Zelf maken van een kraammand, 10 tips

7 augustus 2022

De kraammand is een traditioneel geschenk dat aan de moeder van een pasgeboren baby in de kraamtijd wordt gegeven. Het is een mand met meerdere cadeautjes (meestal acht of tien) die tijdens de eerste kraamdagen één voor één worden uitgepakt. Het zelf maken van een kraammand is erg leuk en attent.

kraammand

Kraammanden

Kraammanden zijn leuk om te geven en om te krijgen. Of je nu op zoek bent naar inspiratie, of zelf zwanger bent en anderen suggesties wil doen voor cadeaus, hier vind je ideeën voor een leuke en originele kraammand.

Tegenwoordig gebeurt het uitpakken van de kraammand soms in één keer, als de kraamvisite aanwezig is. Maar het is juist erg leuk om iedere ochtend of avond een momentje te nemen om één van de cadeautjes uit te pakken. Hou dus lekker de traditie aan!

Zelf een kraammand maken

Tegenwoordig kan je kant-en-klare kraammanden kopen of bestellen, maar het is natuurlijk het leukst om zelf een kraammand samen te stellen. Met wat creativiteit hoef je hier niet eens veel geld aan uit te geven. Dit zijn tien ideeën voor leuke kraamcadeaus die niet alleen leuk in de kraammand passen, maar die je eventueel ook los kan geven. In plaats van een mand kun je ook een leuk klapkratje van de Hema gebruiken en met de letters erbij kun je een leuke tekst op het mandje maken.

Een kraammand samenstellen

1. Kleding voor de baby

Eén van de leukste cadeautjes om te geven en om te krijgen is kleding voor de baby. Rompertjes, shirtjes, jasjes of complete kledingsetjes, leef je uit. Kleding voor nu of voor op de groei, het komt altijd goed van pas.

2. Knuffels

Een lief knuffeltje is altijd een leuk cadeau voor de baby. Je kan hierbij nadenken over wat voor knuffeltje leuk is voor de familie. Een gezin dat honden heeft, kan je misschien een hondenknuffeltje schenken voor de kleine. Kies dus een knuffel uit die ook bij de ouders past. Wil je het idee van een knuffel nog persoonlijker maken, dan kan je er aan denken om zelf een knooppop te maken.

Shop hier de leukste knuffeltjes

3. Familie erfstukken

Als de nieuwe mama familie van je is, kan je kijken of er nog oude babyspullen op zolder liggen. Oude babyspullen van je moeder of je oma zijn mooie en sentimentele geschenken om te krijgen. Stop er een persoonlijk briefje met uitleg bij.

4. Haarlok/tandendoosje

Iedereen zegt het: ‘de tijd vliegt, helemaal nu met een kindje’. Daarom is een haarlok/tandendoosje altijd leuk om in de kraammand te doen, zodat mooie herinneringen voor later bewaard kunnen worden.

5. Fotoalbum

Een fotoalbum is een prachtig geschenk aan elke nieuwe ouder. Je kan een fotoalbum kopen, maar als je creatief bent aangelegd, kan je overwegen om er zelf een te maken. Je kan pagina’s inrichten voor bepaalde gebeurtenissen, zoals de allereerste foto, de eerste glimlach of de kraamvisite.

6. Is er een ouder kind? Ook voor hem een cadeautje!

Voor eventuele oudere kinderen is het altijd prachtig om een cadeautje te kunnen uitpakken. Zo is de geboorte van het broertje of zusje een extra feestje. Denk hier bijvoorbeeld aan leuk speelgoed. Een bijkomend voordeel is dat het oudere kind er zo echt bij wordt betrokken.

7. Persoonlijke cadeaus

Vaak worden persoonlijke cadeaus erg gewaardeerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een geboorteschilderij met de gegevens van de geboorte erop. Of een gepersonaliseerd slabbertje of rompertje met een leuke tekst of afbeelding. Wat ook altijd leuk is is een speenkoord met naam.

8. Invulboeken

Invulboeken zijn tegenwoordig niet meer weg te denken bij de cadeaus. Een zwangerschapsdagboek of een boek voor het eerste jaar en ook een kraambezoekboek kun je kado doen. Dit soort invulboeken zijn leuke herinneringen voor later.

9. Hobby artikelen

Houdt de mama veel van koken? Doe wat bijzondere kookartikelen in de kraammand. Houdt ze van haken of breien? Wat bollen wol of andere breispulletjes zijn dan erg leuk om in de mand te doen. Is papa een fervent voetbalkijker? Dan is een voetbaltijdschrift bijvoorbeeld leuk. Zo worden cadeautjes voor de ouders persoonlijk, leuk en origineel.

10. Verzorgingsproducten voor mama en/of baby

Iedere kersverse mama kan wel wat extra verzorging gebruiken. Daarom kan het leuk zijn om een lekkere parfum, een gezichtsmasker of bijvoorbeeld een geschenkdoos van Rituals met heerlijke producten in de kraammand te doen. Je kan ook lekkere geurkaarsjes geven. Alles met de feel good-factor! Ook voor de kleine newborn zijn er heerlijke producten verkrijgbaar zoals massageolie ’s of crèmepjes

baby verzorging

Naïf baby verzorging

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

zwangerschapsdepressie

Het leed dat roze wolk heet

Ik zou graag mijn verhaal met jullie willen delen zodat er meer ouders zijn die zich hierin kunnen plaatsen. Er...
geboorte, dochter geboren, kraamweek, geboorte baby meisje, babylabel, blog geboorte baby meisje

Welkom op de wereld kleine meid

Wanneer zou ze toch komen? Onze zoon was met 37,5 week geboren maar onze dochter zat nog prinsheerlijk in mijn...
vierde trimester, eerste drie maand na de bevalling

Vierde trimester? Wat bedoelen ze daarmee?

Elke vrouw beleeft de bevalling en de aansluitende postpartumperiode anders. En terwijl jouw lichaam stilaan herstelt, begint het voor jouw...