Zwanger op vakantie: ontspannen?

17 juni 2019

Marloes woont en werkt in Buenos Aires, samen met haar vriend. Ze is in verwachting van hun eerste kindje en deelt al haar avonturen over het zwanger zijn in een ander land met ons! Dit keer: zwanger op vakantie, is dat een goede combinatie? Marloes ervaart nu duidelijk het verschil tussen Nederland en Argentinië!

Alweer bijna 2 weken onderweg en wat is het toch fijn even weer in Nederland te zijn. De eerste babybox is al binnen, wat leuk om zo verrast te worden! En het eerste speentje is al binnen, dank aan Prenatal! Ik kan nu al geen bitterbal meer zien, gelukkig maar dat we in Frankrijk zitten nu.

Zwanger? In Argentinië krijg je voorrang

In Argentinië wordt het woord ’tramite’ nogal vaak gebruikt. Ik kan er geen goede Nederlandse vertaling voor geven, maar ik omschrijf het als: bureaucratische handeling waar je altijd veel tijd en voorál veel geduld voor nodig hebt. Dus als je zwanger bent hoor je vaak: “oh heerlijk! Kun je nu al die ’tramites’ lekker snel doen!” of “je zult wel lekker snel klaar zijn bij de….” En inderdaad, een zwangere buik geeft voordelen in Argentinië. Je wordt met veel respect behandeld en iedereen laat je voor of staat netjes voor je op. Zo niet dan wordt diegene er wel op aangesproken. Die taxi kun je laten zitten, vanaf nu word je op handen gedragen in het openbaar vervoer!

Mijn buik is steeds harder aan het groeien en dus een mooi excuus tijdens het reizen. Tenminste ik dacht dat het ideaal zou zijn om op vakantie te gaan en zo overal de drukte een beetje te omzeilen. Op dag van vertrek mijn strakste shirt aangetrokken zodat mijn buik goed zichtbaar was. Om dan eindelijk eens voorrang te krijgen bij de paspoort controle. Altijd als ik daar voorbij kwam dacht ik aan hoe heerlijk het zou zijn om met een dikke buik te lopen de lange rijen te omzeilen. Vooral handig voor als je (zoals ik) altijd op het laatste nippertje in het vliegtuig zit!

En in Nederland niet echt…

Misschien ben ik al te “verargentijnsd” met die relaxte houding (mijn vriend is al net zo). Ik had me dus al zeer verheugd op het moment om langs de volle ruimte met mensen trots met mijn buik via de Priority rij snel door te kunnen lopen, maar helaas! Er was gewoon geen kip te bekennen bij de douane… En ja hoor: “nu de laatste passagiers aan boord zijn kunnen we eindelijk vertrekken”. Priority rij of niet, het blijft gewoon hetzelfde bij ons…

Sinds een paar weken ervaar ik dus hoe het is met een zwangere buik in Argentinië rond te lopen en verwonder me over de vriendelijke en behulpzame reacties van de Argentijnen! Eigenlijk dacht ik dat het in Nederland net zo zou zijn. Vooral nadat we door het KLM personeel een hele lieve attentie kregen tijdens de vlucht voor de kleine. Echter, deze gedachte werd al snel doorboord toen bij aankomst op Schiphol, er snel een man voorkroop bij de Etos. Nou… mijn buik is nog niet heel groot maar was toch duidelijk zichtbaar! Die man zal wel heel erg haast hebben gehad en misschien was ik wel te voorbarig?

Zwanger op vakantie: ontspannen?

Een week later weer op Schiphol. Dit keer voor vertrek naar Frankrijk. Mijn vriend kon doorlopen bij Priority vanwege zijn frequent-flyer status. Maar wacht… dit geldt blijkbaar niet voor zwangere vrouwen?! Weer werd mijn mooie vredelievende gedachte over het “makkelijk reizen als zwangere” doorboord. Dit werd nog duidelijker toen er een groep reizigers (lees: bepakt en bezakt voor safari in Afrika, maar een weekje all-inclusive naar Turkije) een plekje probeerden te veroveren om eerder aan de beurt te komen. Ik bleef netjes achter staan, maar mijn vriend vroeg vriendelijk of zijn zwangere vriendin even voor mocht (wetende dat ik al last had van een drukkende blaas). Hij werd gelijk afgebekt; “het was maar de manier waarop wij dat dan vroegen”. Blijkbaar stond hen dat niet aan en werden vervolgens gewoon genegeerd! Twee Spaanse vrouwen die het zagen gebeuren keken ons aan met een gezicht van verbazing en probeerden nog vriendelijk glimlachend het voorval weg te wuiven. Kennelijk is Nederland toch niet zo zwangerschapsvriendelijk als gedacht…??

Nu wil ik absoluut niet mijn plekje afdwingen of denken dat ik het zwaarder heb dan anderen tijdens het reizen. Daar kies ik immers zelf voor toch? Ik voel me eigenlijk zelfs ook wat ongemakkelijk bij vragen voor voorrang als “zwangere”. Maar na een flinke blaasontsteking en migraine aanvallen tijdens de vakantie heb ik geleerd om wat brutaler te zijn en netjes te vragen of er geen speciale rij is voor zwangere vrouwen. En ja hoor: ik werd gelijk vriendelijk geholpen en dit heeft veel tijd gescheeld bij de check-in en security controle!

Zwanger op vakantie? Natuurlijk halen we wel de blije doos in Nederland 🙂

 

Boeken aanraders:

Tijdens zwangerschap: Veilig zwanger

Bevalling: Buskruit met muisjes en  Veilig bevallen

Kraamtijd: Veilig door de kraamtijd 

Babyboek: Oei ik groei

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

zwangerschap

Volg je hart want dat klopt!

Wanneer je geboren bent word je direct al bloot gesteld aan hoge verwachten. De bekende zinnen, Rolt ze al, praat...
babyboek hoe groot is jouw baby

Dag erwtje, welkom watermeloen!

Hoe groot is de baby in de buik? Die vraag krijgen zwangere vrouwen heel vaak. Mama’s-to-be’s weten precies hoe groot...
zwangerschapsverlof

Wat is zwangerschapsverlof

Als je zwanger bent, heb je recht op minstens 16 weken zwangerschapsverlof. Deze periode begint een aantal weken voor je...