Waakzaam slapen

5 juni 2016

Sinds ik moeder ben heb ik bij mezelf een nieuwe vorm van slapen ontdekt: waakzaam slapen. Als ik waakzaam slaap voel ik me de hele nacht niet moe. Welk uur van de nacht ook, of ik nu ik lig, zit of sta. En wat ik ook probeer, ik kan niet slapen. Val ik uiteindelijk tóch in slaap, ben ik een uur later weer wakker en dan begint het opnieuw. Ik lig te waken.

Omdat dit vrijwel direct na de bevalling ontstond, verdeelden Andre en ik de nacht in tweeën. Tot 3 uur ’s nachts kon ik slapen, hij had ‘dienst’. Als hij vervolgens om 3 uur naar bed ging begon het waken. Uiterst irritant.

Ik dacht, toen Ben beter sliep en de nacht niet meer verdeeld hoefde te worden, ik het waken achter me had gelaten.

Tot Ben gisteravond in een onbewaakt moment bij mijn schoonouders de trap een aantal treden had weten te beklimmen en een flinke smak op de grond had gemaakt. Gelukkig ging het, ondanks de grote schrik (zowel bij hem als bij ons) en even flink huilen (Ben, wij hielden het net droog), met hem snel goed. Maar kregen we uit voorzorg na een bezoek aan de huisartsenpost het ‘wekadvies’ van elke 2 uur mee.

Naïef dacht ik dat ik tussen die wekmomenten, die we nu ook hadden verdeeld, prima zou kunnen slapen.  Want ik maakte me geen zorgen, toch? Nee, ik geloofde echt dat het goed met hem ging. Even wakker maken en weer gaan slapen. Maar als nooit tevoren heb ik liggen waken. De hele nacht. Als een leeuwin.

Het waken heeft in mijn optiek totaal geen nut. Ik slaap doorgaans al zo licht dat ik van het minste of geringste wakker word. Dus kan ik best gaan slapen.

Tuurlijk heb ik vannacht even gedacht aan dat ik de ambulance zou moeten bellen als bij het wakker maken toch iets mis bleek te zijn. En tuurlijk heb ik even gedacht aan hoe stom we waren dat we hem een split second uit het oog verloren waren. Zou het waken dan voortkomen uit onbewuste angst?

Ik heb begrepen dat bij de geboorte van een moeder je een angstig en week moederhart er gratis bij krijgt. Maar als de angst nooit echt zal verdwijnen, zal de leeuwin in mij dan nooit stoppen met waken?

Kim

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...