Aan tafel! Ik weet zeker dat ik dat niet lust!

20 juli 2022

Het is stipt 18.00 uur. Alle leden van het gezin zijn binnengedruppeld vanuit werk, school of opvang en zit vrolijk aan tafel. Er wordt gezellig gekletst over hoe een ieders dag was en er wordt smakelijk gegeten van de groenten die op tafel staan. Mooi beeld hè? Ik vraag me wel af bij hoeveel gezinnen dit (bijna) elke avond voorkomt Bij ons aan tafel in ieder geval nie

Een zinnetje dat ik vroeger thuis tot in den treuren heb gezegd tijdens het avondeten is: ik weet zeker dat ik dat niet lust. Zonder te proeven maar absoluut overtuigd dat ik het echt niet lekker vond. En daardoor vond ik het vaak ook niet lekker. Van stickervellen tot, tot 20.00 uur blijven zitten, niets hielp. Toen ik al lang en breed op de middelbare school zat begon ik me met wat grotere stappen aan te passen om meer groenten te proeven en te eten. En inmiddels eet ik praktisch alles en vind ik het heerlijk om allerlei recepten uit te proberen.

Laat het los

Je zou zeggen dat deze eigen ervaring ervoor zorgt dat ik me bij mijn eigen kinderen niet te druk maak. Inmiddels lukt dit wel aardig maar dat heeft een jaar of twee nodig gehad. Het is ook haast aandoenlijk als ik bedenk dat ik drie jaar geleden oprecht dacht dat Daniël altijd goed groente zou blijven eten want dat deed hij als baby en dreumes ook. Hahahahahahaha, little I knew.

Daniël is nu 4,5 jaar en ca. twee jaar geleden sloeg echt wel de peuterpuberteit toe in de zin van weigeren groenten te eten. Wat denk ik nog best mazzel is want Noëlle begint nu met 1,5 jaar al haar kuren te hebben.

Lees ook; Twee jaar: de lust-ik-niet fase. Eten wat de pot schaft!

Talloze dingen hebben we geprobeerd. Samen kiezen wat er op het menu staat, samen boodschappen doen en koken, tegen beter weten in boos worden, stickervellen met beloning bij goed eten, door de dag heen groenten erin proppen middels smoothie of verwerken in een soep. En veel heeft gewerkt…… voor even.

Maar echt een kind laat zich niet sturen. Als ze besloten hebben dat die mond dicht blijft kun je proberen tot je een ons weegt, maar die mond blijft dicht. En eten toch erin proppen resulteert waarschijnlijk in weer uitspugen. En dat is voor niemand goed en leuk.

Helaas geen gouden tip

Als ik iets in de afgelopen twee jaar heb geleerd is dat er geen gouden tip bestaat om je kind beter aan tafel te laten eten. Dat wil niet zeggen dat je niets moet proberen. In elke tip zit echt wel een kern van waarheid. Maar er is geen gouden tip. Want elk kind is uniek en reageert anders. Ook kinderen binnen hetzelfde gezin. En elke dag en zelfs elk moment is anders. Wat op dag A goed werkt kan op dag B ineens niet meer goed werken.

Tips; hoe leer je je kind zelf eten

Mijn beste leerervaringen zijn:

  • Vind uit wat voor je kind en jullie als gezin werkt. Is het je kinderen apart vast laten eten en/ of apart iets voor ze maken? Is het vaker pastasauzen en soep eten? Is het spelletjes van het eten maken. Maakt niet uit, elke hap die erin gaat is er één. Maar staar je niet blind op hoe het ‘hoort’.
  • Kijk naar het eetpatroon over de hele dag. Lust je kind graag brood en/ of fruit. Zorg dat ze dit elke dag binnenkrijgen. Daniël lust gelukkig graag volkoren brood. Oké, een paar maanden lang waren de korstjes op school lekker en thuis niet (hetzelfde brood). Geen aandacht aan gegeven en inmiddels eet hij ze thuis ook weer. Of snackgroente kunnen ook een goede zijn om je kind overdag vast te geven.
  • Een regel die wij wel aanhouden is altijd proeven. Pas werden er met lange tanden 3 sperziebonen geproefd. En bij elke hap zaten wij zeer uitbundig te klappen. En wordt er echt niets geproefd dan geven we er ook geen verdere aandacht aan. Geen eten erin proppen. En inmiddels is het aantal soorten groenten dat Daniël lust in twee jaar tijd toch al uitgebreid van ongeveer drie naar acht soorten. Al zijn het van sommige soorten dan maar een paar hapjes per keer.
  • En het beste advies wat mij betreft, houdt het gezellig aan tafel. Want samen eten is gewoon heel lekker en leuk. En het is belangrijk dat onze kinderen dat ook zien. En het zal heel wat jaren duren. Maar ooit zullen onze kinderen ook vast lekker die boeuf bourgignon, risotto met groene groenten of visstoof lekker mee-eten.
Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

hegen drinkfles, hegen flesjes

Geen krampjes meer met de babyflessen van Hegen + WINACTIE

Een krampje hier, een broertje daar…je kent het wel zoeken naar de juiste fles.. of voeding. Wij hadden met beide een...
mama deli, mama deli review, gezonde babyvoeding, eerste babyhapjes, kant en klare babyhapjes, verse babyvoeding

Gezonde hapjes van Mama Deli + KORTING

Jummie in mijn tummie, zo zal ons Maé wel denken. Wij zijn met 4 maanden netjes begonnen aan de “oefenhapjes”...
liewood servies, goed babyservies, kinderservies, babyservies, babybordjes, drinkbeker beker, anti lek beker, baby leren eten, eerste babyhapjes, babybordjes,

TIPS: hoe leer je je kind zelf eten. Met dit eigen kinderservies en kinderbestek gaat lukken!

Het geven van het eerste babyhapje aan je kleintje is een grote mijlpaal. Het is zo leuk om te zien...