Q&A Astrid: “Dagen met z’n drietjes plan ik echt, maar daar geniet ik enorm van”

9 december 2016

Q&A moeders: Vorige week zijn wij langs geweest bij Astrid en haar kleine meisje Roos. Zij is inmiddels 8 maanden, de tijd gaat snel. Astrid werkt zelf in de gehandicaptenzorg en daarnaast fotografeert.

Q&A AstridKlinkt druk, een baan in de gehandicaptenzorg en ook nog fotograferen. Hoeveel uur werk in totaal?

In de gehandicaptenzorg werk ik 24 uur, daarnaast fotografeer ik dus. Al met al heb ik dus gewoon een fulltime baan. Het precieze aantal uur wat ik werk varieert, omdat het de ene keer drukker is met fotografie dan de andere keer.

Heb je daar bewust voor gekozen?

Nee, ik wilde altijd minder werken en die poging doe ik nog steeds. Bij mijn baan in de gehandicaptenzorg kan ik niet minder werken en alle opdrachten die ik binnen krijg via fotografie vind ik ook allemaal heel leuk om te doen, waardoor het minder werken er een beetje bij inschiet. Ik ben daarin nog steeds een beetje zoekende. Het voordeel van het fotograferen is wel weer dat ik daarin mijn eigen tijden kan bepalen.

Maar je ziet het, je bent een druk bezette moeder. Hoe combineer je werken, een sociaal leven en het moederschap?

Ik vind dat soms nog best wel lastig. Ik kan ook eigenlijk helemaal niet goed stil zitten, waarschijnlijk werk ik daardoor nog steeds veel uren. Ik ben een druk type, dus eigenlijk past dit wel heel goed bij me. Mijn moeder en zussen hebben een gastouderverblijf daar kan ik Roos naar toe brengen en mijn schoonmoeder en schoonzusjes passen op. Ideaal vind ik dat, zo kan ik mijn werk blijven doen. Mijn man en ik lopen af en toe wel een beetje langs elkaar heen. Hij heeft namelijk andere werktijden dan ik .

Hebben vriendinnen van jou al kinderen?

Een aantal wel. Het leuke is dat er een aantal zijn die ook een kindje hebben die net zijn geboren. Je merkt toch wel dat je wat meer trekt naar de vriendinnen die ok een kind hebben. Dat komt met name doordat je weet wat iemand meemaakt. Zo was ik bijvoorbeeld met een vriendin echt samen zwanger. Je kunt dan zoveel met elkaar delen en dat is wel fijn. Toch vind ik het wel lastig om mijn sociale leven een plek te geven. Het is een kwestie van plannen, ook met mij man.

Wat vind je het leukste aan moeder zijn?

Het onvoorspelbare van de dag. Normaal plande ik alles en nu gaat het zoals het gaat. Soms heb je een dagplanning voor ogen, maar loopt deze toch heel anders. Ik word ook zo blij van als Roos lacht en dat doet ze veel. Genieten vind ik dat.

Q&A Astrid

Wat zijn tips voor andere (werkende) moeders, om een balans te vinden tussen beiden?

Het is heel belangrijk om af en toe even stil te staan, wat vind ik fijn en wat juist niet. En als je daar weer even bij stil staat en er daadwerkelijk iets mee doet, wordt het alweer een stukje makkelijker. En pak af en toe echt even een moment voor jezelf. Ik merk zelf ook dat ik niet te veel moet willen doen en tijd moet overhouden voor Roos. Niet alleen maar rennen en vliegen.

Heb je een speciale mamma-dag? Zo ja, wat doe je dan? En ben je dan bezig met werk?

Nee, ik heb geen vaste mamma dag. Maar als ik thuis ben gaan we lekker wandelen en op visite bij vrienden. Omdat ik voor de fotografie voor mij zelf werk, gaat het werk eigenlijk altijd door. Toch beantwoord je weer even een mail tussendoor. Ik probeer daar wel een beetje voor te waken in hoeverre dat lukt.

Q&A AstridHoe heb je het thuis geregeld? Wat is de rolverdeling tussen vader en moeder?

Mijn man doet op dit moment meer. Mijn man werkt onregelmatig waardoor het ook wel veel voorkomt dat hij overdag thuis is. Hierdoor kan hij veel met Roos doen. Maar het schommelt wel. We werken allebei fulltime. Qua huishouden hebben we ook wel een verdeling. Mijn man doet meestal de tuin, kookt en doet de boodschappen en ik ben echt van de schoonmaak.

Waar krijg je binnen jouw gezin energie van en waar binnen je werk?

Binnen mijn gezin geniet ik van de momenten dat we samen zijn. Lekker samen dingen doen. Deze dagen plan ik ook echt, want anders komt het er niet van. Zo plan ik zo nu en dan ook een weekend weg met z’n drieën. Heerlijk vind ik dat. In mijn werk krijg ik ook enorm veel energie. Binnen de fotografie is dat wanneer ik blije reacties krijg van klanten en binnen de gehandicaptenzorg merk je elke keer weer hoeveel je zelf allemaal kan. Dat is voor gehandicapten niet vanzelfsprekend. De kleine dingen die ik voor ze kan doen dan, daar geniet ik echt van.

Ben je zelf veranderd sinds je moeder bent? In welk opzicht?

Ik heb altijd veel met kinderen gewerkt. Ik merk wel dat moeder zijn anders is, maar ik heb niet het idee dat ik heel erg ben veranderd. Ja, ik ben iets rustiger gaan leven omdat ik mijn rust af en toe hard nodig hebt.

 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

het slaapatelier, kinderslaapcoach, kinderslaap coach, slaapproblemen bij kinderen, slaapprobleem baby, slaapprobleem ouders,slaap

Gluren bij de buren: een dag in het leven van een kinderslaapcoach

Slaap is mijn passie, mijn werk en mijn hobby. Uren kan ik erover doorpraten. De ontwikkeling van slaap, hoe we...
moeders vertellen, net moeder, mamablog, babylabel, moederschap

Q&A Sam & Kelly: ‘Normaal zagen we elkaar in de kroeg…’

Als moeder kun je soms best wel onzeker zijn. Er is een nieuw kleintje op de wereld waar jij verantwoordelijk...
ik wilde echt géén kinderen

Q&A Maaike: “Ik wilde echt géén kinderen”

Voor de rubriek Q&A – moeders vertellen, spraken we met Maaike Hendriks. Ze is founder van de superleuke webshop Kabouter...