Als aanstaande mama ben je waarschijnlijk druk met voorbereidingen voor de komst van je kindje. Je denkt aan alles: van de babyuitzet tot het inrichten van de perfecte kinderkamer. Maar heb je al nagedacht over het financieel voorbereiden op de toekomst van je kind? Dit lijkt misschien nog een ver-van-je-bedshow, maar vroeg beginnen met sparen kan je later enorm helpen. In deze blog geven we je 5 tips om je op weg te helpen.
Tip 1: begin vroeg
Het is nooit te vroeg om te beginnen met sparen voor je kinderen. Ook kleine bedragen kunnen door rente en tijd groeien. Open daarom een spaarrekening direct na de geboorte van je kind. Stel hierbij automatische overschrijvingen in, die samenvallen met je salarisstorting. Zo spaar je, zonder dat je er omkijken naar hebt.
Tip 2: kies voor een kinderspaarrekening
Veel kinderspaarrekeningen hebben voordelige rentetarieven. Ook heb je meestal pas toegang tot het spaargeld als je kind een bepaalde leeftijd heeft bereikt. Zo weet je zeker dat het geld vaststaat totdat het nodig is. Bijvoorbeeld wanneer je kind gaat studeren of begint aan rijlessen.
Tip 3: maak sparen leuk
Zijn je kinderen al wat ouder? Leer ze over sparen, door ze een eigen spaarpot te geven. Vanaf 6 jaar krijgen de meeste kinderen besef van geld. Daarom is dit ook een goede leeftijd om met zakgeld te beginnen. Moedig je kind aan om een deel van hun zakgeld of verjaardagsgeld opzij te zetten. Dit helpt ze niet alleen bij het opbouwen van hun spaargeld, maar leert ze ook de waarde van geld.
Tip 4: maak een plan voor giften
Willen opa en oma ook graag meesparen? Dan kan het helpen om hier duidelijke afspraken over te maken. Spreek bijvoorbeeld af dat ze dit op vaste momenten doen. Zoals verjaardagen, feestdagen of als de school weer begint. Jaarlijks een bedrag schenken kan ook. In 2024 kun je als grootouders maximaal € 2.658 per kind belastingvrij schenken.
Tip 5: naast sparen ook beleggen
Naast sparen kun je ook beleggen voor je kind. Met beleggen loop je meer risico, maar het kan je ook meer rendement opleveren. Al helemaal als je vroeg begint. Goed om te weten is dat beleggen kosten met zich meebrengt. Zoals fondskosten of transactiekosten. Wil je hier meer over weten? Vraag dan advies aan een financieel adviseur.