Babycoach; leer kijken door de ogen van een baby

28 januari 2019

Deze week hebben wij gesproken met babycoach Meta. Zij heeft het bedrijf genaamd Lindekracht, een trainingspraktijk voor opvoeding, ontwikkeling en ouderschap en is initiatiefnemer van het landelijk netwerk van deBabycoach®. Zij leidt onder andere professionals op tot deBabycoach, naast dat ze zelf babycoach is.

Wat doet een babycoach?

Ik kijk naar het signaal wat een baby laat zien. We krijgen verschillende ouders bij ons binnen; van nieuwbakken ouder tot zeer ervaren moeder van 4e kind.. Het kan gaan om problemen op het gebied van voeding, ritme of bijvoorbeeld slapen. Problemen zien wij als signaal. Een baby probeert op deze manier iets te vertellen. Samen met deBabycoach gaan we dan ontdekken wat de baby nu precies wil zeggen.

Hoe gaat babycoaching dan precies in z’n werk?

Wij kijken niet alleen naar het moment dat het probleem ontstaat, maar als deBabycoach analyseer je al helemaal vanaf het begin af aan wanneer de baby in je buik zit tot aan het moment dat je bij een babycoach komt. We gaan samen met ouders proberen de baby te begrijpen en de vraag te beantwoorden; waarom vertelt de baby dit of waarom slaapt hij niet bijvoorbeeld. Als een baby zich bijvoorbeeld niet fijn voelt door iets wat hij heeft meegemaakt, dan kan hij niet slapen. Maar het kan ook gaan over relatieproblemen tussen vader en moeder en ook dat merkt een kleintje. Ik hoef niet te slapen, want als ik dat doe dan gaan pappa en mamma ruzie maken.

 Wanneer komen ouders bij jou?

Meestal komen ouderen na de kraamtijd.

Waarom adviseer jij de Babycoach?

Omdat wij met de ouders heel erg kijken vanuit de ogen van een baby. We kijken daarin naar zijn hele leven tot nu. Ook in de buik. We kijken naar het sociaal emotioneel welbevinden van de baby en iedereen in het gezin. Wij geven ouders geen advies, maar groeimomenten, zodat ze snel vanuit eigen kracht verder kunnen met hun baby.

Wat zijn tips van jou uit je specialisme voor mom to be’s en prille moeders?

Een baby die zich begrepen voelt en gehoord, kan zich probleemloos ontwikkelen. Wij geven geen advies, maar bieden groeimomenten. Wat heeft de baby nodig en wat heeft de ouder nodig en dat matchen we met elkaar. We helpen ouders het antwoord in zichzelf naar boven te halen.

Wat zijn dingen die ouders meestal niet weten?

Bevallen doe je en geboren wordt je. Wij nemen de ouders mee in de geboorte-ervaring van de baby. Daarnaast hebben veel ouders het gevoel dat ze geen fouten mogen maken, maar elke ouder doet het goed. Het draait vooral om het zoeken naar een fijne relatie met je baby.

Wat is jouw mooiste ervaring in het vak?

Ik heb een keer ouders gehad waar het kind moeilijk dronk en sliep, na een aantal gesprekken kwamen we tot de conclusie dat de baby eigenlijk vooral aandacht kreeg wanneer het niet zo goed met hem ging. Hij werd vooral gedragen wanneer hij huilde. Door meer tijd met de baby door te brengen tijdens fijne momenten, werd zijn liefdesbatterij beter gevuld en kon hij weer drinken en lekker slapen. Wat belangrijk is, is dat wanneer een baby een signaal geeft, hij altijd iets wil vertellen. Kijk door de ogen van een baby.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kraammand

Zelf maken van een kraammand, 10 tips

De kraammand is een traditioneel geschenk dat aan de moeder van een pasgeboren baby in de kraamtijd wordt gegeven. Het...
zwangerschapsdepressie

Het leed dat roze wolk heet

Ik zou graag mijn verhaal met jullie willen delen zodat er meer ouders zijn die zich hierin kunnen plaatsen. Er...
het slaapatelier, kinderslaapcoach, kinderslaap coach, slaapproblemen bij kinderen, slaapprobleem baby, slaapprobleem ouders,slaap

Gluren bij de buren: een dag in het leven van een kinderslaapcoach

Slaap is mijn passie, mijn werk en mijn hobby. Uren kan ik erover doorpraten. De ontwikkeling van slaap, hoe we...