Overstap van ledikant naar peuterbed; stappenplan

11 oktober 2021

Onze kleine meid is nu 2 jaar en 4 maanden en dus niet zo klein meer. Binnen 1,5 maanden verwachten we haar broertje en is het tijd voor haar om naar een peuterbedje te verhuizen. Want het ledikant zal door haar broertje gebruikt worden. Wat is dat spannend ség. Een groter bed, waar ze zomaar zelf uit kan en waardoor ze op elk moment onze kamer kan binnenwandelen of de shirtjes lade kan beginnen uitladen 😲 Een hele aanpassing, zowel voor haar als voor ons. Dus hadden we een heus stappenplan uitgedokterd.

Overstap van ledikant naar peuterbed. Hoe pak je dat goed aan?

Stap 1; nieuw bedje kopen

De eerste stap was uiteraard om een nieuw bedje te kopen. We hadden online al heel wat research gedaan over de stijl van bedje en of we dan een peuter-meegroei-bed zouden kopen of meteen een groot bed, of misschien wel een tussenoplossing, etc. Na heel wat wikken en wegen besloten we om te opteren voor het peuter-meegroei-bed. Dat zou hopelijk nog ietwat geborgenheid bieden voor onze meid (die overigens niet van de grootse is) en een lange periode kunnen meegaan doordat we het gemakkelijk kunnen verlengen tot een groter bed. Dus maakten we er een gezellige gezinsuitstap van en gingen we met z’n drietjes naar een Zweedse meubelgigant waar onze schat de bedden kon testen en haar buikje vullen met lekkere Zweedse balletjes.

Stap 2; nieuw bedje in haar kamertje zetten

Thuisgekomen zette mijn man vlotjes het bedje in elkaar en kon ik, na het wassen van de nieuwe lakentjes, haar bedje mooi opmaken. Toen Charlotte haar kamertje binnenkwam viel haar het bedje meteen op en wees ze ernaar met de enthousiaste uitspraak “mooooi”. Tot zover geslaagd dus.

Stap 3; gewenning aan het nieuwe bedje

We kozen ervoor om haar niet meteen in het nieuwe bedje te laten slapen. We hebben het enkele maanden laten staan, zodat ze er rustig aan kon wennen. We lazen een verhaaltje voor op haar bed, deden een kussengevecht en legden er enkele leuke knuffeltjes in om het extra gezellig te maken. Ook zorgden we voor een berenzacht tapijtje zodat, moest Charlotte toch uit haar bedje vallen, ze tenminste een zachte landing zou maken.

Stap 4; de eerste nacht in het nieuwe bedje

We hebben Charlotte een aantal keren voorgesteld om te slapen in haar nieuwe, grote bed. Maar dat zag ze niet zo zitten, ze wees resoluut naar haar oude ledikant en wou enkel daarin slapen. Nadat beide bedjes een tweetal maanden in haar kamer stonden hebben we op een gegeven dag haar ledikant verplaatst naar een andere kamer. We hadden haar die dag verteld dat ze s ’avonds, als een grote meid, in haar nieuwe prinsessenbed mocht slapen. Tot onze verbaring, leek ze niet echt op te merken dat het ledikant er niet meer stond, en ging ze vlotjes slapen in haar peuterbed. Dit verliep wonderwel goed en ze gaf de hele nacht geen kik. S’ ochtends vonden we haar in het nieuwe bed, omringd door leesboekjes en ook de luier die ze had uitgetrokken. Jammer voor ons had ze een grote boodschap gedaan in die luier en zag het bedje er dus lekker smerig uit.

Stap 5; de volgende nachten in haar nieuwe bedje

De volgende nachten verliepen verassend goed. Soms werd ze s’ nachts huilend wakker en stond ze aan de deur met haar nachtlampje in de hand, of had ze een leesboek aan flarden gescheurd. Maar al bij al ging dit veel vlotter dan we hadden verwacht! Geen heuse ravage, geen resem dramabuien en slapeloze nachten. Wie weet was dit wel een grotere stap voor ons, dan voor haar. Want je kleine meid plots in zo’n groot bed zien, het doet wat met een mama-hart 😊

Lees ook: waar moet een babybedje aan voldoen? >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

lotus-design-n-print-GnTYktHvNV8-unsplash

Met deze 5 dingen zorg jij voor een prachtige kamer voor jouw baby

Voor aanstaande ouders is het inrichten van de babykamer een van de leukste taken om uit te voeren. Het creëren...
image-1

Nieuw: Stokke introduceert SNOOZI™ wieg

Stokke, de Scandinavische producent van hoogwaardige kinderproducten, heeft het wiegconceptopnieuw vormgegeven met de nieuwe Stokke® Snoozi. Afgelopen herfst werd Snoozi...
Ontwerp_zonder_titel___2023_07_18T131602.407_2ec7

Een nieuwe kamer voor de baby op komst.

Inmiddels ben ik nu bijna 20 weken zwanger. Zo bijzonder om dit weer te mogen meemaken! Tijd om langzamerhand toch echt...