Q&A Yaël: “Wanneer je beseft dat je op andere manier rijk kunt zijn, gaat er een wereld voor je open”

26 december 2018

Eerder hebben wij gesproken met Yaël (27 jaar). Zij woont samen met haar vriend en zoontje van 1,5 jaar. Zij werkt als magazijnmedewerker bij C&A voor 16 uur in de week.

Q&A Yael

Hoeveel uur werk jij?

Nee, ik werk 4 middagen van 4 uur. Het komt ook wel voor dat ik meer uren maak zeker nu de feestdagen er aan komen en wanneer iemand ziek is bijvoorbeeld.

Heb je bewust voor deze manier van werken gekozen?

Ja, dat heb ik zeker. Ik werd voor mijn zwangerschap helaas werkeloos. Het bedrijf waar ik voor werkte ging helaas failliet. Ik had het daar enorm naar mijn zin, dus het was heel erg jammer dat het zo eindigden. Ik heb daarna nog ergens anders gewerkt, maar helaas was de klik er niet.

En toen?

Ik ging uiteindelijk de ww in, in totaal voor 10 maanden. Ondertussen raakte ik zwanger en was het heel lastig voor mij om een baan te vinden. Want ja, wie neemt er nu een zwangere vrouw aan. Uiteindelijk heb ik mijn hele zwangerschap thuis doorgebracht. Wel hielp ik mijn ouders in het huishouden en deed ik vrijwilligerswerk voor de afleiding.

Miste je het werken niet?

Ja wel, ik miste het enorm. Het was heerlijk hoor om met mijn zoontje te zijn en te genieten van alle sprongen die hij maakte, maar toch voelde ik mij niet voldaan aan het einde van de dag. Uiteindelijk hield mijn WW ook op en mijn verlof en moest ik op financieel gebied echt aan de slag. Aan de ene kant wordt je gedwongen om te werken, maar aan de andere kant weet ik honderd procent zeker dat ik dit ook had gekozen als het niet had gehoeven.

Nu dus weer lekker aan het werk. Een goede combinatie lijkt mij zo, 16 uur werken en tijd voor je kleintje?

Soms vind ik het wel lastig. Ik heb soms het idee dat iedereen aan mij trekt. Ondanks dat ik maar vier uur op een dag werk, is je dag wel helemaal weg.

Hoe hebben jullie de taakverdeling thuis verdeeld?

Ik sta in de ochtend op met mijn zoontje. Mijn partner is al vaak de deur uit. Ik vind het heerlijk om rustig wakker te worden met mijn zoontje, lekker te knuffelen en spelen voordat ik naar mijn werk ga. Om 1 uur breng ik hem naar de crèche en zie ik hem weer om half 7 als ik thuis kom. Mijn partner haalt hem op uit de crèche. Als we allebei thuis zijn kookt er een van ons twee en de ander geeft Lievin eten en doet hem in bad en daarna naar bed. Ik blijf in de avond ook vaak thuis, omdat ik het belangrijk vindt om samen te zijn en samen te eten.

Doordeweeks dus altijd wel een drukke planning. Hoe doen jullie het in het weekend?

Ik ben standaard op maandag vrij. Dus ik heb drie hele dagen om door te brengen met Lievin en in het weekend ook met mijn partner. Ik kijk altijd heel erg uit naar het weekend. Dan kunnen we lekker naar buiten en leuke dingen doen met elkaar. Ik vind het dan ook jammer als het weekend helemaal vol staat met verjaardagen en verplichtingen. De keerzijde daarvan is wel dat ik mijn vriendinnen minder zie. Die mis ik wel moet ik zeggen. Ik merk echt dat ik keuzes moet maken. Op maandag doe ik het huishouden voor de rest van de week en spreek ik vaak af met een vriendinnetje die een dochter heeft. Zo blijf je toch nog wel met elkaar in contact en dat vind ik ook heel erg belangrijk. Op dit moment is mijn zoon wel het allerbelangrijkste voor mij. Straks is hij ouder en dan kan ik wat vaker weg en wordt alles wat makkelijker. Voor nu wil ik zelf ook gewoon op tijd naar bed om de volgende dag weer fris en fruitig te zijn om leuke dingen te doen.

Wat vind je het leukste aan moeder zijn?

Ik vind het heel erg speciaal. Ik merk dat veel mensen het als heel gewoon zien. Maar als je er eens goed over nadenkt is het mooi om met z’n tweeën een kindje te krijgen die zich al vanaf het moment dat hij in mijn buik zat zo ontwikkelt en groeit. Elke dag verbaas ik mij hoe hard dat gaat en hoe slim hij is en daar ben ik enorm trots op.

Wat zijn tips voor andere (werkende) moeders, om een balans te vinden tussen beiden?

Verwacht niet teveel van je zelf en maak een goede planning met je partner, zodat de taken goed verdeeld zijn.

Heb je een speciale mamma-dag? Zo ja, wat doe je dan? En ben je dan bezig met werk?

Zoals ik eerder al aangaf ben ik op maandag vrij en dan doe ik altijd leuke dingen met Lievin en eventueel met mijn vriendin met haar dochtertje. Ik ben op deze dag gelukkig niet bezig met werk. Zodra ik klaar ben trek ik de deur achter mij dicht en laat ik alles achter.

Heb je nog genoeg tijd met z’n drieën?

Dat is soms wel lastig. Mijn vriend werkt heel erg veel, waardoor het vaak op mijn neerkomt. Het huishouden doen vind ik niet erg, maar ik mis het soms wel om leuke dingen samen te doen. Gelukkig veranderd dat binnenkort en is hij in het weekend vaker thuis. Ik zit nu al na te denken over leuke dingen die we kunnen gaan doen. Ik kan bijvoorbeeld heel erg genieten om met elkaar naar Intratuin te gaan om spullen te kopen voor kerst. Ik denk dat Lievin echt zijn ogen uitkijkt!

Waar krijg je binnen jouw gezin energie van en waar binnen je werk?

Ik geniet binnen het gezin enorm van de vrolijkheid van mijn zoontje. Dat heeft mij enorm veel vreugde. Op mijn werk is het keihard werken. Ik ben na een dag ook eerder moe dan dat ik er energie van krijg. Wel heb ik aan het einde van de dag een voldaan gevoel.

Ben je zelf veranderd sinds je moeder bent? In welk opzicht?

Sinds ik moeder ben leer ik de kleine dingen weer te waarderen. De vogels die fluiten, de mooie bladeren aan de bomen en de geluiden om ons heen. Heel gek misschien, maar eerder leek het heel gewoon te lijken. Ik ben van mening dat je niet rijk hoeft te zijn om gelukkig te zijn. Rijk zijn kent vele manieren. Ik ben heel gelukkig met mijn gezin en zie de waarde van dingen nu totaal anders. Lievin vindt speelgoed bijvoorbeeld helemaal niet belangrijk. Hij gaat liever naar buiten en de natuur in. Zo leuk om te zien vind ik dat. Natuurlijk heb je geld nodig om te leven, maar er zijn vele andere manieren om je kind te vermaken of een leuk weekend met je gezin te beleven. Zodra je dat beseft gaat er een hele nieuwe wereld voor je open.

 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

het slaapatelier, kinderslaapcoach, kinderslaap coach, slaapproblemen bij kinderen, slaapprobleem baby, slaapprobleem ouders,slaap

Gluren bij de buren: een dag in het leven van een kinderslaapcoach

Slaap is mijn passie, mijn werk en mijn hobby. Uren kan ik erover doorpraten. De ontwikkeling van slaap, hoe we...
moeders vertellen, net moeder, mamablog, babylabel, moederschap

Q&A Sam & Kelly: ‘Normaal zagen we elkaar in de kroeg…’

Als moeder kun je soms best wel onzeker zijn. Er is een nieuw kleintje op de wereld waar jij verantwoordelijk...
ik wilde echt géén kinderen

Q&A Maaike: “Ik wilde echt géén kinderen”

Voor de rubriek Q&A – moeders vertellen, spraken we met Maaike Hendriks. Ze is founder van de superleuke webshop Kabouter...