Wat kost een baby?

24 januari 2019

Als je een kinderwens hebt of zwanger bent, is het handig om de kosten voor een baby eens op een rijtje te zetten. Kan je het eigenlijk wel betalen? Een babykamer, kinderwagen, kleertjes, kinderopvang… Het is een flinke waslijst. Gelukkig heb je een deel van de kosten zelf in de hand en zijn er verschillende regelingen en tegemoetkomingen. Maar wat kost een baby nu precies?

Bekijk hier wat je nodig hebt voor de babyuitzet >>

Wat kost een zwangerschap >>

Wat kost een baby?

Waarschijnlijk denk je nu nog dat het waarschijnlijk allemaal wel meevalt maar heb je ook al gedacht, naast alle luiers, dat een kleintje ook naar de opvang moet. En dat je kleintje straks ook groter wordt. Kleine kinderen – kleine zorgen en kleine kinderen – kleine kosten gaat ook hier op. Gelukkig hoef je al die bedragen niet meteen op te hoeste, want deze kosten groeien gewoon met je mee.

Wat kost een baby? Als je weet dat er een kleine op komst is, is het aan te raden alvast wat ruimte te maken in je budget. Wij hebben alvast rondgekeken voor je en volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) geef je zo’n 17% van je netto inkomen aan je baby uit. Wat zoveel? Ja, dat valt tegen als je dat zo leest of niet? Zodra je meer kinderen hebt, worden de kosten per kind doorgaans lager. Bij twee kinderen wordt er 26% van het besteedbare inkomen uitgegeven, bij 3 kinderen 33% en bij 4 kinderen 40%.

Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt natuurlijk

Natuurlijk kun je bij het berekenen van de kosten van de duurste babyproducten uitgaan maar dat hebben wij in dit geval niet gedaan. We zijn uitgegaan van de middenklasse prijzen. Voor je baby moet je maandelijks minstens rekening houden met de volgende extra kosten (indien van toepassing):

Babykosten per maand: totaal € 195,00

 • Kinderopvang                      € 75,00
 • Kleding                                  € 30,00
 • Luiers                                    € 28,50
 • Flesvoeding                          € 30,00
 • Water en energieverbruik € 30,00

Andere gezinnen

Waarschijnlijk denk jij ‘dat kan veel goedkoper allemaal’ en dat is dan vast ook zo hoor. Een gemiddelde hoeft natuurlijk niets te zeggen over de hoogte van jouw uitgaven aan je baby. Toch kan het nuttig zijn om te weten hoeveel andere gezinnen met jouw inkomen gemiddeld aan hun kind besteden. Zo weet je met welk bedrag je ongeveer rekening moet houden. En dan kun je het zelf nog zo duur maken als je wilt natuurlijk.

HOEVEEL KOST EEN BABY PER MAAND?

Als je bovenstaande items hebt aangeschaft, ben je er helemaal klaar voor wanneer je baby komt. Maar dit zijn natuurlijk eenmalige uitgaven. Het geeft je een goede start met je kleine, maar er zijn altijd kosten die maandelijks of tweemaandelijks terugkeren. Denk aan:

  • Luiers – Bij een baby heb je (gemiddeld) zo’n 6 luiers per dag nodig, dus 180 per maand en 2160 in één jaar. Als je een huismerk neemt, bijvoorbeeld van de Kruidvat, heb je 68 luiers voor zo’n €10,00. Dus: 32 pakken keer 10,00 = 320 euro aan luiers voor één jaar.
  • Flesvoeding – Je baby heeft zo’n 600ml voeding per dag nodig (pasgeborene) en na een paar maanden alweer meer. Als we kijken naar een pasgeborene, dan ben je zo’n 10 euro per pak zuigelingenvoeding kwijt. Met zo’n pak doe je ongeveer een week, dus dan ben je zo’n 520 euro in een jaar kwijt. Waarschijnlijk is het bedrag hoger, omdat je kleine natuurlijk groeit en daardoor meer voeding nodig heeft. Daarnaast hebben we de bijvoeding niet meegerekend, dus dit is echt het minimale bedrag.
  • Verzorgingsproducten – Ook deze producten moet je maandelijks opnieuw aanschaffen: billendoekjes, zeep en babyolie bijvoorbeeld, maar ook spenen kun je niet te lang gebruiken. Denk aan zo’n 20 euro per maand, zo’n 120 euro voor een jaar.
  • Babykleding – Heel leuk die eerste setjes, maar daar groeit je kleine zo uit. Al snel moet je weer een nieuwe maat kleding kopen. In het eerste jaar koop je waarschijnlijk vier tot vijf keer nieuwe kleding. Een globale schatting is dan dat je zo’n 800 tot 1000 euro kwijt bent in een jaar.

Kinderopvang

Als je blijft werken, heb je opvang voor je baby nodig. Dit kost tussen de €5 en €9 per uur. Via de kinderopvangtoeslag kan je gelukkig een (groot) deel van de kosten vergoed krijgen. Hoeveel je uiteindelijk betaalt voor kinderopvang, hangt af van verschillende factoren. Bekijk hier op hoeveel uur per maand je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Bereken hier hoeveel toeslag je kan krijgen.

Minder inkomen

Als je een baby hebt, gaan niet alleen je kosten omhoog, maar wordt je inkomen waarschijnlijk ook minder. Jij en/of je partner gaan/gaat wellicht minder werken. Ondanks dat dit leidt tot minder inkomsten, kan het ook interessant zijn. Want hoe hoger je inkomen, hoe meer belasting je betaalt. Daarnaast heb je minder kinderopvang nodig als je minder werkt, waardoor het weleens goedkoper kan uitpakken dan je denkt.

Kinderbijslag

Vanaf het moment dat je kindje is geboren, heb je recht op kinderbijslag. Deze wordt in het begin van elk kwartaal (januari, april, juli en oktober) uitgekeerd. De hoogte is afhankelijk van het aantal kinderen en wordt ook ieder jaar opnieuw vast gesteld.
Kinderbijslag wordt automatisch in gang gezet na de geboorteaangifte.

Extra kosten babyuitzet

Allereerst hebben we gekeken naar de kosten die je eenmalig moet maken als je een baby krijgt. Denk hierbij aan items voor de babykamer, benodigdheden voor eten en drinken, babykleding, je baby in bad doen en de verzorging van je baby. Benieuwd wat je hier allemaal voor betaald? Lees ons artikel: wat kost een babyuitzet?

BESPAARTIPS

Als je alle kosten bij elkaar optelt kom je uit op een flink bedrag, maar gelukkig hoef je niet alles in 1 keer aan te schaffen. Je kunt het verdelen over een flinke periode van 9 maand. Er zijn gelukkig wel wat manieren waarop je kunt besparen. Deze prijzen zijn bijvoorbeeld allemaal nieuwprijzen, dus wellicht dat je het tweedehands ergens goedkoper kan krijgen. Hoe leuk is het om op zoek te gaan naar unieke babykamer meubeltjes en accessoires bij de plaatselijke kringloop. Wat kost een baby kan dus voor iedereen anders zijn.

Let wel op dat je geen matrasjes tweedehands koopt, want hier kan schimmel in zitten.

Daarnaast is het natuurlijk altijd leuk (en praktisch) om een babyshower of kraamfeest te organiseren. Je kunt dan een lijstje maken met dingen die je nodig hebt en je familie en vrienden kunnen daar dan dingen vanaf strepen. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld veel minder uit te geven aan babykleding.

Heb je nog handige aanvullingen in onze lijst Wat kost een baby? We horen graag jouw ervaringen en tips!

TIP: Ga nu alvast sparen voor je kind >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

pexels-maitree-rimthong-444156-1602726

Sparen voor je kinderen: hoe doe je dit?

Als aanstaande mama ben je waarschijnlijk druk met voorbereidingen voor de komst van je kindje. Je denkt aan alles: van...
image

Eerste dag naar de opvang: alles wat je baby nodig heeft volgens een kinderverzorgster 

Instappen in een opvang of kleuterschool gebeurt traditioneel vaak na een schoolvakantie. Als nieuwe ouder is het vaak een uitdaging...
1

Maak bedtijd magisch met Rabbit Richie Nightlight

Happy Horse, bekend om zijn knuffeldieren en kinderaccessoires, komt met een leuke nieuwe aanvulling voor kinderen en hun (groot)ouders. De...