Q&A Samantha: “Als co-ouders willen we het beste voor Livia”

17 juni 2017

Deze week spreken wij met Samantha (29), moeder van Livia (2). Samantha en haar man zijn sinds een paar maanden gescheiden.

Q&A Samantha

Dat lijkt me best wel heftig, een kleintje rondlopen, een scheiding en ook nog eens werken. Wat voor een werk doe je precies?

Ik werk in een verzorgingstehuis als BBL leerling en ga één dag in de week naar school en voor de rest werk ik onregelmatig. Ik moet nog 1,5 jaar en dan ben ik Verzorgende IG.

 Hoe combineer je een opleiding met werken en nog een kleintje die rondloopt?

Het is soms lastig te combineren zeker omdat ik te maken heb met onregelmatige diensten. Naast het onregelmatig werken moet ik ook nog één dag naar school en moet ik thuis ook nog huiswerk maken. Dat is een uitdaging. Gelukkig heeft Livia twee lieve oma’s waar ze terecht kan als ik moet werken. En wanneer Livia in bed ligt ga ik nog leren of huiswerk maken.

Hoeveel uur in de week werk je gemiddeld?

Ik heb een contract van 28 uur, met school erbij komt het gemiddeld op 32 uur. Maar aangezien het zorg is werk ik soms maar 2 dagen in een week en een andere keer weer 5 dagen in de week.

Heb je daar bewust voor gekozen?

Ik heb voor deze opleiding gekozen voordat ik zwanger was. Na twee maanden opleiding was ik zwanger en na 21 weken zwangerschap braken mijn vliezen. Ik moest 15 weken plat liggen en de bevalling was erg heftig. Hierdoor heb ik een half jaar gemist van mijn opleiding. De vraag was toen stoppen of doorgaan. Ik vind werken zo leuk dus heb ik de keuze gemaakt om door te gaan. Soms denk ik wel ‘waar ben ik aan begonnen’, maar ik wil het graag af maken zodat ik straks een leuke baan heb.

Het lijkt mij wel zwaar om nu ‘ alleen’ voor een kind te zorgen. Hoe ervaar jij dat?

Soms is het inderdaad zwaar, maar omdat ik veel hulp heb van mijn omgeving komt het altijd weer goed. Ik vind het soms wel zwaar dat ik haar een paar dagen niet zie, dan mis ik haar echt.

 Je geeft aan dat je gescheiden bent, hoe is de verdeling tussen vader en moeder?

Wij willen allebei het beste voor Livia. Daarom kiezen wij voor co-ouderschap. Zo is Livia 4 dagen bij haar vader en 4 dagen bij mij. We nemen allebei de verantwoordelijkheid voor haar zorg. Gelukkig kunnen we het nog goed met elkaar vinden en spreken we elkaar vaak en sturen we foto’s naar elkaar van Livia. Wij vinden dat ondanks dat we gescheiden zijn Livia hier geen last van moet hebben. En toe nu toe gaat dit goed.

Wat vind je het leukste aan moeder zijn?

Ik vind het enorm leuk als ik wakker word dat mijn kleine meisje aan het giebelen, lachen en zingen is terwijl zij net wakker is. Livia is een echt meisje-meisje en dus echt mijn poppetje. Ik houd er van om haar leuk aan te kleden en ik vind het altijd heel erg leuk als mensen complimentjes geven over haar, dan denk ik: Zo, dat heb ik toch even geflikt!

Wat zijn tips voor andere werkende moeders, om een balans te vinden tussen beiden?

Probeer je werk je werk te laten zijn en geef aandacht aan je kind als je vrij bent. Ik vind het erg moeilijk om balans te vinden omdat ik graag iedere minuut van de dag bij mijn dochtertje wil zijn en met haar wil spelen. Op het moment dat Livia bij haar vader is heb ik meer vrije tijd en kan ik me bezig houden met school en werk.

Heb je een speciale mamma-dag? Zo ja, wat doe je dan? En ben je dan bezig met werk en opleiding?

Omdat ik onregelmatig werk heb ik niet een vaste mamma-dag. Als ik vrij ben en Livia is bij mij dan gaan we leuke dingen doen samen. Naar Ballorig, de Efteling of even bij iemand op visite. Maar soms gaan we ook lekker thuis spelen en filmpjes kijken van Bumba, Jokie en Jet. Ik ben dan niet bezig met mijn werk of opleiding, dan heb ik echt even Livia-tijd.

Q&A SamanthaWaar krijg je binnen jouw gezin energie van en waar binnen je werk?

Als Livia zingt en lacht, krijg ik enorm veel energie. En ik vind het heerlijk als ze mij handkusjes en knuffels geeft. Binnen mijn werk krijg ik energie van cliënten die blij zijn als ik er weer ben. Als je in de ochtend binnenkomt om ze te verzorgen en ze zeggen: ‘ Oh wat fijn dat je me komt helpen want jij kunt dat altijd zo goed’. Dan denk ik, ‘hier doe ik het voor’.

Ben je zelf veranderd sinds je moeder bent? In welk opzicht?

Ik ben zeker veranderd. Veel voorzichtiger en bezorgder geworden. Ik denk dat dit te maken heeft met mijn heftige zwangerschap. Maar ik ben van mening dat je altijd veranderd als je moeder wordt. Je hebt dan ineens veel meer verantwoordelijkheid.

 

Lees meer Q&A’s met (bekende) mama’s >>>

 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

het slaapatelier, kinderslaapcoach, kinderslaap coach, slaapproblemen bij kinderen, slaapprobleem baby, slaapprobleem ouders,slaap

Gluren bij de buren: een dag in het leven van een kinderslaapcoach

Slaap is mijn passie, mijn werk en mijn hobby. Uren kan ik erover doorpraten. De ontwikkeling van slaap, hoe we...
moeders vertellen, net moeder, mamablog, babylabel, moederschap

Q&A Sam & Kelly: ‘Normaal zagen we elkaar in de kroeg…’

Als moeder kun je soms best wel onzeker zijn. Er is een nieuw kleintje op de wereld waar jij verantwoordelijk...
ik wilde echt géén kinderen

Q&A Maaike: “Ik wilde echt géén kinderen”

Voor de rubriek Q&A – moeders vertellen, spraken we met Maaike Hendriks. Ze is founder van de superleuke webshop Kabouter...