Q&A Kim: “Ik ben enorm blij dat ik een unieke situatie heb kunnen creëren”

22 december 2016

Deze keer hebben wij gesproken met Kim, 29 jaar. Ze woont in Utrecht samen met haar partner Joran, zoontje Justin van ruim 1 jaar en hond Kyra. Zij is lifestyle fotografe en werkt onder de naam Pure Beloved Photography (www.purebeloved.nl). Haar fotografie richt zich op zwangerschaps, newborn, baby/kind, ‘babywearing’ sessies en meer familiefotografie. Daarnaast heeft zij nog een webshop in baby- en kidsaccessoires en kinderkamerdecoraties: Preppy Little Things.

Je bent een druk bezette moeder, hoe combineer je werken met het moederschap? Wat vind je het leukste aan moeder zijn?

Ik ben ontzettend blij dat ik een unieke situatie heb kunnen creëren waarin ik volop moeder kan zijn maar ook nog werk, door vanuit huis te werken. Voordat Justin er was, was ik fulltime fotografe en werkte ik op wisselende dagen op verschillende locaties. Met een kleintje erbij kun je niet op diezelfde manier blijven werken en daarom heb ik de boel compleet omgegooid. De meeste boekingen plan ik in het weekend in, wanneer mijn partner thuis kan zijn met Justin. Ook doe ik kortere sessies doordeweeks; toen Justin nog klein was, droeg ik hem bij mij in de draagdoek.

Nu is hij dan voor een paar uurtjes bij oma. We maken geen gebruik van kinder- of gastouderopvang. Doordat ik veel thuis was, besloot ik iets met die tijd te willen gaan doen in combinatie met mijn creativiteit en ben ik de webshop erbij begonnen. Op deze manier kan ik het moeder zijn en werken ideaal combineren. Het leukste aan moeder zijn? Het kunnen genieten van dat heerlijke mannetje en de ontwikkelingen die hij doormaakt. De liefde die ik voor hem heb en de liefde die ik van hem krijg. Hoe een lach van hem (en dat zijn er zoveel iedere dag!) je even alles kan doen laten vergeten. Hij geeft mijn leven meer diepte en zorgt dat ik alles extra kan relativeren. Ik ben blij en trots dat ik zoveel tijd met hem kan doorbrengen. Ook al leidt dat soms dan weer heel erg af van werken natuurlijk.

 Wat zijn tips voor andere werkende moeders, om een balans te vinden tussen beiden?

Bij het begin van mijn mama-zijn en ondernemer-zijn was de combinatie het makkelijkst te maken. Justin sliep nog veel en op al die momenten kon ik werk verzetten: producten maken voor de shop, social media bijwerken, foto’s bewerken en meer. Naarmate de maanden voorbij streken, sliep hij minder en werkte ik dus ook minder op die momenten. Hij had mij overdag meer nodig en daardoor ben ik meer in de avonduren of weekenden gaan werken.

De beste balans als moeder kun je naar mijn idee vinden, door jezelf niet te strakke regels of tijden op te leggen. Wanneer je kind je namelijk net wat meer nodig heeft, ziek is of een sprongetje doormaakt, zal je net zien dat je jouw deadlines niet meer kunt halen. Als je daar dan weer gestrest of gefrustreerd door raakt, raak je steeds verder uit balans. Jezelf doelen stellen is natuurlijk goed, maar wees flexibel genoeg in je planning en ook in je hoofd om hiervan af te kunnen wijken: want dit zal af en toe zeker nodig zijn. Hierbij heb ik het natuurlijk vooral over thuiswerkmoeders. Moeders die hun kind naar de opvang brengen kunnen die tijd goed gebruiken om werk te verzetten. Voor die moeders zou mijn tip zijn: hou je werk en privé echt gescheiden. Zodat je thuis optimaal van je kindje kunt genieten en alle aandacht kunt geven.

Heb je een speciale mamma-dag? Zo ja, wat doe je dan? En ben je dan bezig met werk?

Ik heb eigenlijk niet één vaste mama-dag. Dit doordat mijn fotografie opdrachten wisselend zijn en ik de webshop er flexibel omheen plan. Ik heb wel het streven om een complete vrije dag te hebben met hem, maar dan sluipt er soms toch weer wat werk doorheen. Ik zorg er altijd voor dat er een dag in de week is dat ik geen werk verzet, maar deze dag wisselt nogal eens. Ik zorg op deze dagen dat we iets buiten de deur gaan doen (bezoekje kinderboerderij, samen uitgebreid boodschappen doen, overgrootoma’s opzoeken) zodat ik ook niet nog even tussendoor toch wat werk verzet. Een mama-dag is voor mij overigens altijd met mijn kind. Het is niet een dag die ik voor mijzelf neem om even me-time te hebben. Ik geniet daar niet meer van dan dat ik met Justin zou zijn, dus kies dan toch altijd voor hem.

Q&A Kim, kim van preppy little things, interview kim, interview moeder, interview werkende moeder, werkende moeder hoe doet zij het

Hoe heb je het thuis geregeld? Wat is de rolverdeling tussen vader en moeder?

De zorg voor Justin komt voornamelijk op mij aan, doordat mijn partner vijf dagen in de week buiten de deur werkt. Wanneer hij thuis komt eten we als gezin en ruimt hij de tafel af, waarna hij nog even tijd met zijn zoon heeft. De meeste tijd en zorg heeft hij natuurlijk in het weekend. Daarin kan hij meer dingen overnemen en bijdragen, vooral als ik dan een fotoklus heb staan. Doordeweeks heb ik de complete zorg voor Justin, het huishouden en mijn eigen werk.

Hoeveel uur in de week werk je gemiddeld?

Dat wisselt echt enorm. Dat is minimaal 24 uur per week maar zit regelmatig op 30-40 uur of soms hogere uitschieters als ik een berg werk wegwerk in de avonduren. Ik probeer hierin zo min mogelijk druk te hebben maar soms moeten dingen ook gewoon af natuurlijk.

Heb je daar bewust voor gekozen?

Voor de situatie zoals hij nu is, heb ik zeker bewust gekozen. Ik vind ook wel dat ik ‘geluk’ heb dat ik de zorg voor mijn kind en mijn werk op deze manier mag en kan combineren. Mijn kind is 6-7 dagen per week bij mij. Eerder blogde ik ook nog voor een mama-site en hielp ik familie in hun boekhouding, maar dat heb ik beide laten gaan om mij op de dingen te richtten die ik belangrijk vind en waar ik voldoening uit haal: mijn gezin en mijn eigen bedrijven.

Waar krijg je binnen jouw gezin energie van en waar binnen je werk?

Binnen mijn gezin geven de dynamiek van het gezin, de vrolijkheid van mijn kind en het hysterische enthousiasme van de hond mij energie. Binnen mijn werk zijn dat de mooie dingen die ik mag doen: de fijne zwangerschappen en newborns, de heerlijke draagsessies maar ook de mooie collecties die ik voor de shop neerzet.

Ben je zelf veranderd sinds je moeder bent? In welk opzicht?

Ik denk dat ik zeker wel ben veranderd sinds ik moeder ben. Ik weet namelijk veel beter wat ik wel en niet wil. Voorheen vond ik een heleboel wel prima, maar dat is nu niet meer zo. Ik denk meer na, nog meer dan ik voorheen deed, en maak bewustere keuzes. Ik merk ook dat ik alles in een ander perspectief ben gaan zien: dingen waar ik mij druk om kon maken, die deren mij nu helemaal niet meer. Ik waardeer zoveel meer, alleen nu op een andere manier.

Q&A Kim, interview werkende moeder, rolverdeling tussen vader en moeder
Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

het slaapatelier, kinderslaapcoach, kinderslaap coach, slaapproblemen bij kinderen, slaapprobleem baby, slaapprobleem ouders,slaap

Gluren bij de buren: een dag in het leven van een kinderslaapcoach

Slaap is mijn passie, mijn werk en mijn hobby. Uren kan ik erover doorpraten. De ontwikkeling van slaap, hoe we...
moeders vertellen, net moeder, mamablog, babylabel, moederschap

Q&A Sam & Kelly: ‘Normaal zagen we elkaar in de kroeg…’

Als moeder kun je soms best wel onzeker zijn. Er is een nieuw kleintje op de wereld waar jij verantwoordelijk...
ik wilde echt géén kinderen

Q&A Maaike: “Ik wilde echt géén kinderen”

Voor de rubriek Q&A – moeders vertellen, spraken we met Maaike Hendriks. Ze is founder van de superleuke webshop Kabouter...