Waarom zijn de bananen krom?

9 juni 2020

“Lauren doe je de regenlaarsjes even aan?” “Waarom?”
“Lauren, kom mama brengt je naar bed.” “Waarom?”
“Lauren, doe je de jas even aan.” “Waarom?”

Lauren kan tegenwoordig goed de dag vullen met dat ene woordje. De waarom-fase is bij de meeste papa’s en mama’s wel bekend maar er zijn ook genoeg peuters die nooit deze waarom-fase doormaken. Af en toe word ik er wel erg moe van om elke keer deze vragen goed te beantwoorden maar het is belangrijk om hier wel goed op te antwoorden. Het is een belangrijke stap in de ontwikkeling van Lauren en maakt deel uit van haar leerproces die ze doorloopt, zowel in de taalontwikkeling als op het gebied van haar kennisontwikkeling.

Laat je niet gek maken door die peuters >>

Wat is dat?

Lauren probeert steeds meer grip te krijgen op de wereld, en doet dit door veel vragen te stellen. In het begin startte ze met de woorden: ‘wat’, ‘waar’, ‘wie’, “wat is dat?” Het antwoord wat ik geef is vrij kort maar wel duidelijk bijvoorbeeld: de fiets is buiten. Zo begrijpt ze het makkelijk en is de informatie gemakkelijk te verwerken.

Rond de 2,5-3 jaar komt je peuter op het idee om te gaan vragen naar het waarom van dingen. Het vraagt om veel meer denkwerk bij je peuter. Lauren vraagt niet meer gewoon om een feit, maar gaat haar gedachtes onder woorden brengen. Ze wil oefenen en zo ontstaat er een stroom aan waarom vragen.

Nu even niet 😉

Het voortdurende gevraag van Lauren kan mijn soms wel irriteren omdat er geen einde aan lijkt te komen. Ik vind het toch wel belangrijk als Lauren echt luistert naar de antwoorden, en deze ook te blijven geven. Ik vind dat je als ouder best mag aangeven als je op sommige momenten geen tijd hebt om een vraag te beantwoorden.

Een goed voorbeeld is als ik aan het koken ben, dan geef ik Lauren aan dat ik haar later een antwoord geef. Ik vergeet het dan ook niet, en geef Lauren dan ook later antwoord op haar vraag. Ook heb ik weleens vragen gekregen in de supermarkt, dat ik echt dacht: moet ik hier dan antwoord opgeven? Het ging over plassen en poepen. Ik heb haar gewoon een antwoord gegeven, en de mensen om me heen moesten er wel om lachen. Iedereen maakt deze fase mee, dus waarom zou ik het beter hebben dan de rest ;).

Kinderboeken tip

Er zijn ook kinderboeken geschreven waar een peuter of kind zichzelf in kan herkennen.

  • Waarom? Tracey Corderoy (2-6 jaar)
  • Kleine Ezel vraagt Waarom? Rindert Kromhout (2-5 jaar)
  • Waarom moet ik naar bed? Tijn Snoodijk (3-6 jaar)

Hoe ervaar jij de waarom-fase? Of heeft jou zoon of dochter deze fase totaal overgeslagen?

Lots of love,


Esther
@eastsidemommy

Heb je die prachtige foto van Lauren gezien? Jij kunt een fotoshoot winnen bij fotografe Veroniek.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

Ontwerp-zonder-titel-2

Gespot! Winterjasjes voor de kleintjes

Ben jij al toe aan het winterse weer? De nieuwste collecties stromen de winkels binnen en daar zijn wij meer...
salted-stories-badpak_768x768_124509

Salted Stories – Voor avonturen op het strand

Dit is Salted Stories! Een nieuw UPF 50+ badmodemerk voor kinderen en volwassenen. Twinning met het hele gezin in deze...
peuter jumpsuits

De mooiste peuter jumpsuits in de sale..

Zo net rond je vakantie komt ineens weer die ingeving… Sh*t ik moet nog van alles in slaan voor dat...