Wanneer introduceer je vast voedsel?

10 november 2020

Komende vrijdag is Ytse 13 weken, duurt dus niet lang meer en hij is alweer 4 maandjes oud. Ik ben nogal een vooruit denker, dus wat gaan we straks doen wat betreft vaste voeding? Wanneer introduceer je vast voedsel? Gaan we met 4 of 6 maanden beginnen met het eerste babyhapje? Groente of Fruit? Rapley of puree? Potje of zelf maken?

Lees ook: eerste babyhapje groenten >>

Meerdere malen het internet op gedoken om (vooral betrouwbare) informatie te vinden. Wat een opgave! Alles spreekt elkaar tegen of klinken beide juist logisch…

Eerste babyhapje met 4 maand?

Voor het introduceren van hapjes bij 4 maanden hoor je vaak: “mijn kind is er zo aan toe, zit de hele dag op z’n handjes te sabbelen”.  Volgens mij doen alle baby’s dat rond deze leeftijd en is het niet echt een reden om daarmee te beginnen. Dit doen ze om te proeven, proeven wat alles is. Heb je zelf vroeger ook gedaan, want je herinnert je vast nog wel hoe hout smaakt, plastic, ijzer, etc.? Ik wil meer de achterliggende reden weten, waarom wel of juist niet voedsel introduceren bij 4 maanden.

Of eerste babyhapjes met 6 maand?

Baby’s schijnen geboren te worden met een lekke darm die alleen bestemd is voor melk (borst of fles). Als je hier wat anders door heen laat gaan, kan dit blijvende darmbeschadiging veroorzaken en andere gezondheidsproblemen (je weerstand zit tenslotte in je darmen). Het schijnt dat hiervoor ook de voeding wordt gepureerd, simpelweg omdat de darmen iets anders nog niet kunnen verteren.  Hiervoor wordt dus geadviseerd om pas met 6 maanden te beginnen, omdat rond die leeftijd de lekke darm verder is ontwikkeld en er dus langzaamaan meer doorheen kan dan alleen vloeibaar.

Wanneer introduceer je vast voedsel?

Maar daarentegen wordt er ook geadviseerd om met 4 maanden te beginnen (ondanks de darmen), omdat je kindje anders een ijzer tekort kan oplopen. En ijzer is toch wel een ontzettend belangrijke stof voor je lichaam en zeker voor kinderen. Als je daar tekort van heb, kan dit de hersenontwikkeling en dus ook de motorische ontwikkeling negatief beïnvloeden. Bij echt een tekort kunnen kinderen ook vermoeid raken en zelfs hun groei kan stagneren. Best een belangrijk iets dus!

Ik denk dat ik niet meer op de kalender ga kijken, het los ga laten en kijken wanneer ik denk dat mijn kindje er aan toe is. Of dat nu met 4, 5, 6 of weet ik veel hoeveel maanden dat is. Ik voel me zelf ook gezond en ben ook groot gebracht met de bekende sinaasappel met liga combinatie. Ik vind dat er niet echt een duidelijk antwoordt te vinden is (zelfs bepaalde kinderartsen raden het aan met 4 maanden). Dus wat nou de juiste keuze is? Ik denk gewoon de keuze die jij als moeder maakt.

Ik ben benieuwd wat jullie keuze is en waarom?  Ga je uit van een bepaalde bron of volg je gewoon je gevoel?

.
.
.
.
.

LEES OOK:

eerste babyhapje, wanneer introduceer je vast voedsel

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

pexels-kristina-paukshtite-3270224

Dit zijn 4 leuke dingen die je kunt doen als moeder om te matchen met je baby!

Er is niets mooier dan de band tussen een moeder en een baby. Als moeder wil je natuurlijk niets liever...
IMG20240219093934

Review – Timboo wipes, herbruikbare doekjes

Met een baby opkomst heb je flink wat verzorgingsproducten nodig. Van het Belgische merk Timboo had ik nog niet gehoord....
IMG20240218171807

Review – Natruba bijtring en hydrofiele luiers

Van het Deense merk Natruba had ik nog nooit gehoord, leuk dat ik dit dan ook mocht reviewen. Toen ik...