Wanneer introduceer je vast voedsel?

10 november 2020

Komende vrijdag is Ytse 13 weken, duurt dus niet lang meer en hij is alweer 4 maandjes oud. Ik ben nogal een vooruit denker, dus wat gaan we straks doen wat betreft vaste voeding? Wanneer introduceer je vast voedsel? Gaan we met 4 of 6 maanden beginnen met het eerste babyhapje? Groente of Fruit? Rapley of puree? Potje of zelf maken?

Lees ook: eerste babyhapje groenten >>

Meerdere malen het internet op gedoken om (vooral betrouwbare) informatie te vinden. Wat een opgave! Alles spreekt elkaar tegen of klinken beide juist logisch…

Eerste babyhapje met 4 maand?

Voor het introduceren van hapjes bij 4 maanden hoor je vaak: “mijn kind is er zo aan toe, zit de hele dag op z’n handjes te sabbelen”.  Volgens mij doen alle baby’s dat rond deze leeftijd en is het niet echt een reden om daarmee te beginnen. Dit doen ze om te proeven, proeven wat alles is. Heb je zelf vroeger ook gedaan, want je herinnert je vast nog wel hoe hout smaakt, plastic, ijzer, etc.? Ik wil meer de achterliggende reden weten, waarom wel of juist niet voedsel introduceren bij 4 maanden.

Of eerste babyhapjes met 6 maand?

Baby’s schijnen geboren te worden met een lekke darm die alleen bestemd is voor melk (borst of fles). Als je hier wat anders door heen laat gaan, kan dit blijvende darmbeschadiging veroorzaken en andere gezondheidsproblemen (je weerstand zit tenslotte in je darmen). Het schijnt dat hiervoor ook de voeding wordt gepureerd, simpelweg omdat de darmen iets anders nog niet kunnen verteren.  Hiervoor wordt dus geadviseerd om pas met 6 maanden te beginnen, omdat rond die leeftijd de lekke darm verder is ontwikkeld en er dus langzaamaan meer doorheen kan dan alleen vloeibaar.

Wanneer introduceer je vast voedsel?

Maar daarentegen wordt er ook geadviseerd om met 4 maanden te beginnen (ondanks de darmen), omdat je kindje anders een ijzer tekort kan oplopen. En ijzer is toch wel een ontzettend belangrijke stof voor je lichaam en zeker voor kinderen. Als je daar tekort van heb, kan dit de hersenontwikkeling en dus ook de motorische ontwikkeling negatief beïnvloeden. Bij echt een tekort kunnen kinderen ook vermoeid raken en zelfs hun groei kan stagneren. Best een belangrijk iets dus!

Ik denk dat ik niet meer op de kalender ga kijken, het los ga laten en kijken wanneer ik denk dat mijn kindje er aan toe is. Of dat nu met 4, 5, 6 of weet ik veel hoeveel maanden dat is. Ik voel me zelf ook gezond en ben ook groot gebracht met de bekende sinaasappel met liga combinatie. Ik vind dat er niet echt een duidelijk antwoordt te vinden is (zelfs bepaalde kinderartsen raden het aan met 4 maanden). Dus wat nou de juiste keuze is? Ik denk gewoon de keuze die jij als moeder maakt.

Ik ben benieuwd wat jullie keuze is en waarom?  Ga je uit van een bepaalde bron of volg je gewoon je gevoel?

.
.
.
.
.

LEES OOK:

eerste babyhapje, wanneer introduceer je vast voedsel

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...