Wat kost een babyuitzet?

29 april 2019

Wat kost een babyuitzet eigenlijk? Waneer je je aan het voorbereiden bent op een eventuele zwangerschap ( of misschien ben je wel zwanger op dit moment) zal deze vraag je vast en zeker al door het hoofd geschoten zijn. Of misschien heb je al een lijstje gemaakt en ben je je rot geschrokken 😉 Want een babyuitzet kun je zo duur maken als je zelf wilt natuurlijk. Je hebt flink wat spullen nodig als je een kindje krijgt. Maar wat kost een babyuitzet eigenlijk?

Wat kost een babyuitzet

Als je zwanger bent is het slim om in kaart te brengen welke financiële gevolgen de komst van je kind heeft. Het CBS berekende dat 1 kind gemiddeld 17% van het besteedbaar (gezins)inkomen opsnoept. Twee kinderen snoepen gezamelijk 26% van je inkomen op. Let goed op, want onder het besteedbaar inkomen vallen ook inkomstenbronnen als vakantiegeld en kinderbijslag.

Kosten babyuitzet

Natuurlijk kun je de kosten van de babyuitzet zo duur maken als je zelf wilt. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zette de ‘opstartkosten’ voor een kleintje globaal op een rij en daar kwam uit dat geldbewuste ouders met een bedrag van €617,90 uit de voeten kunnen. Hier vallen bijvoorbeeld rompertjes en meubels voor de babykamer onder. Let op!Het zijn lage inschattingen.

Kosten voor een babyuitzet 

 Kleding  €91,50
 Verzorging  €164,90
 Babykamer  €361,50
 Totaal  €617,90

Extra kosten

Ook maakte het Nibud een apart lijstje met ‘extra kosten’. De aankopen die hieronder vallen, zoals een kinderwagen, autostoeltje en babyfoon, verschillen per gezin. De producten waar een enkele prijs staat, zijn goedkope opties volgens het Nibud. Van de producten waar een minimale en maximale prijs staat kan je in onze dossiers prijzen, specificaties en testresultaten vergelijken.

Mogelijke extra kosten

 Box met matras en kleed  €85
 Buggywagen  €80 – €440
 Kinderstoel  €10 – €450
 Combiwagen  €300 – € 1350
 Autostoeltje  €35- €500
 Commode  €80
 Matrasbeschermer  €10
 Fles en speen  €6
 Flessenwarmer  €30- €60
 Flessenreiniger  €2
 Melkpoeder container  €2
 Buikdrager  €55
 Babyfoon  €30 – €70
 Campingbedje  €40 – €200
 Traphekje  €30-€150
 Wipstoeltje  €30
 Luiertas  €15
 Luiers gemiddeld € 24 per maand

Bron: Nibud & Consumentenbond

Bespaartips

Bij de aanschaf van de duurdere items die je in de winkel koopt is afdingen natuurlijk een optie. En hoe verleidelijk het kopen van babykleding ook is: om kosten te besparen kun je beter alleen kopen wat je de eerste paar dagen nodig hebt. Want tijdens je kraamtijd krijg je waarschijnlijk genoeg kleding. Wat je daarna nog nodig hebt, kun je zelf kopen.

Misschien kun je kasten en een commode zelf in elkaar timmeren. En kijk ook eens buiten de babyzaken. Je kunt genoeg meubels kopen die niet speciaal voor de babykamer ontworpen zijn, maar die je wel zo kunt gebruiken. Kijk ook op Marktplaats. Doordat er zo veel aanbod is, kun je zo goed als nieuwe babyspullen vaak voor een prikkie op de kop tikken en je kunt later je babyspullen ook verkopen via Marktplaats. Misschien kun je ook wel spullen overnemen van een zus of vriendin? En op vraag en aanbod websites of groepen op Facebook is vaak ook een groot aanbod.

Check je inboedelverzekering

Door de komst van een baby gaat automatisch de waarde van je inboedel omhoog. Check dus goed of je nog voldoende verzekerd bent. Vergelijk inboedel- en opstalverzekeringen. Zo kun je een goede keuze maken.

Lees ook:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

pexels-maitree-rimthong-444156-1602726

Sparen voor je kinderen: hoe doe je dit?

Als aanstaande mama ben je waarschijnlijk druk met voorbereidingen voor de komst van je kindje. Je denkt aan alles: van...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
image-1

Nieuw: Stokke introduceert SNOOZI™ wieg

Stokke, de Scandinavische producent van hoogwaardige kinderproducten, heeft het wiegconceptopnieuw vormgegeven met de nieuwe Stokke® Snoozi. Afgelopen herfst werd Snoozi...