Zwangerschapskwaal: Onverzadigbaar eten!!

18 juni 2018

Heb jij je eetlust onder controle tijdens de zwangerschap? Of heb je ook last van die verdomde zwangerschapskwaal en eet je alles wat los en vast zit?

Laatst nog keek een zwangere vriendin mij schuldbewust en met een knipoog aan toen ze zei ‘Ik eet voor twee, toch?’ terwijl ze nog een duik in de bak met snoep nam… die bestemd was voor de kinderen, op het kinderfeest. Vervolgens stapte een dame op haar af met de vraag hoe lang ze nog moest. ‘Nog 3 maanden’ zei ze vol trots terwijl ze over haar buik wreef. Met grote ogen en verbaasd gezicht keek de dame in kwestie naar de bolle buik. Wat volgde was de cliché vraag: ‘Weet je zeker dat er maar eentje in zit?’ En daar zouden we dan hartelijk om moeten lachen. Als een boer met kiespijn ja! Hoe vaak mij dat niet is gevraagd bij 3 zwangerschappen waarbij ik elke keer 25 kilo aankwam. Grrrrr…

Lees hier ook: Zwanger en nu? >>

 12 weken zwanger >>

Zwangerschapskwaal: eten. Bunkeren. Schransen

En dan meestal vooral alles wat ongezond is: chocolade, pizza, patat, chips, snoep, koeken. Je kunt er niets aan doen, het is een zwangerschapskwaal. Ze dringen zich aan je op, net zolang totdat je bezwijkt en de halve, zo niet hele, zak M&M’s inééns verdwenen is. Even een gevoel van spijt…. tot het dipmomentje waarop de kaas je ineens aanstaart in de koelkast. Het avondeten? Liefst schep je nog een keer op. Alles, écht álles is zoooo lekker!! Lekkerder dan anders.

Augurk met slagroom

Hormonen doen rare dingen met je, dat is één ding wat zeker is. De bekende augurk of haring met slagroom wordt weleens geopperd als typische zwangerschapsverorbering. Dat is mij vreemd. Wel had ik bij mijn eerste zwangerschap, ondanks de haat-liefdeverhouding met eten door maagzuur (ook zo’n leuk zwangerschapskwaaltje), een hevige drang naar fruit. Bij de tweede bleek ineens mijn favoriete lavendel douchegel een uur in de wind te stinken en bij de derde dronk ik alleen Spa rood. Andere dingen, zoals de bovengenoemde ongezonde dingen, konden mij niet bekoren.

Gewichtstoename

Er wordt beweerd dat je gemiddeld 10 tot 12 kilo aankomt in je zwangerschap. Dat zou een gezond gemiddelde zijn, wat je bereikt door de normale porties van de schijf van vijf te eten (dus niet eten voor twee 😉 ) en zo lang mogelijk te blijven sporten.

Ik zeg: laat je niet gek maken. Het wil namelijk niet altijd wat zeggen, is mijn bescheiden mening. Ja, ik ken vrouwen die elke extra kilo er aan hebben gegeten en gesnoept. Maar ik ken ook dames die hetzelfde aten en netjes binnen de gezonde marge bleven. Zelf val ik in de categorie: mijn lichaam slaat álles op bij zwangerschap. Elk druppeltje water, elk vezeltje en elk vetje. Voor iemand die weinig snoept of bunkert, en juist dol was op fruit en water, is 25 kilo aankomen aan de forse kant. Aangezien niet eten geen optie is, moest ik mijn lot accepteren. Je kunt je voorstellen dat ik een hekel heb aan mensen die domweg roepen: ‘Ieder pondje gaat door het mondje’. Mijn credo is dan ook: doe wat goed voelt, maar ga niet lijnen. Zolang jij en je kind gezond zijn, geef je lekker toe aan je zwangerschapskwaal en eet jij lekker je augurk met slagroom.

En ik? Ik drink nog steeds het liefst Spa rood, heb mijn favoriete lavendel douchegel weer in huis en zit op een enkele kilo op het oude gewicht. Er is hoop! 😉

Lees ook: kinderen en snoepen: een strijd >>

20 weken zwanger >>

30 weken zwanger >>

Bevallen doe je zo >>

Boeken aanraders:

Tijdens zwangerschap: Veilig zwanger

Bevalling: Buskruit met muisjes en  Veilig bevallen

Kraamtijd: Veilig door de kraamtijd 

Babyboek: Oei ik groei

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

zwangerschap

Volg je hart want dat klopt!

Wanneer je geboren bent word je direct al bloot gesteld aan hoge verwachten. De bekende zinnen, Rolt ze al, praat...
babyboek hoe groot is jouw baby

Dag erwtje, welkom watermeloen!

Hoe groot is de baby in de buik? Die vraag krijgen zwangere vrouwen heel vaak. Mama’s-to-be’s weten precies hoe groot...
zwangerschapsverlof

Wat is zwangerschapsverlof

Als je zwanger bent, heb je recht op minstens 16 weken zwangerschapsverlof. Deze periode begint een aantal weken voor je...