Q&A Sam & Kelly: ‘Normaal zagen we elkaar in de kroeg…’

4 juni 2019

Als moeder kun je soms best wel onzeker zijn. Er is een nieuw kleintje op de wereld waar jij verantwoordelijk voor bent. Maar naast dat je verantwoordelijk bent voor je kleintje, moet je ook nog werken, een leuke echtgenoot zijn, een goede vriendin zijn en in jouw ogen de beste moeder. In de rubriek ‘Q&A: moeders vertellen’ vertellen andere moeders hoe zij het aanpakken.

Moeders vertellen

Deze keer spreken wij Sam en Kelly, twee hele goede vriendinnen van elkaar. Sam is moeder van Lois en werkt bij Transavia als flight attendant. Kelly is moeder van Morris en werkt op de marketing & communicatie afdeling van Services for ICT en helpt haar zus zo nu en dan in de winkel ID in Haarlem.

moeders vertellen, net moeder, mamablog, babylabel, moederschap

Jullie zijn druk bezette moeders, hoe combineren jullie werken en sociale activiteiten met het moederschap?

Sam: Het is en blijft een uitdaging. Ik werk zelf bij Transavia en werk niet op vaste tijden, waardoor een goede planning heel erg belangrijk is. Maar daarnaast is ook eigenlijk niks te plannen, want als mijn kleintje ziek is, dan moet je toch last minute het een en ander regelen.

Kelly: Mijn kleine mannetje is nu 12 weken en ik ga weer starten met werken. Ik heb het wel goed geregeld. Hij gaat naar mijn moeder en naar mijn schoonmoeder. Ik ben nog niet een dag zonder hem geweest, wel een paar uurtjes. Dat vond ik best wel lastig. Ik heb elke keer het gevoel dat ik bij hem moet zijn. Ik ga zometeen 3 dagen werken en daarnaast help ik mijn zus in haar winkel in Haarlem. Ik denk dat het wel een uitdaging gaat zijn, zeker ook omdat ik zelf graag bij hem wil zijn. Maar we gaan het meemaken!

Q&A Sam en Kelly, moeders vertellen, net moeder, mamablog, babylabel, moederschap

Wat vinden jullie het leukste aan moeder zijn?

Kelly: Ik ben nu echt gelukkig, alles is compleet. Met mijn soulmate erbij voel ik me gelukkiger dan ooit. Ik zou geen dag meer zonder hem willen.

Sam: Ik was een persoon die veel buitenshuis was, altijd reizen en op pad. Ik had geen moederwens, maar Lois is echt een cadeautje. Nu ik moeder ben, vind ik het fantastisch en geniet ik zo van mijn kleine meisje. Ik dacht dat ik het nooit zou zeggen, maar alle clichés zijn waar.

Sam en Kelly: Normaal zagen we elkaar in de kroeg en nu lunchen we en drinken we koffie en gaan onze kids mee. Een hele verandering, maar dat is helemaal niet erg. Nu genieten we op een andere manier en we zien elkaar nog steeds heel veel.

Kelly: Toch vind ik het soms wel raar. Gevoelsmatig is mijn leven drastisch veranderd. Nu heb je andere prioriteiten en als er een feestje is bedenk je eerst even of het wel leuk genoeg is om naar toe te gaan. Terwijl ik voorheen altijd heen zou gaan.

Sam: Ik merk wel dat ik nu sneller tevreden ben. En inderdaad hiervoor wilde ik ook graag overal bij zijn.

net moeder, mamablog, babylabel, moederschap

Hebben jullie een speciale mamma-dag? Zo ja, wat doen jullie dan? En ben je dan bezig met je werk?

Kelly: In mijn functie is het wel belangrijk dat ik standby sta. Ik ben onder andere verantwoordelijk voor de social media en dat gaat natuurlijk de hele dag door. Ik ben wel benieuwd hoe ik dat zometeen doe als ik met Morris op de kinderboerderij sta bijvoorbeeld.

Sam: Dat heb ik inderdaad niet. Zodra ik het vliegtuig uitstap is mijn werk klaar, dat is een voordeel. Wel heb ik continu nieuwe ideeën waar ik over nadenk. Als ik vrij ben, wil ik wel zoveel mogelijk tijd met Lois doorbrengen. We ontbijten altijd uitgebreid en ze mag dan altijd even met mamma in bed. Je dag moet je wel inrichten op Lois. We doen ook verschillende leuke dingen, zoals zwemmen, naar de paarden of naar de kinderboerderij. Maar ik zorg er altijd voor dat ik weer op tijd terug ben voor het slaapje van Lois.

Kelly: Morris is natuurlijk nog erg klein en slaapt nog veel. Wel ga ik veel wandelen zodat hij ook veel hoort en ziet van wat er om hem heen allemaal gebeurt.

Moeders vertellen: Hebben jullie nog tijd voor jezelf?

Sam: De tijd voor jezelf wordt natuurlijk wel wat beperkter, je moet er echt tijd voor maken. Samen met mijn vriend gaan we ongeveer 1x in de twee maanden samen even iets doen, zonder Lois. Maar ik vind het enorm leuk om Lois ook overal mee naar toe te nemen. Ook als we uiteten gaan. We gaan dan gewoon wat eerder naar het restaurant en nemen dan bijvoorbeeld alleen een hoofdgerecht. Maar ik vind het ook leuk om het thuis gezellig te maken. Halen we lekker sushi en dan genieten we ook volop.

Kelly: Ik vind het inderdaad ook heerlijk om dingen met z’n drieën te doen.

Wel hebben we allebei van tevoren gedacht, dat soort dingen doe ik niet als moeder. Maar dat is eigenlijk wel helemaal van de baan. De behoefte om elke week uit te gaan bijvoorbeeld, die is er niet meer. Ik merk ook als ik naar een feestje ga, dat je partner dan wel fit moet zijn. Je kunt niet meer alleen aan jezelf denken.

{ Moeders vertellen gaat onder deze afbeelding verder }

moeders vertellen, net moeder, mamablog, babylabel, moederschap

Hoe hebben jullie het thuis geregeld? Wat is de rolverdeling tussen vader en moeder?

Kelly: Overdag doe ik alles alleen. Mijn vriend heeft een erg drukke baan. Maar zodra hij thuis is doen we alles samen. Ik vind dat een man weinig kans heeft om zijn eigen kindje te leren kennen. Als moeder wil je al snel alles voor je kleintje doen, maar het is ook belangrijk om je kindje een goede band op te laten bouwen met z’n vader, al meteen vanaf het begin. In het weekend bijvoorbeeld mag ik vaak even lekker blijven liggen en dan doet mijn vriend het ochtendflesje. Als hij er dan is, dan is hij er ook echt voor Morris. En dat vind ik mooi om te zien.

Sam: De verdeling bij ons is denk ik 70/30. Ik ben ook meer thuis dan mijn vriend, dus dat doe je automatisch ook al een stuk meer. Wel brengen we Lois altijd samen naar bed. Dat is echt even een fijn moment met z’n drieën.

Had je een voorkeur voor het geslacht van jouw kleintje?

Kelly: Ik had geen echte voorkeur. Ik had mezelf wel een meisje aangepraat, waardoor ik wel een beetje in shock was toen ik hoorde dat het een jongetje werd.

Moeders vertellen: Hoeveel uur werk je gemiddeld in de week?

Kelly: 24 uur

Sam: 32 uur

Heb je daar bewust voor gekozen?

Kelly: Ik heb daar bewust voor gekozen. Ik werkte eerst 5 dagen. Ik had eigenlijk een combi functie en nu heb ik een van de twee functies laten vallen, waardoor ik nu 3 dagen kan werken en me nu richt op de afdeling marketing & communicatie. Ik zit wel in mijn eentje op deze afdeling, dus als er iets moet gebeuren als ik er niet ben, dan zal ik het toch moeten oppakken.

Waar krijg je binnen jouw gezin en binnen je werk energie van?

Kelly: Ik word heel blij van zijn aanwezigheid en zijn lacht. Het feit dat je nu een gezin bent vind ik heel fijn en ik geniet ook meer nu we met z’n drieën zijn. Mijn weekenden zijn bijvoorbeeld veel meer waard nu. Ik moet zeggen dat ik wel weer zin heb om te gaan werken. Ik ben enorm streberig. Ik heb zin om Morris ook te missen op een dag.

Sam: Als Lois lacht of mij een dikke knuffel geeft, is alles goed. Ik zit dan echt op een roze wolk. Wel moet ik af en toe even bijtanken. Dat ik vlieg heeft daarom wel een voordeel, als ik ergens moet overnachten ben ik ook echt even alleen en kom ik even tot rust. Wel Facetime ik dan altijd even met Lois. Ik vlieg vaak middenin de nacht en heb dan maar twee tot drie uur slaap, dus dan is het af en toe wel prettig om even bij te komen. Maar ondanks dat krijg ik van zowel mijn werk als van Lois enorm veel energie. Op de een of andere manier kun je alles aan.

{ Moeders vertellen gaat onder deze afbeelding verder }
net moeder, mamablog, babylabel, moederschap

Moeders vertellen: Ben je zelf veranderd sinds je moeder bent?

Sam: Ik ben 1000% veranderd. Ik voel me wel hetzelfde, maar ik heb nu andere prioriteiten. Ik vind mijn uiterlijk bijvoorbeeld wel nog steeds heel belangrijk, maar als mijn huis wel is een troep is dan maak ik me daar niet meer zo druk om. Ik ben denk ik makkelijker geworden.

Kelly: Ik ben ook zeker veranderd. Maar wanneer ik in de spiegel kijk dan zie ik nog steeds mezelf. Mensen om mij heen zeggen dat ik echt veranderd ben in een moeder. Ik moet ook zeggen dat ik echt alles voor Morris over heb. Ik wilde eerste altijd overal bij zijn, maar dat is nu een stuk minder. Op vrijdag bijvoorbeeld gingen wij altijd borrelen in de stad, maar dat vind ik nu veel minder belangrijk. Je leven is gewoon anders, het is niet meer lang leven de lol. Maar ik vind het fantastisch om in deze nieuwe fase van het leven te zitten.

Wat zijn tips voor andere werkende moeders, om een balans te vinden tussen beiden?

Sam: Plannen! Je moet weten hoe de week er uitziet. En je moet weten wat je aan elkaar hebt en samen de afspraken maken. Je moet echt een team zijn met je partner en als je goede vrienden en familie om je heen hebt, maak daar dan af en toe even goed gebruik van.

Kelly: Ik denk dat je veel meer over dingen moet doordenken en inderdaad plannen. Ik wil er zelf helemaal voor Morris zijn als ik vrij ben. Het is heel fijn om te genieten van de momenten dat je met je kleintje bent. En zorg er voor dat je op de juiste momenten af en toe even je rust pakt.

Sam: Inderdaad als je er bent dan moet je ook echt aandacht hebben voor je kleintje. Rekening houden met je kleintje en echt leuke dingen doen die jouw kleintje leuk vindt om te doen. Toen Lois nog kleiner was sliep ze veel en toen kon ik nog gemakkelijk even wat dingen achter de laptop doen, maar die tijd is nu voorbij.

Lees ook: Q&A Claudia van Mevrouw Schaap. Hoe regelt zij een eigen bedrijf met haar gezinsleven >> 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

het slaapatelier, kinderslaapcoach, kinderslaap coach, slaapproblemen bij kinderen, slaapprobleem baby, slaapprobleem ouders,slaap

Gluren bij de buren: een dag in het leven van een kinderslaapcoach

Slaap is mijn passie, mijn werk en mijn hobby. Uren kan ik erover doorpraten. De ontwikkeling van slaap, hoe we...
ik wilde echt géén kinderen

Q&A Maaike: “Ik wilde echt géén kinderen”

Voor de rubriek Q&A – moeders vertellen, spraken we met Maaike Hendriks. Ze is founder van de superleuke webshop Kabouter...
babycoaching, babycoach

Babycoach; leer kijken door de ogen van een baby

Deze week hebben wij gesproken met babycoach Meta. Zij heeft het bedrijf genaamd Lindekracht, een trainingspraktijk voor opvoeding, ontwikkeling en...