Kraamfeest of babyborrel?

9 februari 2019

Wat ben je trots als je kindje geboren is! Zo voelde ik en mijn man ons ook toen bijna 7 jaar geleden Evy Lynn werd geboren. Het liefst wil iedereen zo snel mogelijk je mini mens komen bewonderen , echter kan dit best druk en vermoeiend zijn. Het geven van een kraamfeest of babyborrel kan hierbij een uitkomst bieden als alternatief voor de traditionele kraamvisite.

Lees ook: Babyshower tips en ideeën >>

Kraamfeest of babyborrel

Ik zal jullie een aantal voordelen opsommen van het geven van een kraamfeest.

Op de eerste plaats creëer je veel meer rust voor zowel jezelf als de rest van je gezin in de eerste weken na de bevalling, en zoals in mijn persoonlijke geval, na een spoedkeizersnede, niet heel vervelend om iets meer rust te hebben om je heen. Hou er wel rekening mee dat de opa’s en oma’s en de directe familie uiteraard wel een bezoekje brengen aan je huisadres.  Maar voor de wat verdere familiebanden en vrienden  biedt een kraamfeest een mooie oplossing.

Toen Evy geboren is hebben wij er ook voor gekozen om een kraamfeest te geven. Dit was in onze situatie vooral bedoeld voor familie en vrienden woonachtig in Limburg. Ik woon al 12 jaar met heel veel plezier in het mooie Schiedam, echter heel mijn kant van de familie en vrienden wonen in het mooie heuvelland waar ik geboren en getogen ben.

Ons leek een kraamfeest vooral logistiek handig in verband met de toch wel lange reistijd naar Schiedam. Zo konden ook de wat oudere familieleden en kennissen onze kleine meid komen bewonderen, zonder hiervoor 6 uur in totaal te hoeven reizen. Van dit feest hebben we genoten, echter erop terugkijkend zou ik een aantal dingen aanpassen.

Nu over een kleine 11 weken ons zoontje geboren zal worden, ben ik al druk in de weer met het organiseren van het kraamfeest, wat wij wederom in Limburg gaan houden bij mijn ouders thuis. Die hebben gelukkig alle ruimte en een mooie grote tuin  waar we makkelijk 60 personen ongeveer kwijt kunnen. Ik zal jullie een paar punten geven waar je zoal rekening mee moet houden bij het plannen van het feest.

Wie nodig je uit voor het kraamfeest

Wij hebben ervoor gekozen om een extra kaartje toe te voegen bij het geboortekaartje. Hierop staan gelijk alle gegevens van het feest. Denk hierbij aan datum, adres en begin- en eindtijd . Vergeet vooral ook niet een RSVP datum met e-mail adres. Zo heb je ongeveer een maand voor het feest een mooi overzicht in je mail, met alle aan- en of afmeldingen

Praktische zaken

  • Waar geef je het feest?
  • Is de locatie ook buiten te gebruiken bij mooi weer?
  • Budget, wat kan en wil je besteden?
  • Tijdstip?
  • Welk eten of hapjes ga je serveren?
  • Welke kraamfeest decoraties?
  • Is er een mogelijkheid voor eventueel een rustmoment voor je mini?
  • Waaruit bestaat je gezelschap? Ouderen, kinderen en of baby’s?

Hoe laat geef je een kraamfeest

Wij kiezen ervoor om onze zoon ook te laten dopen, volgens katholieke traditie. Aansluitend vind dan het kraamfeest plaats. Denk goed na over een tijdschema. Er moet voldoende tijd zijn om bijvoorbeeld een lekker stukje taart te eten, maar ook om eventueel nog een glaasje wijn te drinken met een hapje erbij. Echter kijk wel uit dat het niet te lang en druk wordt voor zowel je gezin als voor je mini. Wij kiezen ervoor net als bij Evy om het te vieren van 14.00 tot 17.00. Dit is ons toen ook prima bevallen en zullen we nu ook weer doen.

Alle hulp is welkom

Besteed dit vooral uit aan derden! Wij hebben bij Evy haar feest bijna alles zelf gedaan die dag. Denk hierbij aan drinken inschenken , taart serveren etc. Vervelende is dat we toen ook weinig tijd hadden voor een praatje met de gasten, wat wij achteraf heel jammer hebben gevonden.

Kraamcadeautjes of cadeaulijst

Voordat je wordt overladen met nog meer knuffels en kleding  kun je er ook voor kiezen om een online cadeaulijst samen te stellen, die de gasten kunnen raadplegen en afvinken. Vermeld de site op de uitnodiging, of als je liever een cadeaubon wenst of een spaarcentje, kun je dit op een leuke manier ook kenbaar maken op je uitnodiging.

Entertainment

Verwacht je ook kleine gasten? Dan is het zeker leuk om ook hun iets te bieden deze middag. Denk hierbij aan een sweet table, met allemaal lekkers in het thema of kleur die je hebt gekozen voor je feest. Overigens gaat bij ons het thema “ moustache” de hoofdrol spelen deze keer. Met alles in de kleuren zwart/wit groen en blauw. Wat ook altijd een succes is, iemand zie bijvoorbeeld kan schminken of spelletjes doet met de kinderen. Wat ook in de smaak valt is een ingerichte ruimte of tafel met kleurboeken, potloden, stickers etc. Vergeet vooral ook niet een klein presentje als dank voor hun komst, echter heb ik die ook altijd voor de volwassenen zodra zij afscheid komen nemen en naar huis gaan.

Tot slot

Geniet…geniet…geniet!!! En spreek wel even met je partner en de directe familie af hoe je wil dat er wordt omgegaan met je mini? Mag hij/zij van arm naar arm? Of heb je liever dat jullie zelf of de opa’s en oma’s showen met de mini op hun arm?En merk je dat het allemaal een beetje veel wordt, zorg er dan voor dat er een plekje is waar er even een dutje gedaan kan worden.

Heb jij ook een kraamfeest of babyborrel gegeven? Wat is jouw ervaring?

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kraammand

Zelf maken van een kraammand, 10 tips

De kraammand is een traditioneel geschenk dat aan de moeder van een pasgeboren baby in de kraamtijd wordt gegeven. Het...
zwangerschapsdepressie

Het leed dat roze wolk heet

Ik zou graag mijn verhaal met jullie willen delen zodat er meer ouders zijn die zich hierin kunnen plaatsen. Er...
geboorte, dochter geboren, kraamweek, geboorte baby meisje, babylabel, blog geboorte baby meisje

Welkom op de wereld kleine meid

Wanneer zou ze toch komen? Onze zoon was met 37,5 week geboren maar onze dochter zat nog prinsheerlijk in mijn...