Q&A Marilyn: “Doordat wij eigen ondernemer zijn, zijn wij allebei flexibel”

5 februari 2017

Deze week hebben wij gesproken met Marilyn Monkau (40 jaar) en heeft samen met haar partner Tamis 4 kindjes. Charlayne van 5, Arthur van 4 en tweeling Yvoli en Joel van 1,5 jaar. 

Dat is een druk huishouden met 4 kinderen, werk je ook nog daarnaast?

Ik ben 2 jaar geleden begonnen met mijn eigen webshop www.littlekingarthur.com. We verkopen unieke, biologische en fairtrade kleding en accessoires voor baby’s en dreumesen van 0-3 jaar. Veelal producten van jonge ontwerpers die zelf de producten nog met de hand maken. In het eerste jaar van de webshop werkte ik ook nog als HR Adviseur bij een regionale omroep maar toen de webshop ging groeien werd dit teveel. Nu werk ik 2 dagen per week voor de webshop vanuit huis en daarnaast vaak ook nog in de avonden. Als ondernemer ben je eigenlijk 7 dagen per week bezig. Maar omdat mijn webshop mijn passie is vind ik het helemaal niet erg en juist leuk om er veel mee bezig te zijn. Ook werk ik sinds kort 1 dag per week op freelance basis als HR adviseur omdat ik het leuk vind om mijn vakgebied bij te houden.

Heb je daar bewust voor gekozen om te gaan ondernemen?

Eigen ondernemer zijn is goed te combineren met een gezin. Ik ben flexibel en als ik ‘s middags iets voor de kinderen moet doen dan kan ik ‘s avonds weer werken voor de webshop. Dat is erg prettig met vier kleine kindjes waarvan er twee in de leeftijd zitten waarop ze naschoolse activiteiten hebben zoals ballet en voetbal

Je bent een druk bezette moeder, hoe combineer je werken, een sociaal leven met het moederschap?

Soms is het lastig omdat ik het liefst mijn bestellingen dagelijks wil versturen maar op de dagen dat ik er voor de kinderen ben is dat wel eens lastig. De kinderen gaan echter wel altijd voor dan de bestelling maar een dag later de deur uit. Met vier kindjes moet je alles  goed plannen. Ook je sociale leven. Spontane acties zitten er gewoon even niet in nu. Dat komt vast wel weer als ze ouder zijn.  

Wat vind je het leukste aan moeder zijn?

De onvoorwaardelijke liefde die je voelt voor je kindjes. Ik geniet enorm van de ontwikkeling die ik bij ze zie. Mijn kleintjes die beginnen met lopen, mijn zoon van 4 die nu naar school gaat en mijn dochter van 5 die steeds wijzer wordt. Stiekem zou ik willen dat het wel allemaal wat minder snel zou gaan. Vooral de leeftijd van mijn tweeling vind ik erg leuk. Brabbelen, lopen, ontdekken. Het zijn kleine mensjes met nog een klein beetje baby erin.

Wat zijn tips voor andere (werkende) moeders, om een balans te vinden tussen beiden?

Plannen (al ben ik er zelf geen ster in) en tijd maken voor jezelf en voor je partner. Dat is ook erg belangrijk. Gun jezelf af en toe een lekkere lange douche of bad, spreek regelmatig met vriendinnen af en ga lekker wat eten met je partner. Het leven met kindjes en werk is al druk zat. Je kinderen hebben er het meeste aan als je uitgerust en relaxed bent. Schakel desnoods hulp in van ouders of een oppas.

Heb je een speciale mamma-dag? Zo ja, wat doe je dan? En ben je dan bezig met werk?

Ik ben eigenlijk altijd wel bezig met werk. Is het niet fysiek dan wel in mijn hoofd. Maar ik kan dat goed combineren. Als ik mamma-dag heb ga ik lekker spelen met de kleintjes. De oudste twee gaan nu allebei naar school dus wanneer de tweeling op bed ligt ga ik wel wat werken. Als het tijd is om de kindjes van school te halen loop ik met de tweeling in de wagen naar school. In de middag knutselen we wat of bakken we koekjes of spelen de kindjes lekker samen terwijl ik aan het koken ben.

Hoe heb je het thuis geregeld? Wat is de rolverdeling tussen vader en moeder?

Mijn partner is ook ondernemer en daardoor meestal wel flexibel. Hij doet veel met de kindjes. Is bijvoorbeeld ook luizenvader op school. Hij brengt de oudste twee naar school onderweg naar werk en ik haal ze op. Verder regel ik het meeste thuis omdat ik thuis werk. Koken doe ik meestal door de week en hij in het weekend. We hebben een goede verdeling.

Waar krijg je binnen jouw gezin energie van en waar binnen je werk?

Met vier kindjes blijft er niet altijd veel van je energie over. Maar ik krijg enorm veel energie van de leuke momenten. De nieuwe dingen die ze kunnen, de leuke opmerkingen die ze maken en de knuffels die je spontaan krijgt. In mijn werk krijg ik vooral energie van leuke nieuwe producten en merken spotten en contact met klanten. Ik vind het vooral erg leuk als klanten tevreden zijn over wat ze in de webshop hebben gekocht.

Ben je zelf veranderd sinds je moeder bent? In welk opzicht?

Als persoon ben ik niet echt veranderd. Verantwoordelijk was ik altijd al en een zorgzaam type ben ik ook wel. Ik ben wel stressbestendiger geworden en kan nog beter multitasken dan voordat ik moeder was. Wat ik wel lastiger vind is om me te ontspannen. Omdat ik zo in de weer ben altijd is het heel moeilijk om rustig in een bad te zitten. Ik ben van nature al niet zo’n heel ontspannen persoon (in de zin dat ik niet zo goed stil kan zitten) maar nu moet ik nog meer mijn best doen om echt te relaxen. Mediteren (klinkt zweverig) is erg goed voor me. Ik doe dat met de Calm app. Meestal val ik in slaap ha ha.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

het slaapatelier, kinderslaapcoach, kinderslaap coach, slaapproblemen bij kinderen, slaapprobleem baby, slaapprobleem ouders,slaap

Gluren bij de buren: een dag in het leven van een kinderslaapcoach

Slaap is mijn passie, mijn werk en mijn hobby. Uren kan ik erover doorpraten. De ontwikkeling van slaap, hoe we...
moeders vertellen, net moeder, mamablog, babylabel, moederschap

Q&A Sam & Kelly: ‘Normaal zagen we elkaar in de kroeg…’

Als moeder kun je soms best wel onzeker zijn. Er is een nieuw kleintje op de wereld waar jij verantwoordelijk...
ik wilde echt géén kinderen

Q&A Maaike: “Ik wilde echt géén kinderen”

Voor de rubriek Q&A – moeders vertellen, spraken we met Maaike Hendriks. Ze is founder van de superleuke webshop Kabouter...