Gluren bij de buren: een dag in het leven van een kinderslaapcoach

8 mei 2022

Slaap is mijn passie, mijn werk en mijn hobby. Uren kan ik erover doorpraten. De ontwikkeling van slaap, hoe we slaap kunnen beïnvloeden, welke factoren kunnen meespelen en vooral hoe we als ouders de optimale omstandigheden kunnen creeëren om de mini mensjes in ons leven te helpen slapen, hoe we problemen kunnen oplossen en hoe er meer rust in huis kan komen. Ja, ik durf met volle overtuiging te zeggen dat ik één van de allerleukste en meest dankbare banen ter wereld heb. Ik ben kinderslaapcoach en heb mijn eigen bedrijf Het Slaapatelier. Lees mee!

Het Slaapatelier

Geen dag en geen week is bij mij hetzelfde. In de eerste plaats omdat ik een een eigen bedrijf (Het Slaapatelier) en een gezin combineer, maar daarnaast ook omdat de gezinnen die ik coach allemaal zo uniek en bijzonder zijn. Elk verhaal en elke situatie is weer anders. De dynamiek tussen de ouders, het karakter van een baby of kind, de geschiedenis van het gezin. Dit zijn allemaal dingen die bijdragen aan de uitdagingen die ik tegenkom als kinderslaapcoach en er elke keer weer voor zorgen dat ik scherp moet zijn.

het slaapatelier, kinderslaapcoach, kinderslaap coach, slaapproblemen bij kinderen, slaapprobleem baby, slaapprobleem ouders,slaap

Hulpvragen van ouders

De onderwerpen zijn zo divers. Dat maakt het ook zo leuk en uitdagend. Ik kom bijvoorbeeld baby’s tegen die prematuur geboren zijn, een slechte start hebben gehad, reflux hebben of zware eczeem. Aan de andere kant tref ik ook kinderen tot 10 jaar die elke dag verzet tonen rondom bedtijd, die veelvuldig bedplassen, zware nachtmerries hebben of tandenknarsen.

Ook zie ik als kinderslaapcoach peuters met night terrors, die last hebben van trauma’s of erge verlatingsangst. De problematiek is zo breed en het hoeft niets eens altijd heel zwaar te zijn. Zo spreek ik ook ouders met een pasgeboren baby die gewoon graag wat tips willen hoe ze een fijne slaapomgeving kunnen creeëren, wat een prettig ritme is of wanneer ze het beste kunnen starten met vaste voeding. Een Kinderslaapcoach is er niet alleen voor de heftige dingen, maar ook gewoon voor ouders die goed onderbouwd advies willen over dagelijkse dingen. Heel soms kom ik situaties tegen waarbij ik de ouders niet kan helpen, maar op die momenten verwijs ik door naar een gespecialiseerde professional en pakken we daarna samen het traject op. Tenslotte ben ik geen arts, maar ik weet vaak wel waar ouders moeten zoeken en in welke richting ze moeten gaan. Dat is het voordeel van ook onrustdeskundige zijn en het lichaam zien als een geheel.

Mijn inspiratie

Kinderslaapcoach & Onrustdeskundige ben ik niet zomaar geworden. Het coachen, de interesse in kinderen en het helpen groeien van mensen zat er altijd al in, maar de specifieke focus op slaap kwam pas toen ik zelf niet meer sliep. Dat was toen mijn dochter geboren werd en zij een onwijs onrustige baby bleek. De mensen die mijn volgen weten inmiddels wel dat Emmelie het complete onrustpakket had. Wat een ramp en van een roze-wolk of een heerlijke baby-bubbel konden wij absoluut niet spreken. Ze is prematuur geboren, had een moeizame start en een verstoorde darmflora. Daarna bleek ook dat ze last had van koemelkallergie, met als gevolg verborgen reflux, kno-problemen en eczeem.

Kortom, er was hier thuis geen rust, geen slaap en enkel een hele verdrietige baby met nog verdrietigere ouders. Daar is mijn zoektocht begonnen en daar is het zaadje voor Het Slaapatelier geplant. Ik heb het roer omgegooid en inmiddels ben ik meerdere studies én een succesvol eigen bedrijf rijker. Juist omdat ik zo goed weet hoe het is, begrijp ik ouders zo goed. Tenslotte was ik die moeder die oververmoeid was en het niet meer wist. Daar komt ook mijn passie vandaan.

Wat doe jij als Kinderslaapcoach?

Mijn doel is om elke keer opnieuw juist diegene te zijn die ik zelf destijds zo heb gemist. Door mijn kennis te delen, diep te graven naar oorzaken en gesprekken te voeren met ouders, komen we altijd tot oplossingen en een persoonlijk plan. Dit plan kan variëren van 1 velletje papier of een los telefoongesprek tot een heel pakket van 20 tot 30 pagina’s. Het is net wat nodig is en natuurlijk ook wat ouders zelf willen.

Ik ben heel erg blij dat ouders Het Slaapatelier steeds vaker en sneller weten te vinden. Ook zie ik een enorme groei in het aantal ouders dat er bewust voor kiest om niet meer te slaaptrainen en die huilmethodes afzweren. Daar ben ik zo blij mee. Als coach werk ik enkel zonder huilmethodes en ik doe ook niet aan slaaptraining. Het is namelijk niet nodig, het werkt vaak averechts, maakt meer kapot dan je lief is en bovendien is het voor zowel de ouders als het kind zoveel fijner om het anders te doen.

Juist door goede en onderbouwde kennis te delen, hulpmiddelen in te zetten en door in te spelen op de natuurlijke behoeftes van kinderen lossen we de slaapproblemen op. Je hoeft dus niet met de tranen in je ogen en je kookwekker in de hand beneden te staan, net zolang tot je kleintje het opgeeft. Met een heleboel liefde, geduld en een plan op maat bereik je namelijk hetzelfde doel en dat allemaal op een veel liedevollere en fijnere manier.

Hoe ziet je dag er dan uit?

Ha, mijn dag begint altijd met koffie, thee en sinaasappelsap. Jep, alle drie tegelijk. Daarnaast mag ik graag ontbijten met broodjes pindakaas. Daarna start ik mijn laptop op, lees de eerste e-mails door, beantwoord appjes van ouders en kijk wat er op de agenda staat. Mijn consulten bereid ik altijd uitgebreid voor, evenals de coachgesprekken. Dat vraagt focus en daarom doe ik dat in de ochtend. Voor mijn afspraken plan ik altijd ruim de tijd, want het wil nogal eens uitlopen. Dat is voor mij ook belangrijk, want ik wil ouders de ruimte geven alles te kunnen delen.

Bij kleinere slaapproblemen help ik ouders vaak door middel van een telefonisch consult. Dit is kort, maar boordevol met tips die specifiek gericht zijn op het gezin. Zelfs een telefonisch consult is dus maatwerk. De grotere trajecten duren allemaal meerdere weken en zijn met wekelijkse coaching. Vaak wel op afstand, maar ik doe ook huisbezoeken als het gewenst is. We bouwen dus best een band op en ik leef altijd zo onwijs met mijn gezinnen mee. We maken een plan, evalueren het, passen het aan. Alles om maar het doel te behalen op een zo fijn mogelijke manier en om echt te kijken naar wat werkt voor hun baby, peuter of kind. Het zijn tenslotte geen robotjes waarbij “one size fits all” wel werkt.

Tijdens die trajecten zijn er voldoende hoogte- en dieptepunten. Want werken aan slaap is niet altijd gemakkelijk en verandering kost tijd. Tijdens deze momenten ben ik er. Met een luisterend oor, een andere tactiek, tips of een peptalk. Samen komen we er dan wel.

Er zijn meer coaches in Nederland

Gelukkig zijn er meer coaches in Nederland die op deze manier werken en deze zijn goed op de hoogte van hoeveel schade slaaptrainen en huil-methodes kunnen aanrichten. Zeker bij jonge kinderen onder de 6 maanden. Veel van deze coaches ken ik en we kunnen bij elkaar aankloppen. Dat is fijn, want soms kan iemand met een andere specialisatie net nog even dat beetje extra meegeven. Wanneer je met een kinderslaapcoach wil gaan werken, wil ik je vooral adviseren om kritisch te zijn. Het gaat tenslotte wel over je meest kostbare bezit. Jouw kind. Vraag goed naar de werkwijze van een kinderslaapcoach en vertrouw op je gevoel. Kies iets dat bij jullie past. Het is zo belangrijk dat er een klik is en dat je je vertrouwd voelt. Pas dan kan het ook echt werken.

Heb je vragen omtrent slaapproblemen of wil je graag in contact komen met Lisanne? Neem een kijkje op haar site!

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

mijlpalen

De eerste mijlpalen vieren: de 10 perfecte cadeaus voor baby’s eerste jaar

De eerste verjaardag van een kind is een speciale gelegenheid. Veel mensen willen dit groots vieren, maar een kind van...
camylla-battani-dz8g0IxEqh0-unsplash

Hoe een betrokken verloskundige bijdraagt aan een fijne zwangerschap

Zwanger zijn is een avontuur vol emoties, dromen en misschien zelfs wat onzekerheden. Tijdens deze periode is het fijn om...
slaapproblemen

Slaapproblemen bij jonge kinderen: Adviezen en ondersteuning van het consultatiebureau

Bij kinderen tussen de 0 en 4 jaar komen verschillende slaapproblemen vaak voor. Veel jonge kinderen hebben last van het...