Wat kan mijn baby van 6 maanden al veel!

22 juni 2019

Wanneer je ouder wordt vliegt de tijd voor je gevoel. Wanneer je een kind hebt is de tijd niet meer bij te houden! Jezus, wat gaat het hard! Alessia is nu een half jaar oud, hoe dan? Ik kan me het getrappel in mijn buik nog goed voorstellen, de eerste weken na de bevalling waarin ik niet kon genieten en dan de periode waarin ik begon met genieten. Nu zijn we ‘opeens’ een half jaar verder, en wat heeft die kleine baby zich ontwikkelt tot een kleine meid! Maar wat kan een baby van 6 maand eigenlijk?

Iedere baby ontwikkelt zich op zijn eigen manier

Iedere baby ontwikkelt zich op zijn eigen manier en voert de welgenoemde sprongetjes ook op zijn eigen manier uit. Alessia keek al snel helder uit haar ogen, nou is dat met die grote kijkers ook niet heel moeilijk ;). Ze leek snel geïnteresseerd in de wereld om haar heen en het echt bij je op schoot liggen als een baby was er snel af wat ik af en toe wel jammer vind.

Wat kan een baby van 6 maand, ontwikkeling baby, mamablog, baby 6 maandOveral bij zijn, dat is wat ze al vroeg wilde. Het kleine hulpeloze wezentje van in het begin kan steeds meer zelf. Objecten volgen van links naar rechts en spelletjes als kiekeboe vindt ze fantastisch! Ook goed voor de ontwikkeling want zo leert ze dat iets wat even weg is terug kan komen, zoals papa en mama. Voor alsnog lijkt ze geen problemen te hebben met het achterlaten op de opvang of bij de oma’s. Gezichten lijkt ze nu ook te herkennen en wanneer mensen haar vrolijk aanspreken komt er een welgemeende grote glimlach.

Wat kan een baby van 6 maand

Wat kan een baby van 6 maand? Grijpen gaat vlot met beide handjes. Speelgoed geeft ze over en weer van links naar rechts en tot ergernis van papa en mama snapt ze nu ook dat haar speentje zowel in als uit de mond kan! Ook vindt ze het leuk om het speentje in jouw mond te stoppen en daar vervolgens weer uit te halen.

De babygym is favoriet. Opeens kan ze aan beide kanten de speeltjes vasthouden en de ringen over de stang bewegen. De beentjes trappelen fanatiek, een teken van plezier!

Dan krijgen we nog het ‘gooien’ van spullen. Ze heeft nu goed door dat als ze hard wappert met haar handen en dan opeens haar handen opent speelgoed ‘verdwijnt’. Prachtig vind ze dat! Totdat de box of de mat leeg is, dan is het mopperen.

Buikrollen

Voor de vijf maanden rolde ze zelfstandig op haar buik, maar terug rollen lijkt nog steeds een dingetje. Frustratie ten top! Ze kan er ooit een half uur mee bezig zijn maar ze snapt het niet. Vervolgens lijkt ze ook vooruit te willen en hoewel wij vrouwen vaak twee dingen tegelijk kunnen is jezelf op twee fronten willen ontwikkelen wellicht nog ietwat te hoog gegrepen ;). Haar kont duwt ze vaak omhoog en met haar voetjes zet ze af…in de lucht. Helaas, nog even oefenen.

Zitten

Het zitten gaat ook steeds makkelijker. Wanneer ze bij je op schoot ligt spant ze haar buikspieren aan en zit binnen no time rechtop, maar zelfstandig zitten gaat nog niet. Leuk spelletje komt daaruit weer naar voren, jezelf naar achteren gooien en dan weer gaan zitten. Vervolgens ontdekken dat je voeten hebt en hey die sokken kunnen uit.

Haar mond is ook leuk speelgoed. Ze kan echt gaan zitten blazen met haar tong naar buiten. Kwijl loopt (tot ergernis van haar vader) over haar kin en zo zit ze vlot vijf minuten lang ‘scheet’ geluiden te maken.

Eten is heel interessant

Eten is ook erg interessant. Niet alleen dat van haar zelf, maar vooral van papa en mama of opa en oma. Wanneer ze ons een kopje koffie ziet drinken en ze zit op schoot zet ze alles op alles om die mok in handen te krijgen, haar mondje naar de rand en ze zou warempel kunnen drinken. Alles ontdekken, voelen en meemaken dat is waar het nu bij haar om draait.

Voor mijn gevoel gebeurt er vanaf 4,5 maand opeens super veel.

Ze zou nu ook interesse voor detail moeten krijgen zoals ritsen en labeltjes van knuffels. Voor nu lijkt ze daar nog niet echt heel veel mee bezig. Ook het optrekken of gaan staan met hulp is nog niet interessant voor haar. Of ik me er druk om maak? Welnee, zoals ik hierboven al zei; ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier. Heel cliché, maar zolang Alessia vrolijk en gelukkig is ben ik dat ook. Al zou zelfstandig op de rug kunnen draaien daar nu wel aan bij kunnen dragen ;).

Ik vergelijk ook niet met andere kinderen en heb nooit gedacht ‘mijn kind kan dit al’. Er zullen vast kinderen zijn die op deze leeftijd alweer meer kunnen als Alessia. Ik heb een hekel aan die ‘show-off’ mommy’s om ze maar even zo te noemen.

En jij? Gevoelig voor de ontwikkeling van andere kinderen of ook gewoon rete trots op je eigen kind?

Liefs,

Pauline

Dit kan jouw baby met 6 maand

Gemiddeld (!) kunnen baby’s dit als ze 6 maanden oud zijn. Hij:

  • brabbelt en maakt geluiden als ‘ba’, ‘da’ en ‘ma’.
  • imiteert jou als je tegen hem praat, door dezelfde geluidjes te maken, of door terug te lachen of zelf ook de tong uit te steken.
  • kan zitten: met ondersteuning of zelfstandig.
  • begint met tijgeren, als aanzet tot kruipen. Zorg dat je traphekjes plaatst en een slotje op de keukenkastjes.

 

Benieuwd wat je kindje met 8 maand kan? >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...