Je woning verbouwen om een babykamer te creëren

2 juli 2021

De woningmarkt zit intussen al een paar jaar behoorlijk op slot. Er is minder aanbod dan vraag, en daardoor rijzen de prijzen de pan uit. Veel mensen zitten daarom vast aan hun huidige woning, terwijl die eigenlijk niet meer aan de woonwensen voldoet. Ben je (weer) zwanger, en heb je een extra kamer nodig voor de komende aanwinst van het gezin? Hieronder lees je meer over mogelijke verbouwingen om toch de ruimte te creëren voor een babykamer.

Eerst nog dit: een verbouwing kost tijd en geld

Allereerst is het belangrijk te weten dat een verbouwing over het algemeen een dure aangelegenheid is. Bovendien moet je rekening houden met de planning van klussers. Helemaal nu vakmensen zoals aannemers, stucadoors en schilders omkomen in het werk. Wachttijden van een half jaar zijn momenteel helemaal niet vreemd. Wil je dat de verbouwing klaar is voordat je kindje geboren wordt? Zorg dan dat je direct offertes aanvraagt en de verbouwing laat inplannen. Had je hier nog geen rekening mee gehouden in het financiële plaatje? Online kun je snel en gemakkelijk geld lenen voor een verbouwing. Handig als je gelijk een aanbetaling moet doen. Goed om te weten: de rente van een lening voor een verbouwing is soms, net als de hypotheekrente, fiscaal aftrekbaar.

Welke verbouwingen allemaal mogelijk zijn als je een extra kamer wil maken?

Een grote kamer opsplitsen

Een van de minst ingrijpende verbouwingen, is waarschijnlijk het opsplitsen van een kamer. Heb je nu op de slaapverdieping een kamer van minimaal vijftien vierkante meter groot? Kijk dan of je deze op kunt splitsen. Alle schattige dingen ten spijt, een babykamer hoeft niet heel groot te zijn. Een kamer van ongeveer zeven vierkante meter is vaak al voldoende voor een ledikant, commode, fijne stoel om in te voeden en een kast. De andere kamer kun je overigens bijvoorbeeld mooi gebruiken als thuiskantoor nu er waarschijnlijk meer thuisgewerkt gaat worden. De kamers hoeven overigens niet aan heel veel eisen te voldoen, behalve dat bij voorkeur wel iedere kamer mimimaal een raam heeft.

Dakkapel op zolder

Heb je een schuin dak, en gebruik je de ruimte op zolder nu bijvoorbeeld als opslag? Dan kun je kijken of er met een of meerdere dakkapellen voldoende ruimte te creëren is voor twee slaapkamers. Omdat je idealiter op dezelfde verdieping slaapt als je baby, kun je op de bovenste verdieping mogelijk een ouderslaapkamer en babykamer maken. Tip: kijk of het nodig is om airco’s te installeren. Onder het dak kan het erg warm worden, en de afgelopen jaren hebben we snikhete zomers gekend.

Een opbouw of uitbouw

Heb je tot slot een plat dak een dakterras? Of heb je nu een plat dak? Dan kan het ook mogelijk zijn om respectievelijk een uitbouw of opbouw te laten realiseren. Als je van een dakterras een slaapkamer kunt laten maken, heeft dit als voordeel dat het waarschijnlijk gaat om extra leefruimte op de slaapverdieping. Kies je voor een opbouw, ga dan gelijk voor een grote met minimaal twee slaapkamers. Ook in dit geval kun je (de eerste jaren) op dezelfde verdieping slapen als je kind.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

babykamer

Van kleine rommelkamer naar babykamer: hoe pak je het aan?

Als er een kleintje op komst is, is het tijd om van die rommelkamer eindelijk een functionele babykamer te maken....
lotus-design-n-print-GnTYktHvNV8-unsplash

Met deze 5 dingen zorg jij voor een prachtige kamer voor jouw baby

Voor aanstaande ouders is het inrichten van de babykamer een van de leukste taken om uit te voeren. Het creëren...
image-1

Nieuw: Stokke introduceert SNOOZI™ wieg

Stokke, de Scandinavische producent van hoogwaardige kinderproducten, heeft het wiegconceptopnieuw vormgegeven met de nieuwe Stokke® Snoozi. Afgelopen herfst werd Snoozi...