Q&A Doula (Joyce): “Voordeel is dat je bij een doula je veilig en geborgen voelt”

19 maart 2017

Deze week hebben wij gesproken met Joyce. Zij is voornamelijk thuismama, maar daarnaast deelt ze haar kennis en ervaringen het doula zijn. Zelf heeft zij met haar man vijf mooie dochters.

Wat doet een doula precies?

Voor mij houd een doula in: een vrouw die haar kennis en ervaring deelt, die aanstaande ouders helpt hun eigen keuzes/wensen te ontdekken en te maken. Iemand die zorgt voor rust & ontspanning tijdens de bevalling en dat de ouders zich gehoord en begrepen voelen. Een vrouw waarbij je jezelf kunt zijn.

Waarom zou je kiezen voor een doula?

Hiervoor zijn tal van redenen te bedenken. Redenen die ik veel tegenkom zijn:

  • angst voor de bevalling door een eerdere nare ervaring
  • bij een eerste kindje de spanning van het niet weten wat er gaat gebeuren
  • gebrek aan een partner tijdens de bevalling

Wat zijn de voordelen?

Naast dat er wetenschappelijk is bewezen dat de kans op ingrepen, keizersneden & inleidingen daalt net als de duur van de baring, bij de aanwezigheid van een doula is er nog het voordeel dat je je veilig & geborgen voelt en dat je weet dat je als aanstaande ouder een heel belangrijke stem hebt, zo niet de belangrijkste. Je wordt gehoord, er wordt naar je geluisterd.

Het grootste voordeel is dat de kans zeer groot is dat je positief kunt terug kijken op de geboorte van je kindje (de belangrijkste dag uit je leven). Dat je met heel je hart kunt zeggen dat het een mooie ervaring was, ook wanneer het niet liep zoals van te voren gehoopt. En dat je daardoor volop van je kindje kunt genieten (mits er verder niets aan de hand is natuurlijk).

Wat zijn vanuit jouw specialisme voor mom to be’s en prille moeders?

Mijn specialisme zit hem vooral in mijn eigen ervaring als moeder van 5 en ik kan goed aanvoelen of en waar er een puntje van aandacht schuilt. Het meeste werk gebeurd dan ook in de gesprekken vooraf, waardoor het tijdens de bevalling vooral een kwestie is van ‘er zijn’ en de aanstaande mama aanmoedigen en kracht ingeven.

Wat zijn dingen die ouders meestal niet weten van te voren?

Dat zij het recht hebben om nee te zeggen, om te bepalen wat er gaat gebeuren. Het is aan de ouders om afwegingen te maken tussen bijvoorbeeld de risico’s van wel of niet ingrijpen.

Wat is jouw mooiste ervaring?

Elke ervaring is serieus mooi en allemaal hebben ze minimaal één moment waarop je emotioneel wordt geraakt. Maar voor mij persoonlijk is mijn 5e eigen bevalling het allermooist. Dat was een hands off bad-bevalling thuis, waarin ik me zeer krachtig voelde.

Tussen mijn cliënt bevallingen kan ik geen keuze maken en dat zou ik ook niet willen, ik vind dat niet eerlijk.

Waarom ben je doula geworden?

Ik voelde dat ik steeds meer werd aangegrepen wanneer ik een niet fijne ervaring hoorde met betrekking tot het krijgen van een kindje (dus zwangerschap, geboorte & erna). Dus toen ik 6 jaar geleden weer iets voor mezelf zocht en weer wilde gaan leren was doula de enige logische optie. Daar kon ik in kwijt wat mij al dagelijks bezig hield eigenlijk.

Je hebt zelf vijf kinderen, hoe organiseer je dat zelf?

Gesprekken heb ik meestal tijdens schooltijd of in de avonduren, voor de jongste regel ik dan overdag oppas. Wanneer ik weg moet naar een bevalling kan mijn partner gelukkig meestal inspringen, hij heeft een redelijk flexibele baan. Als hij het niet redt hebben we nog een oma in de buurt, vriendinnen en onze oudste dochters zijn ook oud genoeg om het één en ander op te vangen als ze niet op school zijn.

– 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

het slaapatelier, kinderslaapcoach, kinderslaap coach, slaapproblemen bij kinderen, slaapprobleem baby, slaapprobleem ouders,slaap

Gluren bij de buren: een dag in het leven van een kinderslaapcoach

Slaap is mijn passie, mijn werk en mijn hobby. Uren kan ik erover doorpraten. De ontwikkeling van slaap, hoe we...
moeders vertellen, net moeder, mamablog, babylabel, moederschap

Q&A Sam & Kelly: ‘Normaal zagen we elkaar in de kroeg…’

Als moeder kun je soms best wel onzeker zijn. Er is een nieuw kleintje op de wereld waar jij verantwoordelijk...
ik wilde echt géén kinderen

Q&A Maaike: “Ik wilde echt géén kinderen”

Voor de rubriek Q&A – moeders vertellen, spraken we met Maaike Hendriks. Ze is founder van de superleuke webshop Kabouter...