Net als zijn zussen weet ook Naud (inmiddels 21 maanden) goed wat hij wil. Én niet wil. Hij kan het prima duidelijk maken door te wijzen, huilen, duwen of op de grond te gaan liggen. En sinds kort is er nog een methode bijgekomen. ‘Kakken!’ Nee, Naud is nog niet bezig met zindelijkheid. ‘Kakken’ staat voor ‘pakken’ en ‘kak’ voor ‘slak’. Bij het woord ‘poep’ moeten we altijd even goed opletten in welke context het gezegd wordt. Het zou kunnen wijzen op een lekkere volle luier (dit ruiken we overigens snel genoeg…), maar het zou ook over ‘soep’ of ‘snoep’ kunnen gaan.
Woordenschat
Ja, Naud is ineens flink op dreef de gesproken taal verder te ontwikkelen. Tot een paar maanden geleden bleef het nog bij enkele woordjes en zat de vaart er wat kletsen betreft nog niet zo in. Begrijpen deed Naud wel al langer een hele hoop, maar nu breidt zijn woordenschat in rap tempo uit en kletst hij op zijn manier de oren van ons hoofd.
Stimuleren van de spraak-taalontwikkeling
Het stimuleren van de spraak-taalontwikkeling kan natuurlijk heel goed door je kindje voor te lezen. En laat boekjes lezen nou juist één van Naud zijn favoriete bezigheden zijn op dit moment! We hebben in de loop der jaren heel wat boekjes verzameld. Een aantal hiervan staan voor Naud makkelijk te pakken in de woonkamer. Hij komt dan ook geregeld zelf met een boekje aanlopen. En is hij uit? Dan hobbelt hij vaak weer terug naar de boekjes voor een volgende. Óf nog een keer dezelfde. En nóg een keer. De kracht van herhaling.
Iedere avond voorlezen
Voorlezen doen we al van heel kleins af aan standaard voor het slapen gaan. Papa en mama lezen uiteraard met liefde voor. Maar ook Naud zijn zussen genieten mee. Nu Jula in groep 3 zit is het natuurlijk super leuk dat ze haar broertje écht kan voorlezen.
Gratis oranje koffertje ophalen
Wist je trouwens dat je bij de bibliotheek een gratis oranje koffertje met boekjes voor je kleintje kunt krijgen (als de bibliotheek bij jou in de omgeving mee doet met BoekStart)? Super leuk! Boeken aanschaffen is natuurlijk heel leuk, maar met je kindje rondsnuffelen in de bibliotheek en steeds weer nieuwe boekjes ontdekken is ook heerlijk!
Voorleesboekjes met flapjes
Boekjes met flapjes doen het natuurlijk altijd goed. We hebben inmiddels al heel vaak met Dribbel mee gezocht welke baby-dieren op de boerderij zijn geboren. Het nadeel van kartonnen flapjes is dat ze drie rondes kinderen lang niet altijd overleven (na één ronde waren er overigens ook al wat flapjes gesneuveld). Super zonde, maar misschien valt dit wel onder het verslinden van boeken…?! Uitkomst vind ik boekjes met vilten flapjes. Die doen het bij Naud tenminste erg goed. Helemaal leuk is het spiegeltje echter het laatste flapje. ‘Kindje waar ben je?’ ‘Oh daar ben je!’
Voor wie het ‘Rupsje Nooit genoeg voelboek’ nog niet kent: écht een aanrader! Een favoriet bij alle drie de kids. We hebben hem ook al vaak cadeau gedaan tijdens kraambezoek en al meerdere keren terug gehoord dat hij onwijs goed in de smaak valt.
Zoekboeken doen het bij Naud trouwens ook heel erg goed. Er is vaak veel in te zien, dus leuk om samen steeds weer nieuwe dingen te ontdekken. Én de plaatjes te benoemen natuurlijk!
Twee-woord zinnetje
Uiteraard was ‘mama’ vorig jaar juni Naud zijn eerste echte woordje. Dit jaar werden we op moederdag verrast met zijn eerste ’twee-woordzinnetje’. ‘Naud ga je nog even lekker bij papa liggen?’ ‘Nee, mama!’ Een mooier moederdag cadeau kon ik me natuurlijk niet wensen.
Wij blijven lekker lezen en genieten van deze heerlijke momenten samen. Op de foto’s wat van onze favoriete boekjes op dit moment. We zijn benieuwd naar die van jullie!