Is de voorbereiding op een tweede kindje anders dan bij een eerste?

3 september 2021

Zo’n drie jaar geleden was ik nu een maand trotse moeder van een  baby girl, ons eerste kindje. Tijdens je zwangerschap bereid je jezelf hierop voor. De eerste (misschien wel 20) weken denk je nog neutraal en ben je onwijs benieuwd wat voor mini-mensje er in je groeit. Sommige mensen houden dit de hele zwangerschap vol, wij niet! Wij wilden het geslacht voor de bevalling weten, en zo ook nu tijdens mijn tweede zwangerschap.

Zwanger van een tweede kindje

De inkoop van babyspullen begon bij ons al vrij vroeg. In januari hadden we de kinderwagen en het kamertje al besteld, in november hadden we onze zwangerschap ontdekt. Ik wilde alles zo neutraal mogelijk. Dus het maakte niet uit wanneer we zouden gaan winkelen. De aankleding zou ik wel doen als ik wist wat het geslacht was.

Financieel gezien vond ik dit ook het gunstigste, want eerlijk is eerlijk het is kneiter duur! Overal waar baby voor of achter staat kost gewoon geld. En je wilt toch het beste voor je kindje, zeker bij de eerste. In ons achterhoofd houdende dat er misschien ooit een tweede komt kozen we bewust voor neutraal. De kamer was gebaseerd op grijs en wit. De accenten zouden roze worden; roze bloemen op de kamer, een roze regenboog met grijze wolkjes (zelf gemaakt), roze mandje voor de sokjes etc. Zo kon baby nummer twee daar ook terecht en zou dat weer een hoop schelen. Ik was sowieso een soort van allergisch voor teveel roze. Zowel op het kamertje als in de kledingkast. Teveel poespas moest ik niet hebben, ik wilde een stoere meid! Little did i know…

Ik had alles tot in de puntjes geregeld. Een heel overzicht over wat wanneer klaar moest zijn of aangevraagd. Ik hield een dagboek bij over mijn zwangerschap, maakte foto’s van aankopen met mijn instax camera en wist precies hoe de zwangerschap moest verlopen. Had rust in mijn hoofd en rust in mijn doen.

En nu?

Nu ben ik inmiddels 29 weken zwanger van een jongen. Helemaal anders! Een tweede zwangerschap is sowieso anders als je het mij vraagt. De tijd vliegt nog harder dan bij de eerste (daarom zei iedereen waarschijnlijk toen ‘geniet ervan’) en voordat je het weet moet alles af. Dat leuke dagboek dat ik bij Alessia braaf bijhield is nog steeds leeg. Neem ik dat mezelf kwalijk? Jazeker, maar ik heb er serieus de tijd en energie (nog) niet voor gehad. Inmiddels heb ik bedacht dat ik een 9 maandenboek aanschaf waarin ik dus maar even flashbacks invul naar aanleiding van de daarin gestelde vragen.

Ik loop giga achter in bijna alles. Al heb ik inmiddels een inhaalslag gemaakt dankzij de verloskundige (inmiddels weet mijn zorgverzekeraar dus ook dat ik zwanger ben ;)). Een overzicht van wat er nodig is zwerft hier ergens op de keukentafel en op zolder kwam ik dingen tegen waarvan ik niet eens meer wist dat ik ze had.

Voorbereiding babykamer

Inmiddels zijn we druk bezig met de voorbereidingen van jawel.. een nieuwe babykamer! Alessia blijft mooi op haar kamer die we inmiddels hebben omgetoverd tot een echte meiden kamer. Met roze bloemen op de muur! Het thema van onze babykamer; jungle. En deze keer pak ik uit (binnen budget don’t worry hubby). Ik wil rotan spiegels tegen de muur, we hebben jungle behang gekocht en er komt een klimop wall met jungle knuffels eraan. Praktisch? Geen idee! Zie ik dan wel, maar deze keer moet het gewoon zo zijn. Ondanks dat we nog veel hebben wat neutraal en bruikbaar is en dus opnieuw gebruikt gaat worden sta ik erop om nieuw beddengoed te kopen wat aansluit bij de kamer en dus bij ons mannetje.

De meubels op de kinderkamer staan al wel klaar (chapeau voor ons) alleen de commodelade zijn nog steeds niet gemaakt. Ach, bijna vakantie!

En qua inkoop? Echt wel meer gericht op het geslacht en koop ik alles voor een baby jongen! Niks meer neutraal.. misschien omdat ik nu roep dat het de laatste is? Geen idee. Maar ik vind neutraal nu zonde en heb zelfs een beetje spijt dat ik dit bij Alessia misschien teveel heb gedaan. Er had echt wel meer meisje meisje in gemogen denk ik, maar van de andere kant moest ik daar toen echt in groeien.

Afscheid van stapel roze froezelkleertjes

Uiteraard moest ik schakelen, heb ik mijn pijn in mijn hart afstand gedaan van de kleine stapel roze froezelkleertjes die ik had.. en juist daardoor kwam het besef dat ik nu volop wil genieten van het geslacht.

Ik koop en maak nu wat ik leuk vind. Niet denkende aan of er eventueel nog een kindje komt. Zorg voor later noem ik dat maar.

Ik kom tijd tekort!

Als ik het zo lees lijkt het net alsof ik laks ben, maar het tegenovergestelde is zeker waar. Alleen ik kom tijd tekort jongens. Je wordt geleefd. Er loopt een peuter rond die graag aandacht en zorg heeft en je partner is echt minder geïnteresseerd als bij de eerste. Dit geeft hij ook zelf toe en is echt niet zozeer bewust, maar dit maakt het niet altijd even makkelijk.

Ook ben ik iemand die graag dingen zelf doet zoals het ontwerpen van een geboortekaartje en het maken van een geboortebord en ook die dingen kosten nu eenmaal tijd.

Mijn conclusie; tijdens een tweede zwangerschap kom je één ding echt tekort: tijd!

Hoe hebben jullie dit ervaren? Herkenbaar of hebben jullie wel alles onder controle gehad tijdens de tweede zwangerschap? Zo ja, petje af!

Liefs,

Pauline

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

IMG_1074-scaled-1

5 unieke manieren om jouw zwangerschap vast te leggen!

Een bijzondere tijd is aangebroken. Alles staat nu in het teken van jouw zwangerschap en deze periode wil je natuurlijk...
IMG-20240317-WA0007

Budget zwangerschapskleding van Zeeman!

Voor mijn eerste zwangerschap keek ik wel eens online. Ik zag altijd zoveel moois aan zwangerschapskleding! Maar toen het eenmaal...
positiekleding-zwangerschapskleding-voedings-bh

Comfortabel maar stijlvol: outfit ideeën voor mama’s met een baby

Als kersverse mama doe je er alles aan om zo goed mogelijk voor je kleintje te zorgen. Dat kost veel...