Hoe maak je een babybedje goed en veilig op?

2 juli 2022

Uren kan ik ernaar kijken hoe mijn kleintje heerlijk in haar babybedje ligt te slapen. Maar voordat dit zover was heb ik wel eerst goed uitgezocht hoe mijn kleintje veilig in het juiste babybedje met de juiste babylakentjes kwam te liggen. Want hoe maak je een babybedje goed en veilig op?

Het juiste matras

De babymatras moet perfect in het bedje passen. Er mag niet meer dan een vingerbreed tussen de rand van het matrasje en het bedje zitten. Let er goed op dat de matras niet opkrult doordat er een te krappe hoes omheen zit. Ook moet de tijk van het matrasje afritsbaar en wasbaar zijn, liefst op 60 °C. Verder mag het matrasje zelf niet zo zacht zijn dat het hoofdje van het kind er te ver in kan wegzakken. Het matrasje moet zo hard zijn dat het mondje nog volledig vrij ligt als het kindje op de zij of buik draait.

Speciale topdekjes

Er zijn matrassen met speciale topdekjes te koop, zoals die van aerosleep, die in inspelen op de angst van ouders dat een kind niet goed kan ademhalen als hij op zijn zij of buik ligt. Er bestaat geen enkel bewijs voor dat deze producten veiliger zijn voor baby’s dan producten zonder deze speciale claims. Wel zijn deze producten fors duurder dan de matrasjes van andere (huis) merken.

Lees meer over babymatrasjes en het risico op wiegendood.

Slaapzak of deken

Laat kinderen jonger dan 2 jaar in een katoenen babyslaapzak slapen of onder een katoenen, wollen of synthetisch, niet te dik, dekentje met laken slapen en niet onder een dekbed. Zulke jonge kinderen kunnen een dekbed nog niet wegduwen of er onderuit kruipen als ze zich er onder hebben gewoeld. Er is dan kans op verstikking en oververhitting.

Slaapzak

De voordelen van een slaapzakje:

  • Je baby kan zichzelf niet bloot woelen.
  • Je kind kan niet met zijn hoofd onder de dekens terechtkomen.
  • Uit bed klimmen gaat moeilijk in een slaapzak.
  • Rollen van de rug (de aangeraden slaaphouding) naar de buik gaat niet zo makkelijk.

Let op dat de slaapzak niet te groot is zodat je kind er niet te diep in kan zakken en dat hij of zij de rits van de slaapzak niet zelf open kan maken. Verder moet het materiaal niet de dun of te dik zijn. Voel of het nekje van je kind een aangename temperatuur heeft. Dan is het in orde.

slaapzak baby's

Shop hier de leukste slaapzakken

Deken

Gebruik je liever geen slaapzak, dan is een laken en een katoenen of wollen dekentje ook prima. Maak het bed dan strak en kort op: je baby moet met de voetjes nét iets van het voeteneind afliggen.
Stop de deken en het lakentje goed strak onder het matras bij het voeteneind en aan de zijkanten. Op die manier draait je kind zich minder makkelijk om. Het strakke instoppen zou ook een geborgen gevoel geven.

Prachtig beddengoed van Mies & Co

Slaaphouding

Leg je kind altijd op zijn rug in bed. Dat is het advies van de kraamzorg en het consultatiebureau. Het is de veiligste slaaphouding, omdat het gezichtje vrij ligt. Wil of kun je je kindje niet op de rug laten slapen? Overleg dan met de (consultatiebureau)arts wat de beste oplossing is.

Tip: wissel de richting waarin je kindje kijkt door voorzichtig het hoofdje te draaien. Het ene slaapje naar links, het volgende slaapje naar rechts. Op deze manier beperk je de kans op het ontstaan van een afgeplat hoofdje. Zodra een baby zichzelf makkelijk kan omdraaien, is het geen probleem om hemzelf zijn slaaphouding te laten bepalen.

Leg je kind niet vast

Je kind op de rug te slapen leggen is een van de belangrijkste veiligheidsadviezen, maar leg je kindje nooit vast met riemen, banden of ‘stutranden’ om te voorkomen dat het op de buik draait. VeiligheidNL vertelt meer over de gevaren van het fixeren van je baby in bed.

Eigen bed

Het ligt misschien voor de hand, maar laat je kind altijd in zijn eigen bedje slapen. Kinderartsen en veiligheidsdeskundigen raden om allerlei redenen met klem af om jonge baby’s bij je in bed te laten slapen. Mieke Cotterink van VeiligheidNL noemt een paar redenen: ‘Baby’s die bij hun ouders in bed liggen, kunnen het te warm krijgen. Ze kunnen bekneld raken tussen het matras of stikken doordat hun ouders tegen ze aan of zelfs op ze rollen.’ Ook kunnen kinderen het te warm krijgen door beddengoed van de ouders.

Bekijk meer Slaaptips voor baby’s.

Meer weten?

Op de site van VeiligheidNL kun je een slaaptest doen om erachter te komen of jouw kennis over veilig een babybedje opmaken op orde is. Je kunt er ook hun online magazine raadplegen met tal van tips.

Lees ook:

Meyco heeft mooie katoenen lakentjes in de collectie voor de allerkleinsten. Lakentjes van zacht wit katoen met mooie prints. Een echte sfeermaker voor de babykamer of peuterkamer. Maar hoe maak je een wiegje of ledikant op? Hoe zorg je ervoor dat je pasgeboren baby of peuter veilig slaapt?

Stevig en kort opmaken

Kinderen onder de 2 jaar slapen het veiligst onder een deken met een lakentje of in een slaapzakje. Belangrijk is om het babybedje stevig en kort op te maken. Je kindje slaapt het veiligst met zijn voetjes bijna tegen het voeteneinde aan. Het beddengoed stop je stevig in en komt tot ongeveer de schouders. Op deze manier voorkom je dat je kindje naar beneden kan schuiven en onder het beddengoed terecht kan komen. Zorg ervoor dat je het lakentje en deken aan de onder- en zijkanten minimaal 10 cm onder het matras instopt. Aan de bovenkant sla je het lakentje om het dekentje heen, zodat je bovenop het dekentje een rand (van ca. 20 cm) van het lakentje ziet.

Horizontaal matras

Bij een pasgeboren baby zal je een groot stuk van het lakentje en deken onder het matras moeten stoppen. Let er dan wel op dat het matras aan voeteneinde niet hoger komt te liggen dan het hoofdeinde. Je kunt dit voorkomen door onder het andere deel een deken te leggen, zodat het matras weer horizontaal ligt.

Dekbedovertrek

Gebruik de eerste 2 jaar geen dekbed. Een dekbed kan veel te warm worden voor een baby. En een dekbed kun je minder makkelijk goed strak instoppen. Eventueel kun je een deken in een dekbedhoes gebruiken. Belangrijk is dan wel dat het deken even groot is als de hoes en dat je het deken niet dubbel in de hoes stopt. En ook hierbij geldt dat het dekbedovertrek aan de onder- en zijkanten minimaal 10 cm onder het matras ingestopt moet worden.

Ledikant – 100 x 135 cm

Het overtrek is geschikt voor dekbedden met een breedte van 100 cm en lengte van 135 cm. Aan de onderzijde van het overtrek zit een ritssluiting.

Junior – 120 x 150 cm

Het overtrek is geschikt voor dekbedden met een breedte van 120 cm en lengte van 150 cm. Het overtrek heeft een dubbele instopstrook van 30 cm over de volle breedte.

1-persoons – 140 x 200 (220) cm

Het overtrek is geschikt voor dekbedden tot 220 cm lang door de dubbele instopstrook over de volle breedte. De totale lengte van het overtrek, inclusief instopstrook, is 240 cm.

Stoere baby meisjeskamer >>

Binnenkijken bij Babykamer babymeisje Roos >>

Zwart wit babykamer accessoires >>

Lees op Girlslabel alles over het inrichten van een meisjeskamer >>

Jongenskamer themakamers >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

lotus-design-n-print-GnTYktHvNV8-unsplash

Met deze 5 dingen zorg jij voor een prachtige kamer voor jouw baby

Voor aanstaande ouders is het inrichten van de babykamer een van de leukste taken om uit te voeren. Het creëren...
image-1

Nieuw: Stokke introduceert SNOOZI™ wieg

Stokke, de Scandinavische producent van hoogwaardige kinderproducten, heeft het wiegconceptopnieuw vormgegeven met de nieuwe Stokke® Snoozi. Afgelopen herfst werd Snoozi...
Ontwerp_zonder_titel___2023_07_18T131602.407_2ec7

Een nieuwe kamer voor de baby op komst.

Inmiddels ben ik nu bijna 20 weken zwanger. Zo bijzonder om dit weer te mogen meemaken! Tijd om langzamerhand toch echt...