Welke echo’s krijg je tijdens een zwangerschap

16 juli 2022

Daar is hij dan, dat tweede streepje of het woord zwanger op de test. Het begin van een reis waarin er ongelooflijk veel op je af komt. Eén van de mooiste dingen tijdens je zwangerschap is misschien wel de eerste kennismaking met je kindje middels een echo. Elke echofoto is natuurlijk heel mooi. Kijk dat voetje of het lijkt of hij al zwaait. Maar welke echo’s zijn er nu allemaal? Welke krijg je sowieso, welke zijn optioneel en wat is het doel van de echo’s?

zwangerschap echo

Echo’s die vergoed worden door je zorgverzekering

Vitaliteitsecho

Als je in een vroeg stadium weet dat je zwanger bent krijg je rond acht weken zwangerschap een vitaliteitsecho. Heel kort gezegd wordt vooral gecheckt of het hartje klopt en of het vruchtje dus levensvatbaar is. Schrik niet als met de echo op de buik geen kloppend hartje te zien is. Het is heel goed mogelijk dat bijvoorbeeld de placenta in de weg ligt waardoor het niet lukt het kloppend hartje in beeld te krijgen. Er is dan nog de optie om een inwendige echo te doen waarbij een dun slangetje met echo apparaat via de vagina wordt ingebracht. Er wordt altijd met je overlegd of je dit fijn vindt of dat je liever wacht tot de termijnecho.

Bij de vitaliteitsecho wordt ook al een indicatie gegeven van de uitgerekende datum maar die kan nog veranderen.

Termijnecho

Tussen de 10 en de 12 weken zwangerschap krijg je de termijnecho. De naam van de echo zegt het al. Deze heeft als doel om de exacte termijn van de zwangerschap te bepalen. Je krijgt dan ook je definitieve uitgerekende datum. Deze echo moet aan het eind van de eerste drie maanden zwangerschap plaatsvinden.

Er is namelijk onderzocht dat de eerste drie maanden alle kindjes even snel groeien in lengte. Pas vanaf drie maanden zwangerschap gaat het DNA meespelen en kan de groei van elk kindje verschillend zijn. Als je later dan drie maanden een termijnecho zou doen zou je dus een minder nauwkeurige uitgerekende datum krijgen.

Te vroeg moet deze echo ook niet plaatsvinden omdat het vruchtje dan nog te klein is om goed te kunnen meten.

Tijdens de termijnecho wordt de groei en ontwikkeling van je kindje ook onderzocht. Klopt het hartje goed, zitten alle organen waar ze moeten zitten?

13 weken echo en 20 weken echo

Deze 2 echo’s vallen onder prenatale screening en worden vergoed door de zorgverzekering. Deze echo’s zijn wel optioneel. Je kunt dus ook besluiten om ze niet te doen.

De 13 weken echo heeft zijn intrede gedaan in september 2021. Sommige, vaak ernstige, lichamelijke afwijkingen zijn al rond 13 weken zwangerschap te zien. De inhoud lijkt veel op de 20 weken echo en het doel is hetzelfde. Het verschil is dat je met de 13 weken echo alleen mee kunt doen als je meedoet aan de wetenschappelijke studie naar de voor- en nadelen van de 13 weken echo en je hiermee toestemming geeft voor het gebruik van je gegevens.

De 20 weken echo kent iedereen waarschijnlijk wel. Deze is vooral bekend omdat dan gevraagd wordt of je het geslacht wilt weten mits je dat nog niet weet. Dit is dan altijd wel te zien maar het doel van de echo is echt medisch. Er wordt zeer uitgebreid onderzoek gedaan van top tot teen om te zien of alles goed groeit of dat er (mogelijke) lichamelijke afwijkingen zijn. Voorafgaand aan de echo krijg je van de verloskundige een overzicht van mogelijke afwijkingen waarop onderzocht kan worden. Vooraf dien je dan goed te bedenken welke mogelijke afwijkingen je tijdens je zwangerschap al van je kindje wil weten.

Mocht er een afwijking worden gevonden dan kan het zijn dat je doorverwezen wordt voor verder onderzoek. Dit alles altijd in overleg met jou.  

Waar de vitaliteitsecho en de termijnecho door de verloskundige worden uitgevoerd worden deze twee echo’s door een speciaal hiervoor opgeleiden echoscopiste uitgevoerd. Deze twee echo’s worden ook vergoed door de zorgverzekering.

Pretecho’s

De naam pretecho zegt het al. Deze heeft geen medisch doel en is echt omdat het leuk is. Een pretecho wordt meestal gedaan om het geslacht al eerder te weten, in plaats van te wachten tot de 20 weken echo. Het geslacht bepalen kan met veel zekerheid vaak al rond de 16 weken zwangerschap. Maar ook kan de echo gedaan worden omdat je gewoon heel graag je kindje nog een keer wilt zien.

Tijdens een pretecho kun je kiezen voor een 2D/ 3D of 4D echo waarbij je naderhand foto’s dan wel filmpje meekrijgt. De kosten van een pretecho kunnen variëren van een paar tientjes tot ca. 100 euro. Deze dien je zelf te betalen aangezien het doel van de echo niet medisch is. De pretecho kun je uit laten voeren bij een speciale echokliniek maar er zijn ook verloskundigen die de mogelijkheid hebben deze echo uit te voeren.

Overige echo’s met medische indicatie

Tot slot kan het zo zijn dat je vanwege complicaties of een eventuele voorgaande zwangerschap een extra echo krijgt. Bijvoorbeeld als je eerste kindje te vroeg is geboren kan besloten worden bij een tweede zwangerschap een extra echo ter controle uit te voeren. Dit doel is dan wel medisch en wordt dus ook vergoed door de zorgverzekering.

meer belangrijke info vind je hier
Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

IMG-20240317-WA0007

Budget zwangerschapskleding van Zeeman!

Voor mijn eerste zwangerschap keek ik wel eens online. Ik zag altijd zoveel moois aan zwangerschapskleding! Maar toen het eenmaal...
positiekleding-zwangerschapskleding-voedings-bh

Comfortabel maar stijlvol: outfit ideeën voor mama’s met een baby

Als kersverse mama doe je er alles aan om zo goed mogelijk voor je kleintje te zorgen. Dat kost veel...
zwangerschapskleding

Preggo winterkleding – Keep that belly warm

Yes mommy, de winter is aan! Tijd om die buik eens goed warm in te pakken.. De tijd van veel...