Q&A Nikki: ‘Je sociale leven veranderd als je een kleintje krijgt’

27 december 2018

Deze week zijn wij langs geweest bij jonge moeder Nikki. Haar zoontje Chase is 8 maanden. Naast mama zijn, werkt ze als gastouder 10 uur in de week. Dit wordt misschien uitgebreid naar meer uren op woensdag. 

mama zijn

Heb je daar bewust voor gekozen?

Ja, ik heb daar wel bewust voor gekozen. Ik wil graag veel tijd door brengen met Chase. Gelukkig mag ik Chase meenemen als ik naar het gezin ga waar ik gastouder ben. Ik ben gastouder voor een kindje van 6 en een van 9. Hiervoor werkte ik meer uur. Als het mama zijn goed gaat en ik heb de energie dan ga ik de woensdag er weer bij doen.

Hoe combineer je werken, het mama zijn en een sociaal leven?

Niet, je sociale leven veranderd als er een kleintje is. Ik zat eerst als teamleidster bij de scouting, maar dat was even wat teveel toen Chase erbij kwam. De scouting was namelijk elke vrijdag- en zaterdagavond. Ik ben daar nu dan toch mee gestopt. Veel van mijn vrienden heb ik daar opgebouwd en ik merk dat ik nu veel omgaan met vrienden die ook kinderen hebben.   

Wat vind je het leukste aan jonge moeder zijn?

De reuring om mij heen en even je gedachte op nul zetten als je met hem bezig bent. Ik vind het zo heerlijk om de speelmomentjes met hem te pakken en de ontwikkelingen die hij meemaakt zijn prachtig om te zien. Het maakt je aan het lachen, maar ook aan het huilen.

Had je het van te voren zo verwacht?

Nee, je hebt misschien wel van te voren in je hoofd wat voor een soort kind je krijgt, zeker vanwege mijn werk en mijn omgeving. Maar toch is de werkelijkheid anders. Dat is hetzelfde met dat je van te voren denkt: ik ga het zo en zo doen, maar in de werkelijkheid pakt het soms toch anders uit.

Wat zijn tip voor andere moeders, om alle ballen omhoog te houden?

Voor alle bijna moeders… Pak je rust, nu het nog kan. Verder moet je als moeder doen wat goed voelt, volg je hart en laat je niet beïnvloeden door de adviezen van anderen. Anderen zien alleen het leuke, maar de zware momentjes zien zij niet.

Heb je een speciale mamma-dag?

Maandag, woensdag en vrijdag zijn mijn vrije dagen. Op woensdag heb ik zelfs een middag helemaal voor mezelf. Mijn man is dan thuis en brengt tijd door met Chase. Op de dagen dat ik met Chase ben onderneem ik veel dingen. Ik deed bijvoorbeeld babymassage en nu ga ik elke vrijdag zwemmen in de ochtend. Ik heb laatst ook gehoord over muziek op schoot, wie weet ga ik dat ook lekker met hem doen.

Wat is de rolverdeling tussen vader en moeder?

Ik denk dat deze 50/50 is. Mijn man werk 4 x 9 en 1 x 4 uur, zodat hij op de woensdagmiddag vrij is. Dat wordt echt zijn pappa-dag. Ik vind dat mama zijn en het zorgen voor een kindje echt een fulltime baan is. Huishouden ben ik nu niet zo goed in, maar mijn man maakt het mij heel makkelijk. Hij is heel schoon!

Waar krijg je binnen jouw gezin energie van?

Van elkaar, het samenzijn. Ik krijg zoveel energie van de leuke dingen met Chase. De fases waar hij doet heen moet vind ik soms wel lastig. De ene keer gaat hij bijvoorbeeld gemakkelijk 2x naar bed, en dan ben ik ook heel vrolijk.

En binnen je werk?

Van vrolijke kindjes. Ik vind het heerlijk om samen te knutselen en ik vind het prachtig hoe kinderen heel erg in hun eigen fantasie en wereld kunnen zitten, dat zijn voor mij echt geluksmomentjes.

Ben je zelf veranderd sinds het mama zijn?

Ja, ik ben wel veranderd. Ik vind het alleen lastig om te zeggen waarin. Ik had niet verwacht dat ik een strenge moeder zou zijn. Maar ik ben duidelijk en rechtvaardig. Ik was hiervoor een heel onzeker meisje. Ik ben toen een half jaar in Frankrijk geweest en kwam toen terug als een ander persoon en dan ineens heb je een kindje. Vind ik heel mooi. Ik merk dat mijn prioriteiten echt bij Chase liggen, dus ja ik kan dan ook wel eens dingen afzeggen.Ik zei van te voren: ik neem Chase overal mee naar toe, daar ga ik niet moeilijk over doen. Maar het is toch lastiger dan ik dacht. Je weet ook niet wat voor een kind je van te voren krijgt. Daar moet je je echt aan aanpassen.

Lees meer Q&A’s met moeders >>
Lees ook: hoe zorg je voor me-time?

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

het slaapatelier, kinderslaapcoach, kinderslaap coach, slaapproblemen bij kinderen, slaapprobleem baby, slaapprobleem ouders,slaap

Gluren bij de buren: een dag in het leven van een kinderslaapcoach

Slaap is mijn passie, mijn werk en mijn hobby. Uren kan ik erover doorpraten. De ontwikkeling van slaap, hoe we...
moeders vertellen, net moeder, mamablog, babylabel, moederschap

Q&A Sam & Kelly: ‘Normaal zagen we elkaar in de kroeg…’

Als moeder kun je soms best wel onzeker zijn. Er is een nieuw kleintje op de wereld waar jij verantwoordelijk...
ik wilde echt géén kinderen

Q&A Maaike: “Ik wilde echt géén kinderen”

Voor de rubriek Q&A – moeders vertellen, spraken we met Maaike Hendriks. Ze is founder van de superleuke webshop Kabouter...