Maak je eigen unieke geboortekaartjes: Een gids voor aanstaande ouders

18 mei 2023

Er is niets opwindender dan de geboorte van je kind aankondigen met een prachtig, uniek geboortekaartje. Het ontwerpen van je eigen geboortekaartjes kan niet alleen leuk en creatief zijn, maar het stelt je ook in staat om een persoonlijk tintje toe te voegen aan deze speciale aankondiging. In deze blog bespreken we verschillende formaten, aan wie je de kaarten moet versturen, wat er op een geboortekaartje staat en de gemiddelde kosten van kaarten drukken.

Kies het perfecte formaat voor je geboortekaartjes

Geboortekaartjes zijn er in verschillende formaten, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en stijl. Enkele populaire formaten zijn:

 1. Enkelzijdige kaarten: Dit zijn eenvoudige, rechthoekige kaarten die aan één kant zijn bedrukt met alle informatie over de geboorte van je kind. Ze zijn meestal 10×15 cm of 13×18 cm.
 2. Dubbelzijdige kaarten: Deze kaarten zijn vergelijkbaar met enkelzijdige kaarten, maar bevatten extra informatie of foto’s op de achterkant. Ze kunnen ook worden gebruikt om een mooie collage van foto’s van je pasgeboren baby te maken.
 3. Vouwkaarten: Vouwkaarten zijn een traditionele keuze voor geboortekaartjes en bieden extra ruimte voor foto’s, gedichten of andere persoonlijke berichten. Ze kunnen in verschillende formaten en stijlen worden gemaakt, zoals vierkant, rechthoekig of zelfs in een unieke vorm, zoals een hart.

Wie krijgt een geboortekaartje?

Bij het versturen van geboortekaartjes is het belangrijk om een lijst op te stellen van familieleden, vrienden en kennissen die je op de hoogte wilt brengen van de komst van je kind. Enkele suggesties van personen die je zou kunnen opnemen in je verzendlijst zijn:

 1. Directe familie: Ouders, broers, zussen, grootouders, ooms, tantes en neven en nichten zijn meestal de eerste mensen die je een geboortekaartje stuurt.
 2. Vrienden: Denk aan goede vrienden, vrienden van de zwangerschapsgroep, collega’s en buren.
 3. Kennissen: Je kunt ook geboortekaartjes sturen naar kennissen, zoals de huisarts, tandarts of andere professionals die betrokken zijn geweest bij je zwangerschap.

Het is een goed idee om ruim van tevoren een lijst met namen en adressen op te stellen, zodat je snel en gemakkelijk de kaarten kunt versturen zodra je kind is geboren.

Wat zet je op een geboortekaartje?

Een geboortekaartje bevat meestal de volgende informatie:

 1. De naam van je kind: Dit is natuurlijk het belangrijkste element van het geboortekaartje. Je kunt ervoor kiezen om alleen de voornaam te vermelden, of ook de tweede en/of achternaam, afhankelijk van je voorkeur.
 2. Geboortedatum en tijd: Vermeld de datum en tijd waarop je kind is geboren. Dit is een leuk detail dat familie en vrienden zullen waarderen.
 3. Gewicht en lengte: Het is gebruikelijk om het geboortegewicht en de lengte van je kind op het kaartje te vermelden. Dit geeft een extra persoonlijk tintje aan je aankondiging.
 4. Een persoonlijk bericht of citaat: Veel ouders kiezen ervoor om een kort gedicht, citaat of persoonlijke boodschap toe te voegen aan hun geboortekaartjes. Dit kan variëren van een eenvoudig “Welkom in de wereld!” tot een liefdevol gedicht over de vreugde die je kind in je leven brengt.
 5. Namen van de ouders en eventuele broers en zussen: Vergeet niet je eigen namen en die van eventuele broers en zussen op het kaartje te zetten, zodat iedereen weet wie de trotse familieleden zijn.

Wat zijn de gemiddelde kosten van geboortekaartjes?

De kosten voor het laten drukken van geboortekaartjes kunnen variëren, afhankelijk van het formaat, ontwerp en de drukkerij die je kiest. Hier zijn enkele richtlijnen om je een idee te geven van de gemiddelde kosten:

 1. Enkelzijdige kaarten: Deze kaarten zijn over het algemeen de goedkoopste optie en kunnen variëren van €0,50 tot €2,00 per kaart, afhankelijk van het ontwerp en de kwaliteit van het papier.
 2. Dubbelzijdige kaarten: Dubbelzijdige kaarten kunnen iets duurder zijn dan enkelzijdige kaarten, met prijzen variërend van €1,00 tot €2,50 per kaart.
 3. Vouwkaarten: Vouwkaarten zijn meestal de duurste optie, met prijzen variërend van €1,50 tot €3,50 per kaart, afhankelijk van het formaat en het ontwerp.

Houd er rekening mee dat deze prijzen slechts richtlijnen zijn en dat de kosten kunnen variëren, afhankelijk van waar je de kaarten laat drukken. Het is een goed idee om offertes op te vragen bij verschillende drukkerijen om een idee te krijgen van de kosten en de kwaliteit van het werk dat zij leveren.

Maak je geboortekaartjes uniek en persoonlijk

Het ontwerpen van je eigen geboortekaartjes is een geweldige manier om de komst van je kind op een unieke en persoonlijke manier aan te kondigen. Door het formaat en het ontwerp te kiezen dat het beste bij je past, en door zorgvuldig te overwegen aan wie je de kaarten wilt versturen en wat je erop wilt zetten, creëer je een blijvende herinnering aan deze speciale gebeurtenis. En onthoud, het laten drukken van kaarten hoeft niet duur te zijn als je de tijd neemt om de beste deal te vinden. Dus begin met het plannen van je perfecte geboortekaartjes en geniet van de vreugde van het delen van het nieuws over je kleintje met de wereld!

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

raamsticker-blauw-beer-maan.480.p1

Geboortesticker op het raam – zo maak je jouw aankondiging uniek!

Wauw, jullie verwachten een klein wondertje. Zo mooi! Een mooie tijd waarin veel geregeld mag worden, en natuurlijk niet te...
resize

Welkom, kleine zonnetje! Dit zijn dé zomertrends voor geboortekaartjes

Wanneer je dit leest, ben je misschien hoogzwanger van je eerste, tweede of wie weet hoeveelste baby. Proficiat! Dat betekent...
geboortekaartje

Pimp je geboortekaartjes: 6 manieren

Het ontwerpen van het geboortekaartje van je toekomstige spruit is iets groots. Je wil niet alleen dat het mooi is,...