Borstvoeding: nog nooit zoveel meegemaakt!

20 mei 2019

Mijn zoon geniet letterlijk met volle teugen van de borstvoeding. Zo verschillend als ieders borst, zo verschillend kan bij een ieder de borstvoeding lopen. Het komt niet op gang, de baby pakt de borst niet goed, de melk is na een paar weken op gang, akelige borstontsteking gooit roet in het eten.

Lees ook: Het leed dat borstvoeding heet >>

Borstvoeding overproductie

Bij mij is borstvoeding overproductie het geval. Op dag 3 heb ik 4 dagen stuwing, slik ik paracetamol en zit met gekneusde witte kool bladeren op de dames. Volgens mijn zoon van 2 heb ik “auw borstels”, “Mama auw borstels… kusje erop mama? Papa,mama ook kusje geven op de borstels?!” Mijn man breed glimlachend naast me in het kraambed. Ja een peuter brengt ons echt nader tot elkaar.

Nog nooit meegemaakt zoveel…

De kraamzuster had nog nooit zoiets meegemaakt en toch zat ze al 25 jaar in het vak. Oh mag ik je casus in de kraamzorgapp gooien? vroeg ze al gniffelend. Ja hoor doe maar. Grappig want de kraamzuster bij Vos had ook nog nooit overproductie meegemaakt en die vroeg ook of ze er advies over mocht inwinnen. Zo bijzonder is het toch niet?

Ook zijn de dames een keer leeg geweest. Voor het eerst na de bevalling ging ik weer op pad, de kinderen werden ziek en van de stress stopte de borstvoeding. Niks noppes nada. Gelukkig kon ik bij een vriendin kunstvoeding halen.

Borstcompressie

Ik heb 1 dag gerust en borstcompressie toegepast. Die avond stroomde het weer als vanouds. Dan heb je nog verschillende houdingen. De madonna houding, doorgeschoven bakerhouding, baker of rugby houding en gewoon liggend voeden. Mijn kraamverzorgster kwam op het idee om te voeden zoals ze in sommige Afrikaanse landen doen. Ik liggend op mijn rug met Huck liggend op mijn borst. Hoe vind je dit? zei ze twijfelend.

Uhh… ik voel nu echt geen intiem moment meer tussen mij en Huck eigenlijk en ontspannen die ik al helemaal niet zei ik al stuntelend terwijl ik Huck zijn hoofd vast hield. Mag ik even voelen? Mag ik er even aan zitten?

Ja menig man moet er aan geloven. De kraamzorg of de verloskundige die kundig aan zijn vrouw’s borst voelt. In mijn geval kwam daar nog een stagiaire bij en het feest was compleet. Vos en mijn man zaten verbaast aan het voeteneind. Ze zochten naar klonten. Ah kijk hier zit een verstopt melkkliertje. Mag de stagiaire ook even voelen?

Het voeden is ideaal als de baby huilt. Hup even aanleggen en hij is stil. Een troostborst noemen ze zoiets en ik houd ervan. Zeker met een huiler als Huck ideaal. Even in de auto, in het pashokje van de winkel, of bij de La Place to en die nog bestond.

Koemelkallergie

En nu heeft Huck waarschijnlijk koemelkallergie en ben ik al dagen aan het twijfelen, afwegen en denken. Ga ik op een koemelkvrij dieet of stop ik met borstvoeding. Mijn plan was om een jaar borstvoeding te geven. Mijn gedachte was dat Huck sterker zou zijn dan zijn broer. Maar helaas de onrust blijft en de eczeem wordt steeds erger.

Dat het anders moet is een feit, maar waarom die twijfel? Kunstvoeding is toch ook heerlijk en goed om te geven, in plaats van een borst drinkt hij uit een fles. Hij kijkt me met een flesje nog steeds aan alsof ik de liefste mama ben. En menig liefste kind is er groot mee geworden. Ik heb meer de handen vrij en kan weer genieten van de dag. En vooral kan ik weer dagelijks een rood wijntje inschenken.

En weet je als het zo mag zijn dat hij koemelkallergie heeft dan ben ik dankbaar dat er in Nederland zoveel goede kunstmelk is. In China doen ze er een moord voor!

Proost.

borstvoeding overproductie

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

DSC09274

Deze borstkolf is echt een aanrader! + winactie.

Borstvoeding geven is echt iets wat je in het begin goed onder de knie moet krijgen. Het is niet zomaar...
image-3

De 5 meest gestelde vragen en antwoorden over borstvoeding bij pasgeborenen

Van 1 tot 7 augustus vieren we de Internationale Borstvoedingsweek. Borstvoeding staat bekend als de beste manier om je baby...
voedings bh medela

Review – De Medela keep cool voedings bh

De juiste bh vinden voor tijdens het kolven en voeden is best heel erg lastig.  Inmiddels is ons meisje bijna...