Q&A voedingsdeskundige en moeder Sanne Knijn: ‘er is een sterke liefdesrelatie tussen mij en mijn kinderen’

9 maart 2017

Deze week hebben wij gesproken met Sanne Knijn. Zij is niet alleen voedingsdeskundige, maar is zelf ook moeder van twee kleine kinderen. Sophie is 2,5 jaar oud en Pepijn is ruim vijf maanden oud.  

Werk je ook nog naast het schrijven van boeken?

Ik werk 24 uur in loondienst bij Care By DIO. Dit is een drogist waarbij preventie van de gezondheid centraal staat. We werken veel met kwalitatief goede natuurlijke voedingssupplementen, voeding, homeopathie, kruidensupplementen, natuurlijke en duurzame cosmetica producten, natuurlijke verzorgingsproducten voor baby en kind en daarbij verkopen we ook geneesmiddelen, braces en overige zelfzorgmiddelen.

Het mooie van de winkel vind ik dat de westerse reguliere geneeskunde wordt gecombineerd met de oude oosterse geneeskunde. Daarnaast werk ik als zelfstandig voedingsdeskundige in mijn praktijk vitaal van start. De orthomoleculaire visie staat hier centraal. Hier werk ik gemiddeld 10 – 15 uur per week. Ik geef mensen tijdens consulten voedingsadvies, organiseer workshops, heb een boek geschreven en bedenk recepten en deel deze op de facebookpragina van vitaal van start.

Heb je daar bewust voor gekozen?

Ja, ik heb bewust gekozen om deze combinatie te maken. Bij Care by DIO leer ik veel bij en kom ik in contact met andere organisaties die dezelfde visie hebben als ik. Onlangs hebben we nog een training gevolgd over hart- en bloedvaten. Dit zijn allemaal flinke pluspunten voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast vind ik het fijn om met collega’s samen te werken. En voor vitaal van start vind ik het heerlijk dat ik mijn eigen visie kan toepassen en mijn eigen gang kan gaan. Het versterkt elkaar.

Je werkt als voedingsdeskundige, wat neem je daarin mee voor jouw kleintje?

Ik werk niet alleen via de orthomoleculaire visie, maar ik leef zelf ook op die manier. Dus in grote lijnen betekent dit dat wij thuis weinig tot geen brood eten, geen koemelk eten/drinken behalve af en toe wat rauwmelkse kaas, en geen suiker eten. Wij eten alles vers en maken geen gebruik van pakjes en zakjes. De tussendoortjes maak ik zelf waardoor Sophie niet het idee heeft dat ze ‘niks mag’. Ik vind het leuk om te zien dat Sophie de hele zoete taartjes en snoepjes dan eigenlijk niet eens lekker vindt. Want ja, als we op een feestje zijn bij een ander, en ze wilt een stukje taart, mag ze wel een taartje mee eten. Daar tegenover staat dat ze dagelijks veel groenten, fruit, vetten en eiwitten eet, en voldoende water drinkt, dus dan kan ze dat ene taartje prima eten, zolang dit niet te vaak voorkomt. Pepijn krijgt nu volledig borstvoeding op aanvraag van hem. Dit vind ik een fantastisch systeem omdat hij, en iedere andere baby, heel goed kan aangeven waar hij behoefte aan heeft. Pepijn eet dus nog geen vast voedsel. Hiermee beginnen we als hij 6 maanden is, om zodoende zijn darmen gezond te houden. Als je eerder begint met vast voedsel vergroot je de kans op beschadiging van de darmwand en disbalans in de darmflora. In de praktijk betekent dit dat kinderen een grotere kans hebben op het ontwikkelen van ontstekingen, ziektes en allergieen. Dit uit zich in snotneuzen, oorontstekingen, buikpijn, keelpijn etcetera.

Zijn er dingen die jij als voedingsdeskundige kunt delen met andere moeders? Er wordt zoveel gezegd over wat wel en niet gezond is namelijk.

Ik heb net stiekem al wat dingen losgelaten. Gluten, suiker en koemelk zijn boosdoeners van heel veel kwalen, zowel bij de moeder en vader als bij de kinderen. Er is ook een onderzoek gedaan waaruit is geconcludeerd dat deze stoffen kenmerken veroorzaken die overeenkomen met kenmerken van ADHD. Als je dit in je achterhoofd houdt, is het belangrijk om zelf te gaan jureren in de winkels. Ga niet meer uit van het vinkje of zogenaamde gezonde kreten op verpakkingen. Een kreet als ‘0% vet’ betekent eigenlijk: we hebben het vet er op een chemische manier uitgehaald en om het product toch een lekkere smaak te geven, hebben we er suiker en andere smaakstoffen aan toegevoegd’. ‘Met toegevoegde vitaminen’ betekent simpelweg: het product biedt van zichzelf niet zoveel dus we hebben er synthetische vitaminen aan toegevoegd. ‘Nu met 30% minder suiker’ betekent eigenlijk: er zitten nog steeds 5 suikerklontjes per portie in en daarbij hebben we er een syntetisch zoetstof aan toegevoegd om het toch een lekkere smaak te geven.’ Lees dus niet alleen het etiket, maar ook altijd de ingrediëntenlijst. Weet dat de ingrediënten op volgorde staan. Het eerste ingrediënt dat wordt genoemd, is het meeste gebruikt. Dus als suiker als eerste wordt genoemd, betekent dat suiker de basis is van het product. Let daarbij ook op E-nummers, welke overigens ook vaak bij de naam worden gebruikt. Een tip: als je iets niet kan uitspreken of als je het niet herkent, neem het dan niet. Wat mag je dan wel? Eet voldoende verse groenten en fruit, het liefst biologisch. Zorg voor voldoende inname van eiwitten (circa 1-1,5 gram per kilo lichaamsgewicht per dag), eet goede vetten zoals te vinden in avocado’s, vette vis, krillolie, algenolie, lijnzaad (behalve als je zwanger bent), noten en biologische eieren, en drink voldoende zuiver water.

Je hebt ook een boek geschreven, waar gaat dat over?

Dat klopt. Het boek is in de laatste week van februari 2017 verkrijgbaar via www.vitaalvanstart.com en kort daarna ook in de winkels. Het boek legt veel valkuilen voor de zwangeren bloot en geeft advies over hoe je ze kan voorkomen. Er wordt invulling gegeven aan welke voeding- en leefstijl de ontwikkeling van de moeder en de baby ten goede komt. Tijdens de maanden voor de conceptie en tijdens de zwangerschap wordt namelijk de basis gelegd voor het leven van je kind(eren). De keuzes die je nu maakt, hebben invloed op hoe je kindje zich later voelt. Dit boek neemt je mee in de vernieuwde inzichten rondom voeding en zwangerschap.

  • Natuurlijk zwanger worden
  • Gezond zwanger zijn
  • Vernieuwde inzichten rondom voeding
  • Belangrijke veranderingen rondom suppletie
  • Ontwikkeling van de moeder
  • Genezen van zwangerschapskwalen
  • Passende leefstijl
  • Ontwikkeling van de baby
  • Vermijden van hormoonverstoorders
  • Bewust omgaan met stralingen

Spelen baby’s/kinderen daar ook een rol in?

Ja, in zekere zin wel, omdat we voor de conceptie en tijdens de zwangerschap de basis voor het kind bepalen. Als je daar als toekomstige ouder bewust mee omgaat en zorgt voor voedingsstoffen die je lichaam en geest nodig hebben, zorg je ervoor dat je kindje zo gezond mogelijk wordt geboren. Dit uit zich in een gezonde baby die weinig huilt, goed kan omgaan met prikkels, een goede stoelgang heeft, geen spruw ontwikkeld etcetera. Dus de kwaliteit van het leven van baby’s en kinderen staat zeker centraal in het boek. Een doel van het boek is om een gezonde(re) volgende generatie te ontwikkelen, en dat begint in de buik van de moeders. Een ander doel is om gezonde moeders ‘geboren’ te laten worden. Want niet alleen een kindje komt op de wereld, jij als vrouw ondergaat ook een transformatie waarin jij je ontwikkelt tot moeder.

Je bent een druk bezette moeder, hoe combineer je werken, een sociaal leven met het moederschap?

Ik moet eerlijk zeggen dat het sociale leven even op een laag pitje staat. Ik ben de laatste tijd ontzettend druk geweest met het schrijven van mijn boek en mijn werk. Daarbij ben ik in september voor de tweede keer moeder geworden wat uiteraard ook veel tijd en energie kost. Momenteel geef ik nog fulltime borstvoeding en ik vind het belangrijk dat Pepijn, zeker in zijn eerste jaar, veel veiligheid en geborgenheid voelt. De borst doet dit meer dan de fles. Omdat ik al minimaal drie dagen van huis weg ben voor het werk, en de laatste maanden super druk ben geweest met het afronden van mijn boek, voel ik me fijner als ik de rest van de tijd bij de kinderen ben. Sophie heeft ook veiligheid en geborgenheid nodig, maar na het eerste levensjaar ligt er een belangrijke rol voor de vader en kan hij meer ‘taken’ van de moeder overnemen. Wat ik wel veel doe, is speelafspraken maken met vriendinnen die ook kinderen hebben. We drinken dan een kopje koffie of thee en laten de kinderen met elkaar spelen.

Wat vind je het leukste aan moeder zijn?

Buiten het feit dat er een sterke liefdesrelatie is tussen mij en mijn kinderen vind ik het leuk om te zien dat kinderen spiegelen. Als je de taal van je kinderen begrijpt, leer je zoveel van hen. Bijvoorbeeld: Sophie was op een dag erg boos op mij. Ze kon me niet goed vertellen waarom, maar ze bleef boos reageren. Ik ben zelf gaan nadenken over waarom. Wat was toch de reden dat ze zo reageerde? Toen besefte ik me dat ik thuis de hele dag wel erg veel met mijn telefoon of laptop bezig was. Ik was druk bezig met afspraken maken voor vitaal van start. Ik dacht dat ik dit ‘wel even tussendoor kon doen’ op mijn vrije dag met de kinderen. Maar achteraf gezien was ik vooral bezig met het werk, en minder met de kinderen. Begrijpelijk dat Sophie boos op me was. Ze schreeuwde en huilde best veel aan het einde van de middag. Logisch ook, want hoe moet mijn 2-jarige dochter het me anders vertellen? Dit was haar manier om te communiceren. Hiermee gaf ze me aan dat ze gewoonweg te weinig aandacht van me heeft gekregen. Ik was bezig met een hele hoop dingen tegelijk, maar niet met het hier en het nu. Ik kon mij niet voor 100% focussen op de kinderen óf op het werk. Dus beiden kregen een klein beetje aandacht, maar niet de volle 100%.

Wat zijn tips voor andere (werkende) moeders, om een balans te vinden tussen beiden?

Mijn tip naar andere (werkende) moeders en mezelf is: houd werk (of andere sociale dingen) gescheiden van je vrije tijd met je kinderen. Als je thuis werkt, spreek dan duidelijk af tot wanneer je aan het werk bent en zorg ervoor dat je man of iemand anders voor de kinderen kan zorgen. Als je vrij bent, richt je dan op je kinderen zodat ze oprechte aandacht van je krijgen op het moment dat je vrij bent. Leg je telefoon, tablet of laptop weg en ga lekker met ze spelen. Hiermee zorg je ervoor dat je in het nu leeft, zowel op je vrije dagen als tijdens je werktijden.

Heb je een speciale mamma-dag? Zo ja, wat doe je dan? En ben je dan bezig met werk?

Iedere dag is een mama-dag. Maar de dagen dat ik echt vrij ben, speel ik met de kinderen. Dit kan overal zijn. Binnen, buiten, in de speeltuin, in het bos of op het strand. Ik probeer die dagen niet met mijn werk bezig te zijn. Ik leg dan ook bewust mijn telefoon weg. Ik merk namelijk dat ik toch ga werken op het moment dat ik mijn telefoon pak. Even een mailtje beantwoorden, een telefoontje plegen, een whatsappje beantwoorden. Het gaat zo snel en makkelijk voor me. Maar voor mijn kinderen natuurlijk niet. Op het moment dat ik oprechte aandacht heb voor Sophie en Pepijn, heb ik geen behoefte aan mijn telefoon. Ik geniet op dat moment echt van wat er is. Van mijn kinderen, de omgeving, de warmte of koude van de buitenlucht en van de geluiden.

Hoe heb je het thuis geregeld? Wat is de rolverdeling tussen vader en moeder?

Thuis delen we de taken. We hebben geen duidelijke afspraken, maar we pakken beiden aan wat we vinden dat gedaan moet worden. Sander kan heerlijk koken, dus op de momenten dat hij thuis mee eet, kookt hij meestal. De dagen dat hij er niet is, kook ik uiteraard voor mezelf en de kinderen. Beiden werken we in het huishouden en zorgen we voor de kinderen. Nu Pepijn nog zo klein is en nog helemaal afhankelijk is van mijn borstvoeding zorg ik, op de dagen dat we met het hele gezin bij elkaar zijn, automatisch meer voor hem en neemt Sander de zorg van Sophie meer op zich. Maar ook hierin zijn we flexibel, behalve tijdens de voedingen voor Pepijn dan. 😉

Waar krijg je binnen jouw gezin energie van en waar binnen je werk?

Binnen mijn gezin krijg ik energie van de liefde voor elkaar en van het zien groeien en ontwikkelen van mijn kinderen. Ik vind het heerlijk om te zien hoe zij de wereld bekijken en ontdekken. Ze zijn zo puur en optimistisch en ze leven zo goed in het nu. Daar mogen wij als volwassenen nog wel eens een voorbeeld aan nemen, vind ik. Binnen mijn werk krijg ik energie van het geven van advies. Gelukkig maar, want dit is wat ik de hele dag doe. Ik vind het heerlijk om vooral samen met de mensen op zoek te gaan naar mogelijkheden waardoor hun gezondheid verbetert.

Ben je zelf veranderd sinds je moeder bent? In welk opzicht?

Ja, ik ben ontzettend veranderd sinds ik moeder ben. Althans, ik heb mezelf weer terug gevonden. Toen Sophie werd geboren, werkte ik nog als housekeeping manager in een hotel. Kort gezegd kwam het neer op keihard werken onder veel stress, weinig positieve geluiden en weinig vrije tijd. Ik dacht toen dat ik dit fijn vond. Maar Sophie liet me zien dat er veel meer andere belangrijke dingen
in het leven zijn en die beter bij mij passen. Ik was al jaren bezig met voeding en gaf ook al veel advies aan mensen in mijn omgeving. Ik heb me na de geboorte van Sophie officieel omgeschoold en werk sindsdien als voedingsdeskundige. Sinds ik moeder ben, en vooral sinds een paar maanden na de geboorte van Sophie, merk ik dat ik positiever in het leven sta, van het positieve van mensen uitga, meer van mensen houd en liever ben naar mezelf en anderen. Dit is een proces van vallen en opstaan geweest. Pas na de geboorte van Pepijn voelt het alsof dit proces is voltooid. Ik kan dingen nu eerder loslaten en heb vertrouwen waardoor ik meer in het moment leef. Dit heb ik zeker te danken aan onder andere de geboorte van mijzelf als moeder en de geboorte van mijn kinderen.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

het slaapatelier, kinderslaapcoach, kinderslaap coach, slaapproblemen bij kinderen, slaapprobleem baby, slaapprobleem ouders,slaap

Gluren bij de buren: een dag in het leven van een kinderslaapcoach

Slaap is mijn passie, mijn werk en mijn hobby. Uren kan ik erover doorpraten. De ontwikkeling van slaap, hoe we...
moeders vertellen, net moeder, mamablog, babylabel, moederschap

Q&A Sam & Kelly: ‘Normaal zagen we elkaar in de kroeg…’

Als moeder kun je soms best wel onzeker zijn. Er is een nieuw kleintje op de wereld waar jij verantwoordelijk...
ik wilde echt géén kinderen

Q&A Maaike: “Ik wilde echt géén kinderen”

Voor de rubriek Q&A – moeders vertellen, spraken we met Maaike Hendriks. Ze is founder van de superleuke webshop Kabouter...