Tot hoe lang kan ik nog blijven paardrijden tijdens mijn zwangerschap?

9 oktober 2018

Als fanatiek ruiter en paardenliefhebster ben je natuurlijk super blij wanneer je ontdekt dat je in verwachting bent, maar dan rijst waarschijnlijk ook direct de vraag: ‘Tot hoe lang kan ik nog blijven paardrijden tijdens mijn zwangerschap?’ zwanger en paardrijden

Zwanger en paardrijden

Mag je dan helemaal niet meer paardrijden wanneer je zwanger bent? Hier kunnen we je meteen een duidelijk antwoord op geven; nee hoor, blijf in het begin van je zwangerschap gerust rijden als je je hierbij goed voelt. Met de nadruk op hoe jij jezelf voelt. Luister goed naar je lichaam. Maar als echte paardenliefhebster weet je vast ook wel dat eventingamazone Mary King goud won tijdens de Europese kampioenschappen in 1995 toen ze bijna zes maanden zwanger was. En ook Anky van Grunsven was bijna vijf maanden in verwachting toe ze in 2004 een gouden medaille won in Athene. Maar goed, dit zijn natuurlijk zeer ervaren ruiters!

Ben jij een fanatiek ruiter? Bekijk deze mooie paardendekens en hoofdstellen >>

Gewoon doorgaan dus?

Nee, natuurlijk kun je niet gewoon doorgaan. Wanneer je zwanger bent zijn er heel wat veranderingen gaande in je lichaam. Zo verslappen, met ongeveer twaalf weken, je spieren. En deze spieren heb je wel heel hard nodig om op het paard te blijven.

Zwanger en paardrijden, tot hoe lang kun je paardrijden tijdens je zwangerschapElke sport is goed voor je om in conditie te blijven en je spieren soepel te houden en dat heb je ook zeker nodig tijdens je zwangerschap. En een gezond lichaam zou de kans op complicatie tijdens de zwangerschap en bevalling zelfs verkleinen. Voor paardrijden geldt er wel een extra ‘maar’. Je moet een gevorderde ruiter zijn en een rustig paard hebben. Voor een beginnende ruiters is de kans om te vallen te groot.

Hoe lang kan ik doorgaan met paardrijden

Tot wanneer je kunt blijven paardrijden tijdens je zwangerschap is voor iedereen verschillend. De een wil direct stoppen, omdat ze alle risico’s wil uitsluiten, maar de ander gaat door tot soms wel in het laatste trimester. Maar je zult zelf ervaren dat hoe verder je in je zwangerschap komt, het echt wel anders is als voor de zwangerschap. Ten eerste zul je je paardrijbroek in een maatje groter moeten bestellen. Daarnaast moet je jezelf ook in het zadel hijsen, en kan het extra moeite kosten om daar in balans te blijven zitten. Het zwaartepunt van je lichaam verandert en daardoor kun je soms je balans niet goed vinden. Neem alle risico’s in overweging en ga vooral niet tot het uiterste in dit geval. Soms denk je dat je alles nog kunt, maar kom je jezelf de volgende dag tegen, doordat je overal last van hebt. Dat is echt een teken dat je te ver gegaan bent. Luister naar je lichaam en je weet vanzelf wanneer je beter kunt stoppen. En overleg altijd met je huisarts of verloskundige. Zij kunnen jou precies vertellen wat goed is voor jou en je lijf.

Paard ook even verlof

Heb jij je eigen paard? Zorg dat je paard de goede verzorging krijgt wanneer jij straks in het kraambed ligt. Gun hem ook even verlof en verzorg hem goed met een extra paardendeken en wat lekkers. Wanneer straks jouw kleintje er is, kun je weer volop genieten van je paard en het paardrijden.

Neem geen onnodige risico’s tijdens je zwangerschap! Dan kun je straks weer volop genieten van je kleintje en je paard!

Zwanger en paardrijden, doe jij het? Tot wanneer bleef jij paardrijden tijdens je zwangerschap?

Tot hoe lang kan ik nog blijven paardrijden tijdens mijn zwangerschap?

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

zwangerschap

Volg je hart want dat klopt!

Wanneer je geboren bent word je direct al bloot gesteld aan hoge verwachten. De bekende zinnen, Rolt ze al, praat...
babyboek hoe groot is jouw baby

Dag erwtje, welkom watermeloen!

Hoe groot is de baby in de buik? Die vraag krijgen zwangere vrouwen heel vaak. Mama’s-to-be’s weten precies hoe groot...
zwangerschapsverlof

Wat is zwangerschapsverlof

Als je zwanger bent, heb je recht op minstens 16 weken zwangerschapsverlof. Deze periode begint een aantal weken voor je...