Bye, bye nachtvoedingen!

17 november 2020

Yes, het moment is eindelijk daar. Vorige week zijn Sander en ik begonnen met het afbouwen van de nachtvoedingen. Iets dat tot voor kort, vanwege medische redenen, bij Emmelie niet kon. Als kinderslaapcoach voor kinderen tot 10 jaar begeleid ik regelmatig ouders die dezelfde wens hebben. Het is even bikkelen als je het op een liefdevolle manier wil doen, maar tot nu toe gaat het heel goed. Al na 2 nachten sliep Emmelie door en we merken dat dit haar goed doet. 

Daar sta je dan, drie keer per nacht

Tot vorige week stonden wij nog drie keer per nacht met een flesje naast het bed van Emmelie. Onze nachten waren hierdoor tot voor kort altijd gebroken. Dit niet alleen vanwege de nachtvoedingen, maar ook door de andere vormen van onrust die haar het gehele eerste levensjaar geplaagd hebben. Helaas valt daar weinig tegenop te coachen, maar oplossen kan wel zolang je de echte oorzaken maar weet te achterhalen.

Drie nachtvoedingen voor een dreumes van anderhalf is best veel en tenzij er een afhankelijke slaapassociatie of medische geschiedenis is komt dit niet veel voor. Je moet je voorstellen dat Emmelie naast vijf kleinere maaltijden op een dag (plus twee tussendoortjes) ook nog 800 ml melk dronk. Hiervan is de helft kunstvoeding en de andere helft moedermelk. Alles onder begeleiding van een kinderarts en diëtiste.

Zorgenkindje

Het eerste jaar moesten wij er gemiddeld zo’n tien keer per nacht uit, waarvan dus drie keer voor de fles. Emmelie is als rand prematuur op de wereld gekomen en haar start was moeizaam. Haar gewicht was met 2710 gram redelijk, maar door de infectie die volgde is ze vervolgens 10% afgevallen. Ook daarna bleef haar gewicht een punt van zorg. Het duurde destijds een maand om haar überhaupt terug op geboortegewicht te krijgen. Daarna speelde de koemelkallergie, reflux en haar KNO-klachten haar parten, met als gevolg dat de kilo’s er maar langzaam bij kwam. Emmelie zat hierdoor voortdurend op de -4 lijn van de curve, ver onder het gemiddelde gewicht van haar leeftijdsgenootjes.

Elk kind anders en mag er ook verschil in zitten, maar -4 is toch wel wat zorgelijk. Elke keer dat ze ziek was of gewoon wat minder trek had, viel ze af en dus waren de nachtvoedingen noodzaak. Ook de arts adviseerde ons om zeker niet te stoppen en dus gingen we door. Zoals elke ouder zou doen. Compenseren overdag werkte jammer genoeg niet. Emmelie wilde simpelweg niet meer eten dan dat ze deed en ook de vaste voeding ging maar moeizaam. Dit kwam door de constante druk op haar hoofd en de moeite die ze ook had met slikken. Eten was simpelweg onprettig voor haar. Tja, en dan moet het ergens vandaan komen…

Gelukkig gaat het nu goed. De reflux is verdwenen, de koemelkallergie is op zijn retour en de KNO-klachten zijn verholpen middels een kleine ingreep. Het enige waar Emmelie nog hinder van ondervindt is haar eczeem, waar we tot op heden nog geen oorzaak voor hebben kunnen vinden. Gelukkig is het met behulp van fijne, natuurlijke producten goed onder controle en krijgen we goede begeleiding. Met het herstel kwam ook meer eetlust en Emmelie haar gewicht gaat hierdoor eindelijk omhoog. Het zal een punt van aandacht blijven en iets dat we zeker nu goed monitoren, maar we zijn inmiddels wel zo ver dat er vanuit alle hoeken groen licht is. Hoe fijn is dat!

Nachtvoeding afbouwen, hoe doe je dat?

Op mijn instagram Het_slaapatelier heb ik er als coach veel over verteld. Juist omdat ik weet dat andere ouders hier ook tegenaan lopen en er mee worstelen. Het is niet gemakkelijk en door mijn eigen ervaring weet ik dit maar al te goed.

Zeker wanneer er veel onrust is, kan het afbouwen een uitdaging zijn. Evenals wanneer voeding een slaapassociatie is geworden en ouders dit liever anders zien. Gelukkig zijn er meerdere manieren om voeding op een liefdevolle en responsieve wijze af te bouwen. En dat allemaal zonder dat jouw kindje uren in zijn of haar bedje ligt te huilen. Dat is namelijk zo onnodig en staat haaks op waar ik als coach voor sta.

Bij Emmelie hebben we twee pittige nachten gehad, waarbij zowel Sander als ik veel met haar bezig zijn geweest. Wanneer je 29 weken zwanger bent valt dat niet mee, maar gelukkig heeft Sander het leeuwendeel op zich genomen. Het is zo fijn om dit samen te kunnen doen. Ook dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Zeker wanneer er veel onrust is, kan het afbouwen een uitdaging zijn. Evenals wanneer voeding een slaapassociatie is geworden en ouders dit liever anders zien. Gelukkig zijn er meerdere manieren om voeding op een liefdevolle en responsieve wijze af te bouwen. En dat allemaal zon

Extra voeding op de late avond

Doormiddel van een extra voeding op de late avond compenseerden we de nacht en zo had ze in ieder geval geen trek. Het ontbijt viel dan wat vroeger et voilà, opgelost. Rest natuurlijk alleen de slaapassociatie en dat betekent dat Emmelie er gewend aan is geraakt dat ze bij elk waakmoment een slokje kan nemen.

Om haar hier doorheen te helpen heeft ze bij ons in bed geslapen en een heleboel extra liefde gekregen. Haar favoriete knuffel en dekentje om haar heen, evenals drie spenen en de nodige gezongen liedjes ter ondersteuning. Doordat we er op deze manier voor haar zijn geweest was Emmelie niet overstuur en was het, op wat weinig slaap na, heel goed te doen. Zo zie je maar, die tranen zijn niet nodig. Consequent zijn en ergens aan werken hoeft niet langslepend en vervelend te zijn.

Wil jij ook de nachtvoeding afbouwen?

Wil jij nou ook de nachtvoedingen afbouwen of heb je een ander slaapprobleem waar je niet uit komt? Dan kan ik je helpen. Neem eens een kijkje op mijn website of plan vrijblijvend een kennismaking in.  

Laat jij je baby huilen of juist niet? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

DSC09274

Deze borstkolf is echt een aanrader! + winactie.

Borstvoeding geven is echt iets wat je in het begin goed onder de knie moet krijgen. Het is niet zomaar...
image-3

De 5 meest gestelde vragen en antwoorden over borstvoeding bij pasgeborenen

Van 1 tot 7 augustus vieren we de Internationale Borstvoedingsweek. Borstvoeding staat bekend als de beste manier om je baby...
voedings bh medela

Review – De Medela keep cool voedings bh

De juiste bh vinden voor tijdens het kolven en voeden is best heel erg lastig.  Inmiddels is ons meisje bijna...