“Wat is dat lelijk hè, een zwangere vrouw?”

2 februari 2018

Ik weet nog enkele jaren geleden dat mijn broer en mijn vriend samen op een terras aan een biertje zaten. Onbezonnen en nog niet bezig met nageslacht. Er liep een zwangere vrouw voorbij. “Wat is dat lelijk hè, een zwangere vrouw?” zei de een. “Ja daar is echt niks moois aan.” zei de ander hevig nee schuddend. Enkele jaren later zijn we allemaal begonnen aan een nieuwe fase in ons leven. Kinderen, ik ben zwanger en  mannen zoals mijn broer en mijn lief zijn er nog steeds.

Zwanger en mannen…

Toen ik 5 maanden zwanger was van Vos, zat ik in gesprek met een mannelijke collega op het werk. “Ik vind zwangere vrouwen zo lelijk” zei hij. Ik nam een slok van mijn koffie en zei: “Heb je daarom maar één kind? Omdat jij jouw vrouw niet meer knap vond?” “Oh nee. En jij bent heel mooi hoor, maar vaak zijn ze zo lelijk, zo dik en bah.” Ja ik hoorde het goed, hij zei echt BAH… Zat ik daar met mijn goede gedrag. Ik probeerde mijn buik nog in te houden zodat hij goed kon slapen die nacht, maar helaas lukte dat niet meer.

Nadat ik was bevallen van Vos en na 3 maanden weer op het werk verscheen zat ik met een mannelijke collega en een jonge moeder aan de koffie. Hij zei: “Vaak zijn vrouwen niet meer mooi na hun bevalling. Ze doen niks meer aan hun uiterlijk! Wat moet je dan als man..”

Moeders en mannen…

Uhm oké… ik heb inmiddels make-up in de wc, badkamer, auto en werktas, omdat ik mij vergeet op te maken. Ik heb haaruitval, mijn nagels breken weer af en ik heb zweetaanvallen, doordat de ontzwangeringshormonen door mijn lichaam razen. Mijn melk loopt terug en mijn borsten zijn nog kleiner dan voorheen. Laten we het maar niet hebben over de verzakking, ontstekingen en aambeien. Nee, wat moet je dan als man inderdaad? Gelukkig heeft die man wel een kind “gekregen” van zijn vrouw. Hij dacht diep na en zei: “Ik weet niet of ik wel kinderen wil.” “Dat snap ik.” zei ik gefrustreerd. “Alleen op de bank met een pizza is ook veel leuker en gezelliger.”

Ik denk niet dat deze genoemde mannen de enigen zijn. Mannen staan er gewoon niet bij stil hoe het lichaam van een vrouw veranderd en hoe zwaar het kan zijn. Zwanger worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend. En als het dan mag lukken ben je 3 maanden moe, 3 maanden fit en 3 maanden zo dik dat je waggelt als een pinguïn. En dan het ontzwangeren na de bevalling. Je hele hormoonhuishouding moet zijn weg terug vinden.

Mijn vriend is gelukkig helemaal bijgedraaid. Hij zegt dat hij me mooi vindt. Ook als ik met kruik tussen mijn benen, wollen sokken voor de koude voeten, ongewassen haar (want geen tijd) en roze badjas probeer te ontspannen tijdens het vele schoppen van de baby. Mijn hoofd op zijn benen, liggend op de bank strijkt hij me door mijn haar en zegt “zal ik een theetje voor mijn schatje maken?” Ik kijk hem aan, zucht en laat mijn liefste lach zien. Gelukkig heb ik overal in huis make-up…

Heb jij eens zoiets meegemaakt? Zwanger en mannen met onhandige uitspraken…? 

Lees ook: tips om je partner meer bij je zwangerschap te betrekken >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...