Zwanger in de zomer #tips

15 mei 2022

Heerlijk, zwanger in de zomer zul je denken. Lekker mooi weer, leuke zwangerschapsjurkjes dragen en als het meezit heb je ook nog eens zwangerschapsverlof. Hoe mooi is dat allemaal?! Tja, eerlijk gezegd klinkt het mooier dan dat het is, want met de warme temperaturen buiten kan jouw kwik ook wel eens flink gaan oplopen. Op zoek naar verlichting? Wij geven je heerlijk verkoelende tips om de zomer goed door te komen.

Bekijk deze leuke zwangerschapskleding voor de zomer >>

Zwanger in de zomer

In de zomer kunnen de temperaturen flink oplopen, helemaal wanneer je met vakantie bent. Wanneer je lichaam het te warm krijgt ga je zweten om overtollige warmte af te voeren. De verdamping van het zweet zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt.

Om warmte te verliezen, neemt ook de doorbloeding van je huid toe en gaan de bloedvaten in je huid meer open staan. Vandaar die blosjes op je wangen of erger nog: “dat rode hoofd”. Wat je er tegen kunt doen? Ga uit de zon en zoek een lekker plekje in de schaduw. Zet je voeten in een bak koud water, zet de ventilator buiten en neem een koel glas water of een heerlijke waterijsje. Heb je al oudere kindjes rondlopen? Ga gezellig met ze in het kinderbadje zitten.

zwanger in de zomer, zwangerschaps badpak, mamalicious, mum to be

Luchtige zomer zwangerschapskleding

Draag luchtige zwangerschapskleding in de zomer. Linnen of katoenen zomerjurkjes zijn favoriet, het draagt lekker en je kunt je benen bloot leggen. Een bijkomend voordeel: je mooie buik valt extra op in een zomerjurkje dan wanneer het verstopt zit achter lagen winterkleding. Ga je naar het zwembad of strand, dan heb je een mooi zwangerschapsbadpak of -bikini nodig. Een handige sarong of pareo erbij en je bent klaar om over het strand te lopen.

Zorg goed voor jezelf!

Zwanger in de zomer betekent ook dat je je moet insmeren tegen de zon met een zonnebrand, want een zwangerschapsmasker wil je niet hebben. Ook goed eten en drinken is belangrijk in de zwangerschap, maar in de zomer kan dat er nog wel eens bij in schieten. Door de warmte heb je soms helemaal geen zin om ook maar een hapje te eten, maar dit moet zeker wel. Neem voedsel wat licht verteerbaar is. Heerlijke zomersalades of fruitsalades, vis en groenten, een handjevol noten tussendoor en een waterijsjes als toetje. Allemaal gezond en voedzaam.

zwanger in de zomer, zwangerschaps jurk, mamalicious, mum to be

Goed drinken – kans op uitdroging

Juist in de zwangerschap moet je extra goed drinken. En ben je zwanger in de zomer? Drink dan extra, want door het warme weer en het zweten verlies je extra veel vocht. Daarom is het heel belangrijk om het vochtgehalte in je lichaam goed op pijl te houden, door veel water te drinken. Drink minimaal 8x per dag een groot glas water, ook als je nog geen dorst hebt. Zo voorkom je uitdroging tijdens je zwangerschap. En weetje dat goed drinken ook lekker kan zijn. Vul een karaf met ingrediënten zoals komkommer, citroen, munt of aardbeien, en zet het de avond van tevoren in de koelkast. Zo maak je je eigen heerlijke mocktails. Wedden dat jij genoeg drinkt deze zomer?!

Heeft mijn ongeboren kindje last van de hitte?

De zon zelf is niet schadelijk voor je baby, aangezien uv-straling niet door de baarmoeder heen gaat. Een zomerse dag heeft dus niet direct impact op je kindje. Wel is het van groot belang, zoals als we hierboven beschreven hebben, om te zorgen dat je niet uitdroogt. Wanneer je zelf langdurige oververhitting hebt opgelopen kan dit schadelijk zijn voor jouw kleintje, dus let hier zeker op! Vertrouw je het niet? Ga altijd even langs je huisarts en overleg met hem of laat jou en je kindje even nakijken.

zwanger in de zomer, zwangerschaps bikini, mamalicious, mum to be

Nog een paar fijne tips voor zwanger in de zomer

1. Doe het rustig aan: Misschien wel heel cliché, maar in het zuidelijke deel van Europa houden ze niet voor niets Siësta. Denk hieraan als het warm is. Doe het gewoon rustiger aan op warme dagen en zeker op het heetst van de dag. Oké … ik weet als geen ander dat dit heel erg moeilijk kan zijn. Zeker wanneer je bedenkt wat er allemaal nog gedaan “moet” worden.

2. Drink veel water: Ik merk dat ik dit sowieso al doe, maar ik schrijf het toch nog even op als tip. Om je goed te blijven voelen is het belangrijk dat je het vochtpeil op niveau houdt. Door de warmte ga je meer transpireren en raak je meer vocht kwijt. Een verkoelend glas water met een schijfje citroen doet wonderen.

3. Zoek verkoeling: Hoe heerlijk… met je voeten in een bak water of lekker met je kindjes in het badje. Als je de rust kunt vinden is een boek lezen in de schaduw ook een heerlijk idee.

4. Help, ik houd vocht vast: Vocht vasthouden kan heel pijnlijk zijn en is soms helaas niet te voorkomen. Helaas weet ik daar alles van… Maar wat wel kan helpen is met je beentjes omhoog of in een koud voetenbad.

5. Lekker zittende kleding: Natuurlijk wil je er tip top uitzien, maar tijdens warme dagen is het belangrijk dat je kleding draagt die lekker luchtig is. Dus weg met de skinny jeans (ja ook als je niet zo blij bent met je benen 😉 en welkom luchtige jurk of rok.

Slow down Mum-to-be en geniet van de zomer

zwangerschapsmode, positiemode, zwangerschapsmode zomer, babylabel

Shop de leukste zomer zwangerschapsmode online

Lees ook alvast tips voor je baby in de zomer >>

Lees ook: levensgevaarlijk hydrofiele doeken >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

IMG_1074-scaled-1

5 unieke manieren om jouw zwangerschap vast te leggen!

Een bijzondere tijd is aangebroken. Alles staat nu in het teken van jouw zwangerschap en deze periode wil je natuurlijk...
IMG-20240317-WA0007

Budget zwangerschapskleding van Zeeman!

Voor mijn eerste zwangerschap keek ik wel eens online. Ik zag altijd zoveel moois aan zwangerschapskleding! Maar toen het eenmaal...
positiekleding-zwangerschapskleding-voedings-bh

Comfortabel maar stijlvol: outfit ideeën voor mama’s met een baby

Als kersverse mama doe je er alles aan om zo goed mogelijk voor je kleintje te zorgen. Dat kost veel...