7 X zwangerschapskwaaltjes

18 januari 2019

Zwanger zijn is voor de meeste vrouwen het mooiste dat ze kunnen meemaken. Dat gevoel van die trappelende voetjes en ronddraaiende handjes. Je zou haast niet geloven dat er ook een keerzijde aan zit… Die verdomde zwangerschapskwaaltjes… Onze Ineke somde er een paar op voor je. Kan jij dit lijstje verder aanvullen?

Kijk deze hippe zwangerschapskleding >>

Zwangerschapskwaaltjes

#Zwangerschapskwaal  Gezond en minder gezond eten

Tijdens mijn zwangerschap had ik plotseling veel zin in zure dingen. Je kent ze wel, die verschrikkelijke ‘zure matjes’ snoepjes. Brandend op je tong zó zuur, heerlijk vond ik het! Het kon me niet zuur genoeg. Ook stamppot vond ik heerlijk om te eten! Met veel ‘zuur’ erbij, zoals augurk, zilveruitjes en… een klodder mayo! Brrrr moet er nu even niet aan denken. Nog zo’n dingetje, want de fruitschaal móest bij mij ook altijd vol liggen, zo’n behoefte aan vers fruit had ik! Heerlijk en daar is natuurlijk niks mis mee. Het liefst wederom lekker ‘zurig’ fruit, zoals appels, passievrucht en kiwi’s.

’s Ochtends op weg naar m’n werk, at ik een liga en een banaan, dat was standaard mijn ontbijt, want ergens anders had ik geen zin in. Hoeveel ik normaliter een vervent koffie liefhebber ben, had ik ook minder zin in koffie, maar het was niet zo dat ik dat niet meer lustte.

#2 Zwangerschapskwaal   Sterker reukvermogen

Wat ik vooral heel wonderlijk vond, is dat mijn reukvermogen sterker werd tijdens de zwangerschap. Ooh die heerlijke luchtjes van versgebakken brood of de normale allesreiniger die in opeens wel erg lekker rook, vreemd maar waar. Op deze manier een van meest voordelige zwangerschapskwaaltjes. Helaas rook ik ook de hondenpoep bij ons op de stoep van een kilometer afstand. Later las ik ergens dat dit ook door het hormoon genaamd ‘oestrogeen’ komt, dat er tijdens je zwangerschap voor zorgt dat een klein luchtje inslaat als een (stink)bom.

#Zwangerschapskwaal  Misselijkheid

Qua misselijkheid viel het tijdens mijn zwangerschap behoorlijk mee. Welgeteld ben ik drie of vier keer goed misselijk geweest en kwam het er allemaal uit. Maar dan mag ik nog van geluk spreken, want ik hoor zeker wel eens andere verhalen. Die ‘misselijkheidsdans’ ben ik redelijk ontsprongen.

Lees ook: Zwanger? En nu? >>

Lees meer over: de bevalling >>

#4 Zwangerschapskwaal  Energie voor tien

Het eerste half jaar van mijn zwangerschap had ik energie voor tien. Op het werk draaide ik mijn hand nergens voor om. Ik vond het daarom soms lastig om bepaalde dingen op een gegeven moment wel uit handen te moeten geven. Collega’s zeiden dan ook wel eens, als ik weer eens bovenop een ladder stond of met meubels aan het slepen was, ‘zou je dat nou wel doen?’ Eigenlijk pas de laatste weken voor m’n verlof moest ik het maar loslaten dat het beter was bepaalde klusjes niet meer te doen. Ben best trots op mezelf dat ik tot 4 weken voor mijn uitgerekende datum nog lekker aan het werk ben geweest. Je hoeft echt niet alles te laten omdat je zwanger bent. Zolang je maar naar je eigen lichaam luistert!

#5 Zwangerschapskwaal  Nachtelijke zweetaanvallen en toiletbezoekjes

Sommige nachten werd ik letterlijk baden in het zweet wakker..drijfnat was ik dan. Ik droomde de meest vreemde dromen en kon niet stil liggen. Op een gegeven moment heb ik maar een handdoek in bed gelegd omdat ik continue de lakens moest verschonen. Het blijkt dus dat je als zwangere vrouw een betere doorbloeding hebt, ook van de zweetklieren. Daardoor produceer je makkelijker zweet. Helaas is overmatig zweten tijdens je zwangerschap niet te vermijden en moet je er gewoon mee zien te dealen. De natuurlijke thermostaat in de hersenen is in deze periode ook enigszins ontregeld. Dus had ik het het ene moment steenkoud, terwijl de verwarming op standje sambal stond.

#6 Zwangerschapskwaal  Plassen, plassen en nog eens plassen

Niets is vervelender dan vaak naar het toilet moeten, vooral ’s nachts! Altijd om een vast tijdstip moest ik ’s nachts naar het toilet. Meestal was dit rond een uur of twee en vier ’s nachts. Toen hield de baby, die toen nog in de buik zat, mij dus al wakker. En ik merk dat wanneer Djurre nu wakker wordt ’s nachts, dit ook altijd rond die tijd is. In mijn buik had hij dus ook al een soort van ritme.

#7 Zwangerschapskwaal  Vergeetachtigheid

Ik had een belangrijke afspraak, waar ik op tijd moest zijn en ik gooide zo de voordeur achter me dicht… Terwijl de huissleutel mét autosleutel eraan nog binnen lag… Oeps! Gelukkig heeft één van mijn buurvrouwen een huissleutel van ons en was ze thuis op dat moment. Ach, zwangerschapsdementie hoort erbij zeggen ze…

Had jij ook last van dit soort zwangerschapskwaaltjes tijdens je zwangerschap? Ik ben heel benieuwd!

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

Ontwerp-zonder-titel

De beste accessoires voor zwangere vrouwen

Zwanger zijn heeft iets magisch over zich, maar brengt ook wat obstakels met zich mee. Gelukkig zijn er vele accessoires...
IMG_1074-scaled-1

5 unieke manieren om jouw zwangerschap vast te leggen!

Een bijzondere tijd is aangebroken. Alles staat nu in het teken van jouw zwangerschap en deze periode wil je natuurlijk...
IMG-20240317-WA0007

Budget zwangerschapskleding van Zeeman!

Voor mijn eerste zwangerschap keek ik wel eens online. Ik zag altijd zoveel moois aan zwangerschapskleding! Maar toen het eenmaal...