Zwangerschapsonderzoeken

8 juli 2022

Zwangerschap. Een tijd vol veranderingen, nieuwsgierigheid maar ook onzekerheid. Wat staat je allemaal te wachten? Naast de lichamelijke en emotionele veranderingen die je als vrouw ondergaat, heb je ook te maken met prenatale screening en diagnostiek. Hieronder lees je meer over welke zwangerschapsonderzoeken er allemaal zijn.

zwangerschap echo

Niet – invasieve prenatale test

Oftewel de NIPT, is een bloedonderzoek, die vanaf de 11de zwangerschapsweek mogelijk is. In het bloed zit ook een beetje DNA van de placenta en door dat te laten onderzoeken kun je erachter komen of er chromosoomafwijkingen zijn, wat zou kunnen duiden op een verstandelijke beperking bij je kindje. Samen met de verloskundige of gynaecoloog bespreek je wat de prenatale screening inhoudt en aan de hand van dit gesprek kun je (samen met je partner) een besluit maken of je dit wilt laten doen. Na bloedafname, duurt het ongeveer twee weken totdat je de uitslag binnen hebt.

Met of onder nevenbevindingen

Als je besloten hebt de NIPT te laten doen, kun je er voor kiezen je bloed te laten onderzoeken zonder of met nevenbevindingen. Laat jij je bloed onderzoeken zonder nevenbevindingen, dan wordt er naar  chromosoomafwijkingen gekeken wat zou kunnen duiden op een verstandelijke beperking van je kind:

–  het Downsyndroom
–  het Patausyndroom
–  of Edwardssyndroom

Bij een bloedonderzoek met nevenbevindingen, dan wordt er in het laboratorium gekeken naar nog meer chromosoomafwijkingen bij het kind én de zwangere.

Een afwijkende uitslag, wat nu?

Dat is schrikken! Je krijgt een afwijkende uitslag. Bij een afwijkende uitslag kun je er vanuit gaan dat je mogelijk zwanger bent van een kindje met een verstandelijke beperking. Om je meer duidelijkheid te geven, heb je de mogelijkheid om vervolgonderzoeken te doen, de vlokkentest of de vruchtwaterpunctie.

Vlokkentest

Tussen de 11 en 14 weken kan er een vlokkentest gedaan worden. Bij een vlokkentest haalt de arts een stukje placentaweefsel weg via de vagina of buik. Dit stukje weefsel wordt vervolgens naar het laboratorium gestuurd en binnen twee weken ontvang je de uitslag. De uitslag geeft je vrijwel altijd zekerheid over eventuele chromosoomafwijkingen. De vlokkentest verloopt niet geheel zonder risico. Ongeveer 0,5% krijgt na de vlokkentest een miskraam.

Vruchtwaterpunctie

Bij een vruchtwaterpunctie, die rond de 15de zwangerschapsweek mogelijk is, wordt er met een naald vruchtwater via de buikwand opgezogen. Het vruchtwater wat het DNA van je baby bevat wordt onderzocht in het laboratorium en na ongeveer 3 weken kun je de uitslag verwachten. Helaas is deze onderzoek ook niet zonder risico. Ongeveer 1 op de 300 vrouwen krijgt na de vruchtwaterpunctie een miskraam.

Belangrijk! Luister naar je gevoel

De bovenstaande onderzoeken zijn niet verplicht en blijft een eigen keuze die jij (en je partner) maken. Ze geven je allemaal meer duidelijkheid over de gezondheid van je ongeboren baby. Als de uitslagen toch allemaal goed blijken te zijn, kun je verder gaan genieten van je zwangerschap. Zijn alle uitslagen niet goed, dan is dat ontzettend verdrietig. Samen met je partner kun je terecht bij de verloskundige of gynaecoloog om te uitslag te bespreken en een (moeilijke)keuze te maken om te zwangerschap voort te zetten of af te breken.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...
1

Maak bedtijd magisch met Rabbit Richie Nightlight

Happy Horse, bekend om zijn knuffeldieren en kinderaccessoires, komt met een leuke nieuwe aanvulling voor kinderen en hun (groot)ouders. De...