Vliegen met een baby – op vakantie naar Zakynthos

5 augustus 2023

Wat vond ik het spannend. Vliegen met een baby van 10 maanden. En helemaal omdat ik zelf totaal geen held ben met vliegen. Vliegangst, dat is wat ik heb. Maar toch net niet genoeg angst om zelf het vliegtuig niet in te stappen. 

Tips om met (kleine) kinderen te vliegen

Eten en drinken voor tijdens de vlucht

Je kent het wel, de verhalen over baby’s die de hele vlucht hebben gehuild. Natuurlijk was ik daar als moeder ook bang voor, het zal je namelijk maar gebeuren. En ondanks dat onze dochter eigenlijk nooit huilt, wilde ik er wel op voorbereid zijn. Mijn man had daarom knijpfruit gekocht en ik had maisvingers meegenomen voor onze kleine meid. Mocht ze dan last van haar oren krijgen, had ze iets om te kunnen slikken. Verder geef ik borstvoeding maar hadden we er wel echt over gedacht om babyvoeding mee te nemen zodat we in het vliegtuig ook een poederfles konden maken. 

Lees ook; Vliegen met kids + tips.

Douane 

Eenmaal bij de douane werden wij best streng gecontroleerd, teminste dat was ons gevoel. We hadden ervoor gekozen om onze buggy mee te nemen tot aan het vliegveld dus deze moest ook in een bak en door de douane controle. Mijn man moest eerst door de bodyscan, vervolgens moest hij onze dochter aanpakken en moest ik door de scan. We werden daarna ook nog alle drie apart gefouilleerd.

We hadden alles uit de handbagage gehaald, dachten wij, maar ik was alleen het knijpfruit even vergeten. Tip van mij: haal het knijpfruit uit je handbagage en leg het los in een bak bij de douane. Na de controle op het knijpfruit konden we met onze spullen weer verder lopen. 

Boarden en vliegen. 

Toch is het altijd na de douane controle nog even wachten. Of je nu via Schiphol, Eindhoven of Maastricht vliegt, je moet echt nog wel even wachten totdat je het vliegtuig in mag. Dit was voor ons een mooi moment om onze dochter even een schone luier te geven en haar alvast even een fles te geven. Zo had ze alles gehad om te kunnen slapen in het vliegtuig. 

Na ongeveer een uurtje wachten, mochten wij het vliegtuig in. We hadden stoelen gereserveerd en we zaten helemaal voorin. Zo was er bij onze voeten nog wat ruimte om onze dochter eventueel te laten spelen. We kregen bij het instappen een reddingsvest en een veiligheidsgordel voor haar. Baby’s zitten namenlijk bij een ouder op schoot tijdens de vlucht.

Lees ook; Reizen met kids – Dushi Curacao

Opstijgen, vliegen en landen.

Het opstijgen vond ik zelf heel erg spannend. Dat is voor mij altijd het moment dat ik denk: ‘Ik doe dit nooit meer, ik doe dit nooooooit meer’. Maar het ging erg goed. Onze dochter was een fijne afleiding en ze deed het heel erg goed. Voor het opstijgen was ze een beetje aan het wiebelen maar vervolgens is de ze hele vlucht rustig en vrolijk geweest. Tijdens het landen moest ze heel even huilen. We denken dat dit te maken had met de luchtdruk in haar oren. We hebben haar iets te eten gegeven en vervolgens was het ook heel snel weer helemaal goed. 

Je baby vermaken tijdens de vlucht. 

Wij vlogen van Maastricht naar Zakynthos. Een vlucht van bijna 3 uur. We hadden de heenweg de hoop dat onze dochter ging slapen, maar helaas. Gelukkig had ik een nieuwe rammelaar van Little Dutch gekocht en had ik wat speelgoed meegenomen waar ze thuis de laatste tijd heel veel mee speelde. Dit zorgde voor veel afleiding. Ook had mijn man Peppa Pig en The Puffin Rock gedownload op Netflix. Dit hielp heel erg op de momenten dat onze dochter een beetje onrustig werd. Door dit alles heeft onze dochter veel afleiding gehad tijdens het vliegen om de tijd heel goed door te komen.

Trots op onze dochter!

Wij zijn super trots op hoe onze dochter het vliegen heeft volgehouden. We kregen veel complimenten over hoe goed ze het deed en hoe vrolijk ze was tijdens de vlucht. Dit heeft ons zeker het vertrouwen gegeven om nog een keer met een baby te gaan vliegen. 

Tips voor vliegen met een baby:

1. Zorg voor iets te eten zodat je baby voldoende kan slikken. Denk aan knijpfruit en babykoekjes 

2. Zorg voor gedownloade afleveringen op bijvoorbeeld Netflix of Videoland. Zo kun je tijdens het vliegen altijd nog even een filmpje opzetten

3. Neem wat klein speelgoed mee waar je kleintje thuis fijn mee kan spelen.

4. Reserveer voor de vlucht alvast de stoelen zodat je zeker weet dat je naast elkaar zit.

5. Laat je even voorlichten hoe de veiligheidsgordel werkt. De heenweg zat die bij ons blijkbaar niet goed.

6 Relax! Het komt allemaal goed.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

reizen met kinderen florida

Florida – The sunshine state

Afgelopen februari maakten we de eerste verre reis met Morris. De vlucht ging prima en daarom besloten we deze zomervakantie...
sos armbandjes bandjes

Veilig op pad met de kids met de SOS armbandjes

Drukke plaatsen bezoeken, ik heb er geen moeite mee maar houdt de kids altijd wel heel goed in de gaten....
baby vakantie inpaklijst, MET EEN BABY OP VAKANTIE WAT HEB JE ALLEMAAL NODIG, vakantie inpaklijst

Met een baby op vakantie? Dit moet je allemaal mee nemen!

Heb jij dat ook zo vlak voor de vakantie? Je stresslevel schiet door tot tropische hoogtes? Bij mij wel, want ieder jaar...