Peuterbed of juniorbed?

8 maart 2021

Kleine baby’s worden groot en op een gegeven moment wordt het tijd om een overstap te maken naar een ander bedje. Maar wat kies je nu en wanneer? Een peuterbed of toch een juniorbed?

Lees ook: van baby naar kinderkamer >>

Onlangs kreeg ik in een app te maken met een moeder die eigenlijk een beetje overrompeld werd door andere moeders over het overgaan naar een peuterbed of ledikant en wanneer. Er waren behoorlijk uiteenlopende reacties en gedachten en dat maakte haar onzeker.

Bijna 2 jaar

Gezien mijn dochter op 31 juli twee jaar mag worden zijn wij hier ook mee bezig, maar nooit heb ik eigenlijk stil gestaan bij leeftijd of wat andere moeders doen.

Alessia slaat ’s nachts in haar slaap vaak met haar hoofdje tegen de spijlen of de achterkant van het bed en dat was voor mij een reden om over te gaan stappen.

Ook heb ik nooit gekeken naar de richtlijnen, in mijn ogen zijn het richtlijnen en kijk je naar het kind zelf. Ik denk dat je vanuit die manier ook het beste handelt.

peuterbed of juniorbed

Peuterbed

Onze eerste gedachte was om Alessia op haar tweede verjaardag een peuterbed cadeau te doen. De overstap van een ledikant naar een groter bed kan best wel een dingetje zijn voor een peuter. Of Alessia er al aan toe is? Geen idee. Hoe weet ik dat!?

Je hoort zoveel uiteenlopende verhalen, sommige kinderen slapen vanaf 18 maanden al in een peuter bed omdat ze niet meer in een ledikant willen. Sommige slapen juist langer in een ledikant omdat ze een peuterbed of juniorbed nog spannend vinden. Anderen slapen vanuit een ledikant meteen in een junior bed en dat gaat prima. Er zijn ook kindjes die uit een ledikant klimmen en daarom een peuterbed krijgen.

Bekijk hier meer leuke meisjesbedden >>

Hoe je erachter komt wat de wensen van jouw kind zijn? In mijn ogen door het te proberen!

Maar dan moet er straks weer een groter bed komen

Nadat we een peuterbed hadden gevonden sloeg de twijfel weer toe. Een peuterbed gaat immers mee tot de 5 (max 6) jaar. Dan moet er dus wéér een nieuw bed komen! En daarbij dus ook wéér een nieuw matras en wéér nieuw beddengoed.

Mijn moeder keek me raar aan toen ik over een peuterbed begon; “Jullie sliepen vroeger toch ook meteen in een groter bed” was haar reactie. Eerst kon ik er niets mee, tijden veranderen toch!

Maar toen ik verder na ging denken vond ik dat ze een punt had. Zoveel kosten extra maken, dat geld kan ik wel aan leukere dingen uitgeven.

Toch een juniorbed

Dus keuze bijgesteld en opzoek naar een junior bed. We hebben er eentje gevonden naar onze smaak en deze kan mee tot het 10e levensjaar van Alessia. Of ze er goed in gaat slapen? Geen idee, we ervaren het vanzelf wel.

Haar ledikant blijft op haar kamertje en ze mag op haar gemakje gaan wennen. Duurt het een half jaar dan is het zo. We forceren niets en ik denk dat dat het beste is.

Volg je moeder gevoel (en eventueel je portemonnee), ik denk dat je daarmee de juiste keuze maakt.

Uiteraard hoef je de richtlijnen niet in de wind te slaan, er zit altijd een kern van waarheid in en een goede gedachte achter! Maar ik ben echt van mening dat jij zelf het beste weet wat bij jouw kindje past en daar anders door ervaring achter komt.

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

lotus-design-n-print-GnTYktHvNV8-unsplash

Met deze 5 dingen zorg jij voor een prachtige kamer voor jouw baby

Voor aanstaande ouders is het inrichten van de babykamer een van de leukste taken om uit te voeren. Het creëren...
image-1

Nieuw: Stokke introduceert SNOOZI™ wieg

Stokke, de Scandinavische producent van hoogwaardige kinderproducten, heeft het wiegconceptopnieuw vormgegeven met de nieuwe Stokke® Snoozi. Afgelopen herfst werd Snoozi...
Ontwerp_zonder_titel___2023_07_18T131602.407_2ec7

Een nieuwe kamer voor de baby op komst.

Inmiddels ben ik nu bijna 20 weken zwanger. Zo bijzonder om dit weer te mogen meemaken! Tijd om langzamerhand toch echt...