Zelf een houten wiegje maken is heel eenvoudig

17 februari 2020

Het maken van meubelstukken behoort niet tot de makkelijkste klus. Bij een stoel, een bank of wiegje heb je te maken met de constructie zoals houtverbindingen. Daarbij is het prettig dat een meubel comfortabel is. Een zelf gemaakte stoel kun je van tevoren niet testen op comfort.

Tafel

Bij een tafel is het comfort probleem minder groot. Een tafel betekent een blad en een onderstel. Een vrij normale hoogte voor een tafel is 77 centimeter. Het blad kan je zo groot maken als je maar wil. Voor het onderstel zijn er verschillende keuzen. Een houten of metalen onderstel. De laatste kun je laten maken door een smid. Dan weet je zeker dat het stabiel is en past voor het dragen van het blad. Zelf schragen maken is niet makkelijk en vereist vakmanschap. Er zijn schragen te koop, maar dat past eigenlijk niet in het zelf maken scenario.

Afwerking

Voor de afwerking van hout en metaal zijn er verschillende mogelijkheden. Bij metaal is na het schuren een primer een must. Aflakken met de kwast of een spuitbus. Verzinken kan ook. Het krijgt dan meteen een industriele outlook. Hout dient geschuurd te worden. Tafelbladen hoeven niet per se behandeld te worden. Een vernislaag zorgt voor minder kringen van de glazen.

Houten wiegje zelf maken

Een houten wiegje zelf maken is te doen. Er zijn verschillende bouwpakketjes te vinden via google. Multiplex of MDF is geschikt. Het is een materiaal wat redelijk te bewerken is. De houtverbindingen zijn het moeilijkst. De meest eenvoudige verbinding heet koude verlijming. Twee delen hout worden dan tegen elkaar gelijmd. Andere verbindingen zijn gebruikelijker bij het meubelmaken. De deuvelverbinding, zwaluwstaartverbinding, tandverbinding, slisverbinding en halfhoutverbinding worden veelvuldig door de ervaren meubelmaker toegepast. Gereedschap Dewalt biedt gereedschap wat nodig is om die verbindingen te kunnen maken. Naast de koude verbinding is de verstekverbinding het minst lastig. Twee schuine zijden moeten wel precies passen.

Een wiegje van Ikea moet je ook in elkaar zetten. Met dikwijls niet de meest eenvoudige handleiding. Het enige wat je niet nodig hebt is een zaag. Wordt het met de inbusboutjes goed in elkaar gezet, dan heb je een stevig stabiel wiegje. Kies voor vuren of grenenhout. Het is een eerlijk materiaal die je in elke gewenste kleur kunt verven of beitsen.

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

image-1

Dit kindermatras blijft zo schoon dat je hem vanaf nu zelfs kunt huren

Matrassenmerk Ubed en baby- en kinderspullen verhuurplatform Tiny Library hebben een samenwerking gestart. Vanaf deze week kun je het Ubed...
babykamer

Binnenkijken in het kamertje van Rae + interieur inspo

Al zo lang had ik in mijn hoofd hoe ik de Babykamer wilde gaan doen, zelfs al ver voor de...
nature babykamer

Hello nature! Zo creëer je een nature-inspired babykamer

Waar we met z’n allen wel eens gek van worden? Van de schreeuwerige kleuren, felle lichtjes en veel te luide...