Eerste hapjes voor Djurre

20 augustus 2017

Met 4 maanden mag je kindje zijn of haar eerste hapjes proberen, zo ook onze Djurre! Ik was heel benieuwd hoe hij zou reageren op zijn eerste hapjes ‘vast voedsel’.

Lees ook: wanneer introduceer je vast voedsel? >>

Lees ook: eerste babyhapje groenten >>

Kennismaking met eerste hapjes

Djurre had al een paar dagen niet gepoept en ik merkte dat hij erg last had van krampjes. Hij was toen goed en wel 4 maanden, dus het werd ook tijd om eens wat hapjes te proberen. Een collega adviseerde mij om dan een stukje geprakte kiwi te geven. Dit zou helpen om ‘de boel’ weer een beetje op gang te krijgen. Ik was aan het werk en mijn man paste op Djurre. Daarom stuurde ik hem een appje met de vraag of hij dat vast wilde proberen te geven. Al gauw kreeg ik foto’s toegestuurd van Djurre met z’n meest weerzinwekkende gezicht. Qua smaak was die zurige kiwi natuurlijk niet zo’n succes, maar het zorgde uiteraard voor grappige foto’s en uiteindelijk die volle luier!

Eerste hapje

Zelfgemaakte babyhapjes

Een hele middag heb ik in de keuken gestaan om verschillende ingrediënten te stomen, koken en in de blender te mikken. Dat apparaat heeft voor het eerst sinds hij in mijn bezit is, op volle toeren gedraaid. Ik stoomde worteltjes en broccoli in een speciaal bakje in de magnetron en pureerde deze vervolgens in de blender. Bruine bonen en appel liet ik in een pan koken en pureerde ik nadat het afgekoeld was.

Bewaarbakjes die ik nog van mijn borstvoeding over had (ik gebruik nu moedermelk bewaarzakjes) gebruikte ik om deze hapjes in te bewaren. Er ligt nu een mooie voorraad in de bovenste lade van de vriezer. Iedere week haal ik er 2 á 3 bakjes uit, zet deze in de koelkast en schep er dan ’s middags en ’s avonds een kleine portie uit.

Ik geef momenteel nog volledige borstvoeding en door middel van de hapjes die ik nu geef, probeer ik hierdoor langzaamaan één melkvoeding te vervangen.

Djurre’s favorieten

Tot nu toe zijn de bruine bonen met appel en potjes gemengd fruit favoriet. Nu krijgt hij echt maar 3 tot 6 kleine lepeltjes om de smaken en texturen te ontdekken. Ik geef deze hapjes direct na de melkvoeding. Dan is hij het meest ontspannen, wakker en heeft geen grote trek meer. Natuurlijk heb ik laatst ook wel een potje kant en klaar fruithapje gekocht om te proberen en dit viel ook wel in de smaak. Maar toch vind ik het beter en leuker om mijn zoontje zelfgemaakte hapjes te geven. Plus je kunt met verse ingrediënten, voor relatief weinig geld een mooi voorraadje maken. De hapjes die ik gemaakt heb, kan je wel een half jaar bewaren.Ik vind het belangrijk om hem met allerlei smaken kennis te laten maken. En wat zou het fijn zijn als hij straks echte alleseter wordt!

eerste babyhapje, wanneer introduceer je vast voedsel

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

ignacio-campo-tC9boyqy_40-unsplash1

Luieruitslag bestrijden, zo doe je dit

Luieruitslag is een veelvoorkomend probleem bij baby’s en kan zowel voor de baby als de ouders erg vervelend zijn. Het...
ignacio-campo-FKOjXAbJWlw-unsplash

6 handige tips van een verloskundige tegen zwangerschapskwaaltjes

Mommy’s to be opgelet: want hoewel zwanger zijn een roze wolk kan betekenen, is het geen verrassing dat ook de...
nobodinoz-tipi-en-accessoires-nobodinoz-growing-gr

Oh baby, dit zijn dé absolute musthaves..

Je kleintje is er dan eindelijk en je wilt natuurlijk dat het hem of haar aan niks ontbreekt. Comfort staat...