Q&A Roos: “Wanneer ik thuis kom, is Roxy zo blij om mij te zien. Heerlijk vind ik dat”

30 december 2016

We hebben deze keer gesproken met Roos. Zij is getrouwd en heeft net een kleintje gekregen. Roxy is nu ruim een half jaar.

Lees ook: Pauline is net moeder geworden >>

Leuk om je te spreken. Wat doe jij eigenlijk voor werk?

Ik werk 24 uur op een kinderdagverblijf in Amsterdam.

De hele dag kinderen om je heen en dan kom je thuis en dan staat er nog een kleintje op je te wachten. Is dat zwaar?

Nee, zo ervaar ik het niet. Je eigen kind is toch iets heel anders. En ik geniet zeker van haar, ook na een dag werken met kinderen.

Je werkt 24 uur, heb je hier bewust voor gekozen?

Ja, dat heb ik. Hiervoor werkte ik 32 uur en ben bewust, toen Roxy geboren werd, 24 uur gaan werken.

Druk leven zo te horen, werken op een kinderdagverblijf, de zorg voor jouw kleine meid en dan ook nog eens een sociaal leven. Hoe combineer jij dat allemaal?

Ik merk dat het heel erg belangrijk is om tijd te nemen voor jezelf. En daarnaast neem ik Roxy eigenlijk veel mee. Ik heb bijvoorbeeld een aantal vriendinnen met kinderen en als we dat iets gaan doen, dan nemen we de kids gewoon mee.

Trek je nu meer naar vriendinnen die kinderen hebben?

Ik begin wel te merken dat dit onbewust toch gebeurt. Je interesses zijn op dit moment hetzelfde en veel dingen zijn heel erg herkenbaar.

Wat vind jij het leukste aan moeder zijn?

Eigenlijk alles. Ik vind het prachtig om haar ontwikkeling mee te maken. Ik had van tevoren ook wel verwacht dat het zo leuk zou zijn. Ik ben het natuurlijk gewend om veel kinderen om mij heen te hebben. Je begint ook steeds meer te merken dat ze op je lijkt en ook op mijn man. Ik vind het fantastisch dat wanneer je thuis komt Roxy zo blij is om je weer te zien. Die blik in haar ogen en het herkennen van haar moeder is dan fantastisch. Ik merk wel dat ze mensen die ze langer niet gezien heeft dat ze even moet wennen in het begin.

Q&A Roos

Wat zijn jouw tips voor andere moeders?

Echt tijd voor je zelf nemen. Even je batterij opladen. Want het is echt niet altijd rozengeur en maneschijn. De eerste drie maanden merkte ik heel erg dat het toch onbekend terrein voor je is. Ondanks dat ik veel met kinderen werk. Het is toch anders wanneer het je eigen kleintje is. Heb jij de roze wolk ervaren? Roze wolk, zo wil het niet noemen. Ik vind het fantastisch dat ze er is, maar een roze wolk? Je merkt heel erg dat er een taboe is op de bevalling. Moeders durven vaak niet over hun bevalling te vertellen.

Heb je een speciale mamma-dag?

Ja, op dinsdag en donderdag heb ik mamma-dag. Wat doe je dan meestal? Ik ga altijd veel buiten lopen als het weer het toe laat. Even naar de winkels bijvoorbeeld vind ik heerlijk. Ik heb op een dag dan alle aandacht voor haar. Ik zorg er wel voor dat de dag niet helemaal volgepland zit, want met een kleintje weet je het maar nooit.

Hoe heb je het thuis geregeld? Wat is de rolverdeling tussen pappa en mamma?

Ik ben wel de leidende persoon, maar ik denk dat dit ook door mijn werk komt. Ik ben wel wat gewend en ik denk dat het voor mijn man iets meer wennen is. Als ik wil dat mijn man iets doet, dan moet ik het wel aangeven. Maar als ik het dan vraag, dan doet hij het ook.

Waar krijg je energie van, binnen je werk en je gezin?

Ik vind op zowel mijn werk als thuis de ontwikkeling die kleintje doormaken fantastisch, dat is zo mooi om te zien. Je kunt ook zulke leuke activiteiten met ze doen. En de herkenning van Roxy wanneer ik thuis kom is en blijft iets heel moois.

Ben je veranderd sinds je moeder bent?

Van anderen hoor ik inderdaad dat ik wel veranderd ben. In een positief opzicht. Op mijn werk bijvoorbeeld dan geef ik veel meer uitleg dan voorheen aan de kinderen als je iets gaat doen. En ook naar de ouders toe. Ik merk zelf dat ik dat prettig vindt en nu doe ik dat meer dan hiervoor bij de kinderen en ouders van het kinderdagverblijf. Ik ben me er meer van bewust dat dingen zeggen en uitleggen belangrijk is.

 

 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

het slaapatelier, kinderslaapcoach, kinderslaap coach, slaapproblemen bij kinderen, slaapprobleem baby, slaapprobleem ouders,slaap

Gluren bij de buren: een dag in het leven van een kinderslaapcoach

Slaap is mijn passie, mijn werk en mijn hobby. Uren kan ik erover doorpraten. De ontwikkeling van slaap, hoe we...
moeders vertellen, net moeder, mamablog, babylabel, moederschap

Q&A Sam & Kelly: ‘Normaal zagen we elkaar in de kroeg…’

Als moeder kun je soms best wel onzeker zijn. Er is een nieuw kleintje op de wereld waar jij verantwoordelijk...
ik wilde echt géén kinderen

Q&A Maaike: “Ik wilde echt géén kinderen”

Voor de rubriek Q&A – moeders vertellen, spraken we met Maaike Hendriks. Ze is founder van de superleuke webshop Kabouter...