Even doorbijten…

1 november 2019

Ik kijk op de wekkerradio. Half zes. Hmmm… Niet de meest gebruikelijke tijd voor Naud om op zoek te zijn naar zijn speen, maar kan natuurlijk best een keer. Speen erin, aai over zijn bol, deur dicht en… gebrul… ‘Hé Naud dit hadden we niet afgesproken en zo kennen we je niet!’ Hij sliep de laatste tijd juist zo goed door, tot half acht zo’n beetje.

Doorkomende tandjes?

De hele dag is Naud humeurig. Ons altijd vrolijke mannetje lijkt zijn dag niet te hebben. Ook dat kan natuurlijk best een keer. Als ik hem de kieteldood geef om hem op te vrolijken komt de aap eerste babytandjes, wanneer komen de eerste tandjes, doorkomende tandjesuit de mouw. Hij lacht zijn twee ondertanden bloot en aan de bovenkant pronken drie stuks op rij die verwoede pogingen doen door te breken. Drie tegelijk ook echt. Hoe durven ze! Arm mannetje, logisch dat hij niet in zijn hum is!

Wanneer komen de eerste tandjes

Bij Jula riepen we destijds máándenlang ‘babytandjes…’ Kwijlde ze veel? ‘Er komen vast tandjes…’ Veranderde de ontlasting? ‘Tandjes…’ Beet ze op alles wat los en vast zat? ‘Nu komen ze vast écht die tandjes!’ Maar nee. Het eerste tandje liet even op zich wachten. Met elf maanden konden we het daadwerkelijk zeggen: ‘een tandje!’

Gemiddelde leeftijd

Naud is wat deze mijlpaal betreft vlotter dan zijn zussen. Maar wat is ook alweer de gemiddelde leeftijd waarop die vervelende, maar uiteindelijk natuurlijk nuttige, monsters doorbreken? Gemiddeld laten de eerste tandjes zich ergens tussen de vier en zeven maanden zien. Meestal zijn dit de twee centrale snijtanden onder. Zoals te zien is in onderstaande afbeelding volgen vervolgens vaak de twee centrale snijtanden boven, ergens tussen de acht en twaalf maanden. Dan komen zowel boven als onder nóg twee snijtanden door en uiteindelijk in totaal nog vier hoektanden.

eerste babytandjes, wanneer komen de eerste tandjes, doorkomende tandjes

‘Oké Naud: twee zijn er door, drie bijna, nog maar zeven te gaan.’ En dan hebben we het nog maar even niet over die acht krengen van kiezen. Die moeten zich ook nog een weg door het tandvlees heen worstelen… ‘Met drie jaar zou je gebit compleet moeten zijn lieverd.

‘Nog even doorbijten dus!’ En wij ook… Voorlopig lukt het meneer om half elf ’s avonds nog steeds niet in slaap te komen en hapt hij nog even lekker verder op een koud worteltje. Dat belooft wat voor de komende nacht.

Lees ook: Charlotte krijgt last van haar doorkomende tanden >>

Wanneer kreeg jouw kindje zijn/haar eerste tandje? En ging dat met veel ongemak gepaard?
 eerste babytandjes, wanneer komen de eerste tandjes, doorkomende tandjes, babylabel blog, baby ontwikkeling
Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

eerste keer tandarts

De tandenavonturen van onze peuter: voor het eerst bij de tandarts

Onze zoon is voor het  eerst bij de tandarts geweest. Dit vinden we een belangrijke mijlpaal! Niet alleen om de...
huilbaby

Hoe sus je jouw huilbaby? + vijf tips

Een huilbaby is een baby die minimaal drie dagen per week gedurende drie uur huilt. Om erachter te komen of...
moederschap

Moederschap – soms voel ik me een andere moeder

Ik lees verhalen, hersenspinsels en ervaringen van andere moeders online en op social media. In veel van die gevallen voel...