Waarom zijn de bananen krom?

9 juni 2020

“Lauren doe je de regenlaarsjes even aan?” “Waarom?”
“Lauren, kom mama brengt je naar bed.” “Waarom?”
“Lauren, doe je de jas even aan.” “Waarom?”

Lauren kan tegenwoordig goed de dag vullen met dat ene woordje. De waarom-fase is bij de meeste papa’s en mama’s wel bekend maar er zijn ook genoeg peuters die nooit deze waarom-fase doormaken. Af en toe word ik er wel erg moe van om elke keer deze vragen goed te beantwoorden maar het is belangrijk om hier wel goed op te antwoorden. Het is een belangrijke stap in de ontwikkeling van Lauren en maakt deel uit van haar leerproces die ze doorloopt, zowel in de taalontwikkeling als op het gebied van haar kennisontwikkeling.

Laat je niet gek maken door die peuters >>

Wat is dat?

Lauren probeert steeds meer grip te krijgen op de wereld, en doet dit door veel vragen te stellen. In het begin startte ze met de woorden: ‘wat’, ‘waar’, ‘wie’, “wat is dat?” Het antwoord wat ik geef is vrij kort maar wel duidelijk bijvoorbeeld: de fiets is buiten. Zo begrijpt ze het makkelijk en is de informatie gemakkelijk te verwerken.

Rond de 2,5-3 jaar komt je peuter op het idee om te gaan vragen naar het waarom van dingen. Het vraagt om veel meer denkwerk bij je peuter. Lauren vraagt niet meer gewoon om een feit, maar gaat haar gedachtes onder woorden brengen. Ze wil oefenen en zo ontstaat er een stroom aan waarom vragen.

Nu even niet 😉

Het voortdurende gevraag van Lauren kan mijn soms wel irriteren omdat er geen einde aan lijkt te komen. Ik vind het toch wel belangrijk als Lauren echt luistert naar de antwoorden, en deze ook te blijven geven. Ik vind dat je als ouder best mag aangeven als je op sommige momenten geen tijd hebt om een vraag te beantwoorden.

Een goed voorbeeld is als ik aan het koken ben, dan geef ik Lauren aan dat ik haar later een antwoord geef. Ik vergeet het dan ook niet, en geef Lauren dan ook later antwoord op haar vraag. Ook heb ik weleens vragen gekregen in de supermarkt, dat ik echt dacht: moet ik hier dan antwoord opgeven? Het ging over plassen en poepen. Ik heb haar gewoon een antwoord gegeven, en de mensen om me heen moesten er wel om lachen. Iedereen maakt deze fase mee, dus waarom zou ik het beter hebben dan de rest ;).

Kinderboeken tip

Er zijn ook kinderboeken geschreven waar een peuter of kind zichzelf in kan herkennen.

  • Waarom? Tracey Corderoy (2-6 jaar)
  • Kleine Ezel vraagt Waarom? Rindert Kromhout (2-5 jaar)
  • Waarom moet ik naar bed? Tijn Snoodijk (3-6 jaar)

Hoe ervaar jij de waarom-fase? Of heeft jou zoon of dochter deze fase totaal overgeslagen?

Lots of love,


Esther
@eastsidemommy

Heb je die prachtige foto van Lauren gezien? Jij kunt een fotoshoot winnen bij fotografe Veroniek.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

z8-xmas-24mood0809-24980

Feestkleding voor de kleintjes

Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent dat veel mensen zich klaar maken voor de feestdagen....
Ontwerp-zonder-titel-1

Gaat jouw kind straks tot de Indoor generatie behoren?

Er zijn veel verschillen in de manier waarop onze kinderen opgroeien in vergelijking met vroeger. Eén van de belangrijkste verschillen...
image

Toenemende armoede in Nederland leidt tot tekort babypakketten

Er is een landelijk tekort aan babypakketten voor baby’s die in armoede geboren worden. Stichting Babyspullen, die gezinnen in armoede...