Met Paw patrol is niets te d(r)ol

2 maart 2020

Afgelopen week las ik een artikel online over zindelijkheid. Het is al langer bekend dat kinderen later zindelijk worden dan zo’n dertig jaar geleden. Kinderen zijn tegenwoordig 7 tot 12 maanden later zindelijk. Als rede hiervoor wordt gegeven dat de luiers die wij tegenwoordig gebruiken te goed zijn. De luiers absorberen te goed.

Hoe krijg je je kindje zindelijk?

Kinderen ervaren het dus niet als vervelend om een natte luier te dragen. Daarnaast hebben de kinderen van nu meerdere opvoeders. Denk aan de crèche, oppas, opa en oma die oppassen. Hierdoor is het lastiger om het trainen door te zetten. Hierdoor wachten ouders vaak liever tot de zomervakantie. Dan is er meer tijd en ruimte en kan het stimuleren gemakkelijker zijn. In de zomer laat je gerust het kind lekker zonder luier buiten oefenen.

Bijna 4 jaar

In augustus wordt onze jongste 4 en gaat hij naar school. Natuurlijk duurt dit nog best wel even, maar ik moet eerlijk zeggen ik begon wat zenuwachtig te worden. De kleine, grote man liep nog in een luier.

Je kind moet zindelijk zijn voordat hij naar school gaat >> 

kind op potje, zindelijk, zindelijkheids training, kind zindelijk

Zindelijk

Al meerdere pogingen hebben we met hem gedaan, maar niets leek te werken en hij leek het ook niet te voelen. Ik had een emmer gemaakt met kleine kadootjes, waar hij iets uit mocht halen als het lukte. Maar het lukte 2 keer en daarna niet meer. Gevolg was veel frustratie en liters Dettol over de vloer. We lieten het los, dan maar weer met een luier. Om hem heen werden er steeds meer vriendjes en vriendinnetjes wel zindelijk en op de peuterspeelzaal leek hij de enige die nog niet naar de wc huppelde. Dit was natuurlijk echt niet zo was, maar het begon toch weer te kriebelen bij mij, hij zal toch niet na de zomer met een luier naar school moeten?! Ik merkte aan mijzelf dat ik het ook lastig vond om te bepalen wat dan een goed moment was. De dagen dat ik werk en hij naar opa en oma gaat? Waar zadel ik ze dan mee op?! Jongens zijn vaak later met zindelijk worden. Hierop had ik mij al wel een beetje ingesteld.

Zindelijkheidstraining bij onze dochter

Ik weet nog goed hoe het ging met mijn dochter. In november was zij 3 geworden. We hadden het idee dat dit niet de beste tijd was om met zindelijkheidstraining te beginnen. Eerdere pogingen in de zomer waren op niets uitgedraaid, het was nog te vroeg. Haar verjaardag, Sinterklaas en het feit dat haar broertje er net bij was veroorzaakte nu al genoeg spanning. Ik vond dit prima en liet het maar gaan. Om haar heen werd de een na de ander zindelijk. Vriendinnetjes, haar neefje en haar nichtje. Dit zag zij ook. We benoemde dit wel om haar te laten merken hoe knap dat was. Wat een grote kinderen waren dit nu.

1e kerstdag van dat jaar, net een maand na haar 3e verjaardag kwam ze zelf met een mededeling; ik hoef geen luier meer! Natuurlijk moedigde wij haar idee aan en zette direct het potje weer in de woonkamer. Ze gooide zelf haar luier weg en vanaf dat moment was ze zindelijk. Ik had nooit gedacht dat dit zo zou kunnen gaan. In het begin had ik er ook weinig vertrouwen in, maar het ging goed! Ze deed het gewoon. De nachten waren eerst nog wel even moeilijk, maar ook dit ging steeds beter en uiteindelijk kon ze ook de nacht zonder luier slapen.

Maargoed, geen wonder verhaal van onze kleine man. Inmiddels vond ik het zelf een beetje vervelend worden om zijn luier steeds te verschonen en hij is ook echt groot aan het worden, het past op de een of andere manier niet meer. Toch nog maar een poging dan?

Inmiddels was zijn grote vriend, ons buurjongetje ook al zindelijk. Hoe doe je dat? Vroeg ik haar. Gewoon geen luier meer omdoen was haar antwoord. Zou het zo simpel zijn?

Cold turkey

Cold turkey dan maar. In het weekend, het was toch rotweer buiten, ging de luier uit en het potje stond weer in de kamer. Mats is momenteel helemaal gek van ‘Paw Patrol’ en na even zoeken vond ik een hele leuke stickerkaart online op Pinterest. Samen hebben we hem opgehangen op de muur van de wc. Stickers in de aanslag en de emmer met kadootjes weer opgezocht. Ik was super blij en opgelucht toen de eerste plas goed ging. Een succes ervaring om mee te beginnen werkt altijd goed! Zowaar begon hij er al snel lol in te krijgen en voelde hij het nu wel aankomen. Op een paar ongelukjes na hadden we aan het einde van dag 1 al 5 stickers geplakt en een Paw PaDrol gehad in het potje.

zindelijk, zindelijkheids training, hoe maak ik mijn kind zindelijk

Stickerkaart

De stickerkaart ging ook mee naar oma de volgende dag met stickers en ook hier werd het doorgezet en ging het goed. De dag erna bij andere oma hetzelfde verhaal. De peuterspeelzaal was nog wel even een dingetje, hier zijn alleen grotere wc’s en die waren nog wel erg spannend. Maar de juffen bleven hem meenemen met de andere kinderen om hem vertrouwd te maken en te laten zien dat het niet eng is. Het belonen is inmiddels al uitgesteld naar 5 stickers en dan een kadootje en ik heb al bedacht dat de volgende stap is dat hij eerst 5 keer op de grote wc gaat plassen voor een kadootje. Via zijn grote neef hebben we heel wat leuke paw patrol spulletjes voor in de emmer dus de motivatie om deze te verdienen is supergroot.

Naar buiten gaan vond ik nog wel even spannend. Voor onderweg gebruiken we nu een oefenbroekje. Hier zit een soort plastic laagje in zodat de kleren bij een ongelukje niet gelijk helemaal doorweekt zijn.

Al met al zijn we nu twee weken verder. Plast hij alleen nog maar op een potje of op de wc (met een verkleiner) en gaat het super goed!

En trots dat hij is, en wij natuurlijk ook!

stickerkaart, plastraining, zindelijkheidstraining

Lees ook eens samen:

‘ Bobbi op het potje’ Ingeborg Bijlsma
‘ Hé, wie zit er op de wc’ Harmen van Straaten

 

 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

salted-stories-badpak_768x768_124509

Salted Stories – Voor avonturen op het strand

Dit is Salted Stories! Een nieuw UPF 50+ badmodemerk voor kinderen en volwassenen. Twinning met het hele gezin in deze...
Screenshot_20230413-113824_Samsung-Internet

De nieuwe beach collectie van Little Dutch is er!

De nieuwe beach collectie van Little Dutch is er! Deze collectie is perfect voor kinderen die van water en zon...
donsje amsterdam

Wij zijn dol op de collectie van Donsje

Onweerstaanbaar schattige designs, daar staat het exclusieve merk Donsje voor. Niet alleen kinderen zijn dol op de collectie van Donsje...