Help, mijn kleine meisje heeft last van nachtangsten

2 april 2021

Fases, fases en nog eens fases. Dit blijf ik mezelf elke dag maar voorhouden maar ondertussen slaapt Vienna al 2 maanden tussen in en krijgen wij haar met geen mogelijkheid rustig in haar eigen bedje.

Nachtangsten

Dit is soms echt heel frustrerend en soms weet ik ook echt niet wat wij ermee moeten. Dus vaak eindigt ze bij ons tussen in, en dan slaapt ze dus wel gewoon door. Of Jeroen gaat met haar beneden zitten maar dat houdt ze dus ook met gemak 2,5 uur vol en als ze dan om 00:30 wakker wordt, zit hij vaak tot 03:00 met haar beneden omdat ze dan niet wilt slapen. Wij hebben ook al geprobeerd om op haar kamer te blijven en dus naast haar bedje te gaan zitten. Zo heb ik dus ook 2uur lang op haar kamer gezeten in een stoel. En elke keer als ze dan haar hoofdje op wilde tillen en mama riep, zei ik:’ ga maar liggen mama is er nog’.

nachtangsten, mijn kind heeft nachtangsten, wat kan ik doen aan nachtangsten, slapen, ledikant slapen, kind slapen

Paniek

Het lijkt ook wel of ze in paniek raakt en ze komt daar ook echt moeilijk uit. Normaal ben ik wel van het even laten jammeren en huilen, maar vaak als zij meteen begint met ‘krijsen’ zo noem ik het ook maar gewoon, spring ik ook overeind omdat ik niet wil dat ze zo erg overstuur raakt. Want dan krijg ik haar ook niet rustig bij ons in bed. Ik sta soms zo in een tweesprong, maar op dit moment volg ik echt mijn gevoel. Maar of dat juist is.. ik weet het niet. Iedereen heeft een mening en iedereen vind er wel iets van. Ondanks dat heb ik heb al zoveel tips gekregen: ‘naast haar zitten, bij haar gaan liggen op een matras, op de kamer blijven maar niks zeggen, een nachtlampje aan houden’ maar niks hiervan helpt. Of mensen geven hun mening dat je haar nooit bij je in bed moet nemen want daar wennen ze aan. Maar de signalen die Vienna mij geeft, zijn eigenlijk de signalen dat ze geborgenheid zoekt en nodig heeft.

Wat kunnen we doen aan deze angsten

Maar aan de andere kant zie ik ook als zij last heeft van haar nachtangsten / night terrors  dat wij geen contact met haar krijgen als zij ligt te huilen. Ze begint dan rond zich heen te slaan en te gillen. Maar ze schreeuwt dan ook :’ NEE NEE NEE, WEG’ of ze roept heel hard om mij. Maar als ik dan binnen in haar kamertje kom, reageert ze niet als ik tegen haar praat. Ik vind het soms ook best beangstigend omdat ik op dat moment niks voor haar kan doen. Dan naast haar te gaan zitten en haar rustig over haar hoofdje te aaien. Vaak is ze dan ook echt bezweet en helemaal nat.

Ik wacht altijd maar rustig af wanneer ze weer rustig in slaap valt. En zo niet dan raakt ze dus echt in paniek en begint ze heel hard te huilen.Het enige wat dan echt helpt is van de kamer af gaan met haar en samen met haar in ons bed gaan liggen. Ik vind dit soms echt heel pittig, want geen slaap of bijna geen slaap is echt pittig. Ik hoop daarom ook echt dat deze fase snel voorbij is. Natuurlijk heb ik ook geregeld op internet gezocht wat het zou kunnen zijn, en over het algemeen komt er altijd uit ‘nachtangsten & peuterpuberteit ‘. Het is natuurlijk ook niet niks want de kindjes per dag te verwerken krijgen. Alle indrukken en prikkels van die dag nemen ze in zich op. En ze beleven de hele dag gewoon nog een keer.

nachtangsten, mijn kind heeft nachtangsten, wat kan ik doen aan nachtangsten, slaap, slapend kindje

Dit hebben we al gedaan

Wij hebben nu wel ervoor gekozen om haar ledikant om te bouwen tot een peuterbedje. Ik had namelijk het idee dat zij zich wellicht opgesloten voelt in haar bedje en misschien geeft dit wel de ruimte dat ze minder in paniek raakt. En ze gaat nu ook eerder naar bed. Eerst ging Vienna altijd tussen 19:30 & 20:00 naar bed. Ik heb het nu opgeschoven naar 19:00 & 19:15. Ik hoop dat dit effect zal hebben.

Ook mag ze geen tv meer kijken voor het slapen gaan en gaan wij na het eten meteen naar boven om lekker te douchen of te wassen en dan pyjama aan. Wel zijn wij ook begonnen met een verhaaltje lezen voor het slapen gaan. In de hoop dat ze dan wat lekkerder in slaap valt en dus minder last heeft van haar enge dromen.

Uiteindelijke zijn het allemaal fases waar wij doorheen moeten met onze kindjes, maar de ene fase is toch net wat zwaarder dan de andere. En de ene fase gaat bij mij door merg en been en de andere fase gaan we zo door en is er weinig aan de hand. Soms zou een gebruiksaanwijzing best handig zijn, maar  ik denk maar zo elk kind is uniek.

Hoe gaan jullie om met slecht slapen of slapeloze nachten van je peuter?

Misschien helpt kijken naar een rustgevende sterrenhemel om je kindje rustig te laten gaan slapen?

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kleine-kinder-schoenen

Hoe je online hoogwaardige babykleding kunt vinden voor een mooie prijs

Het vinden van hoogwaardige baby- en peuterkleding voor een mooie prijs kan een uitdaging zijn, maar met de opkomst van...
z8-xmas-24mood0809-24980

Feestkleding voor de kleintjes

Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent dat veel mensen zich klaar maken voor de feestdagen....
babyjas baby jas meisjes jongens

Wat een uitvinding, de Fossy babyjas. 

Hier thuis is het altijd ellende! Truien en jassen.. Het aantrekken hiervan gaat echt altijd met weerstand en soms zelfs...