TIPS: hoe leer je je kind zelf eten. Met dit eigen kinderservies en kinderbestek gaat lukken!

11 februari 2022

Het geven van het eerste babyhapje aan je kleintje is een grote mijlpaal. Het is zo leuk om te zien wat je kleintje lekker vindt en vooral ook wat niet. Dat gezichtje wanneer ze iets proeven wat ze echt niet lekker vinden, geweldig 🙂  Maar wanneer kleine kindjes groot worden, willen ze graag alles ‘zelluf’ doen. Natuurlijk wil je hem/haar overal bij helpen, maar dit is belangrijk voor de ontwikkeling van je kleintje. Zie hoe trots ze zijn wanneer het lukt! Zo ook met leren eten. Leer je kleintje zelfstandig eten met een kinderservies en kinderbestek. 

Belangrijk: leer je baby zelf te eten!

De eerste hapjes mag jij nog geven, maar al snel volgt dat je kindje ‘zelf’ wil eten. Waarschijnlijk heb je de eerste hapje al tot aan het plafond zitten en mag je je baby niet eens helpen. Dit kan wel eens tot frustratie lijden bij mama en kind. Maar onthoud goed; dit is goed voor zijn ontwikkeling! Hij wordt hier zelfstandig door en hier wordt je kindje zelfverzekerd door. Even doorbijten mama 🙂

kinderservies, babyservies, babybordjes, drinkbeker beker, anti lek beker, kinderbestek

Babyservies van Konges Slojd

Wanneer leer je je baby zelf te eten?

Je merkt het al snel wanneer je baby zelf wil leren eten. Je baby geeft het je goed genoeg aan. Zodra hij zegt, aanwijst of op een andere manier duidelijk maakt dat hij het zelf wil doen.  Meestal zie je de eerste neiging om met een lepel te ‘eten’ rond de 11 maanden. In het begin lukt het nog voor geen meter, maar het eerste proberen is er. Daarna gaat het best snel en zie je steeds grotere happen verdwijnen in dat mondje.

Zorg ervoor dat de hapjes kleingesneden op zijn kinderbordje liggen en dat hij in staat is ze zelf te pakken. Geef hem complimentjes bij iedere hap. Ook hier groeit het zelfvertrouwen van je kindje door.

Zorg ervoor dat je dit in huis hebt om hem zelf te leren eten:

Diep kinderbord met opstaande rand

Niet voor niets dat er speciaal kinderservies is, want je kindje moet nog leren eten. In het begin lukt het nog niet om het eten op de lepel te krijgen , dat is ook best lastig. Daarom is het handig om te zorgen dat het eerste bordje een hoge opstaande rand heeft zodat het eten op de lepel valt en niet van het bordje af valt.

liewood servies, goed babyservies, kinderservies, babyservies, babybordjes, drinkbeker beker, anti lek beker, baby leren eten, eerste babyhapjes, babybordjes,
kinderbestek

Liewood servies

Een bord dat niet wegglijdt

In het begin zal je kleintje al zijn krachten gebruiken om het eten op de lepel of vork te krijgen. Natuurlijk is dat helemaal niet nodig maar hij wil het zelf en goed doen, dus duwt hij extra hard. Met als gevolg: het bord schuift weg.

Zorg ervoor dat je op de een of andere manier voorkomt dat het bordje weg kan schuiven. Sommige borden hebben een soort dienblad dat wegschuiven voorkomt. Ook handig om een kunststof placemat te gebruiken die ‘vastplakt’ aan de tafel. Het kinderservies van LIEWOOD ‘plakt’ aan de bijbehorende placemats. Ideaal als eerste serviesje!

Kinderbestek dat goed vast te houden is

Best lastig om dat bestek vast te houden wanneer je klein bent. En dat kan kloppen, want pas met 2,5 jaar leert je kindje de fijne handspieren te ontwikkelen. Dan kan hij ook een goede pincetgreep aannemen. Dat is de houding waarin je een pen vasthoudt.

Knoeiproof

Kinderbestek moet dus wat dikker zijn voor kleine babyhandjes, omdat ze nog niet zo verfijnd iets vast kunnen pakken en kunnen sturen tegelijkertijd. Geef je kleintje zijn eigen kinderbestek en dan is dat bordje snel leeg, geloof mij!

Kinderservies ook leuk als kraamcadeau of voor een eerste verjaardag

Je denkt er misschien niet aan, maar een kinderservies en kinderbestek is echt een leuk cadeau om te geven als kraamcadeau of voor een eerste verjaardag. Iedere dag zal de kleine spruit heerlijk eten van zijn eigen servies! 

Little Thingz heeft  verschillende soorten en merken kinderservies in haar assortiment, van de mooiste merken zoals LIEWOOD, Konges Slojd en Little Dutch.

Super leuk kinderservies van Little Dutch

 

LEES OOK: 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

image

Eerste dag naar de opvang: alles wat je baby nodig heeft volgens een kinderverzorgster 

Instappen in een opvang of kleuterschool gebeurt traditioneel vaak na een schoolvakantie. Als nieuwe ouder is het vaak een uitdaging...
1

Maak bedtijd magisch met Rabbit Richie Nightlight

Happy Horse, bekend om zijn knuffeldieren en kinderaccessoires, komt met een leuke nieuwe aanvulling voor kinderen en hun (groot)ouders. De...
20240217_121600-kopie

Negenmaanden beurs

Yes! Deze editie gingen wij naar de Negenmaanden beurs! Het was altijd wel een bucketlist ding, de Negenmaanden beurs. En...