Zwanger zijn, super leuk! Je bent waarschijnlijk helemaal in de zevende hemel. Zeker wanneer je de test doet en ziet dat deze positief is! Die negen maanden gaan misschien voorbij met veel ellende. Of juist met heel veel vreugde. Het ligt er maar net aan hoe je de zwangerschap doorstaat.
Maar dan breekt de week aan waarin je zou moeten bevallen. Het wordt toch allemaal wel spannend. Zeker bij een eerste kindje. Want ja, wat kun je nu precies verwachten? Ik weet dat ik heel erg op zoek was naar wat voor een pijn ik zou krijgen, maar niemand kon mij dat vertellen. Het is niet te omschrijven. En nu ik het zelf heb meegemaakt, kan ik het eigenlijk ook niet omschrijven.
Wat je nog niet wist over de bevalling en periode erna …
Maar er zijn ook andere dingen die ik niet wist over de bevalling en de periode erna. Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Want voorbereiden op een bevalling is eigenlijk niet te doen. He kamertje kun je klaar maken, de kleertjes kun je wassen en vouwen. Maar je daadwerkelijk voorbereiden op de bevalling is onmogelijk. De beste tip is dan toch wel: je moet het loslaten en het laten gebeuren!
De weeën
De weeën… Ja, wat kun je daar van verwachten? Ook dit is niet voor iedereen hetzelfde. Maar wat ik misschien prettig had gevonden om van te voren te weten is dat het heel snel kán gaan. Ik kreeg wee op wee en de bevalling was eigenlijk zo voorbij. Een aantal intense uren. En dat had ik me niet helemaal voorgesteld! Maar aan de andere kant moet je hier niet vanuit gaan, want het kan natuurlijk ook juist heel lang duren.
Je vliezen breken
Je vliezen breken en je denkt dat je binnen nu en een aantal uur gaat bevallen. Zo gaat het immers in films ook. En omdat je ook niet weet hoe het in z’n werking gaat, is dat misschien niet eens zo een gekke gedachte. Als je vliezen breken kan het zo nog even duren voordat de daadwerkelijke bevalling begint. Maar aan de andere kant moet je daar ook weer niet op wachten, op het breken van je vliezen. Want deze kunnen ook breken tijdens je bevalling.
De placenta
Denk je na de geboorte van je kindje klaar te zijn? Helaas nog niet, de placenta moet er nog uit. Je krijgt weer een lichte vorm van weeën en je moet dit keer ook echt nog even persen. Gelukkig is dit minder heftig dan de bevalling van je kindje.
Het stinkt…
Dit is een beetje onsmakelijk, maar man! Wat stinkt die kamer waar je zo juist in bent bevallen. Logisch natuurlijk, er komen tegelijk met dat kindje allerlei lichaamseigen (dat dan wel) sappen en dingen mee naar buiten. Stel je voor: een mengseltje van bloed, vruchtwater, zweet en ontlasting. (Op het moment dat je kindje langs je schede gaat, gaat ‘ie ook langs je darmkanaal. Met andere woorden: je ontlasting wordt naar buiten gedrukt zonder dat je er erg in hebt).
Borstvoeding geven
Zodra jouw kindje geboren wordt, wordt jouw kleintje op jouw borst gelegd. Om even vertrouwd te raken met jou. Niet alleen voor je kleintje, maar ook voor jezelf. Het is alleen zodat je ook direct borstvoeding moet geven (tenzij je expliciet aangeeft dat je dit niet wil uiteraard). Ik vond dat vrij heftig. Ik wilde even bijkomen van alles, maar daar was geen tijd voor. Jouw kleintje moet meteen gevoed worden, terwijl je nog niet eens weet hoe dat precies werkt. Gelukkig helpt de kraamhulp of verpleegkundige je daarbij. Na een aantal keer wordt je er wel steeds beter in. Houd er alleen rekening mee dat je in het begin last krijgt van tepelkloven, waardoor je borstvoeding geven niet meer zo leuk gaat vinden. Maar dat is even een proces. Ik ben zelf na zeven weken gestopt met borstvoeding geven, omdat ik weer ging werken. Eigenlijk had ik het toen juist goed onder de knie. Maar vanwege het werk vond ik het teveel gedoe en ben ik over gestapt op flesvoeding.
Bloeding na de bevalling
Dat je bloed na je bevalling is denk ik voor iedereen logisch. Het is niet niks wat je hebt gedaan. Wat ik alleen niet wist, is dat je de dagen erna ook nog bloedstolsels verliest. Ik wist niet wat ik meemaakte. De stolsels kunnen zo groot zijn als een vuist. Niks ernstig, het hoort erbij!
Plassen na de bevalling
Na de bevalling moet je natuurlijk weer gaan plassen. Dit kan even pijn gaan doen. Ook je blaas heeft het heftig gehad tijdens de bevalling. Het plassen voelt een beetje branderig. Ook nummer 2 is niet heel prettig na een bevalling. Enige tip die ik kan geven is, doe het rustig aan en neem je tijd.
Een aantal tips die je misschien al weet, maar misschien ook nog niet. Op voorbereiden lukt zeker niet, maar eens verhalen lezen van anderen kan best prettig zijn. Ik vond de bevalling iets heftigs om mee te maken, ondanks dat ik geen complicaties had of iets. Maar het cliché is waar, als je kleintje er is verzacht dat de pijn enorm!
De eerste keer sex na de bevalling >>
Lees ook: je relatie na een bevalling >>