Onmisbare vitamines gedurende je zwangerschap

27 november 2019

Voor en tijdens de zwangerschap legt een vrouw de basis voor de gezondheid van haar kind. Een goede en veilige voeding helpt om een gezonde start te maken. Tijdens de zwangerschap is een kind volledig afhankelijk van de voeding en voedingsreserves van de moeder. Een gezonde voeding voor zwangere vrouwen betekent eten volgens de Schijf van Vijf. De dagelijkse aanbeveling voor de meeste vitamines en mineralen zijn hoger voor zwangere vrouwen, vooral foliumzuur en vitamine D. Welke vitamines tijdens zwangerschap heb je nodig?

Welke vitamines heb je nodig tijdens je zwangerschap?

Foliumzuur

Foliumzuur of vitamine B11 is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Het is ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind.  In het begin van de zwangerschap groeit het zenuwstelsel, gevolgd door de hersenen en ruggenmerg. Foliumzuur draagt bij aan een gezonde ontwikkeling van het ruggenmerg van de baby.

Vitamine A

Te veel vitamine A kan schade aan het ongeboren kind veroorzaken. Bij zwangerschap is de maximale dosering 3000 microgram vitamine A per dag, maar beter is 1000 microgram. Het gaat om vitamine A uit dierlijke producten en supplementen. Omdat in lever veel vitamine A zit, is het beter dit tijdens de zwangerschap niet te eten.

Vitamine D

Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam te kunnen opnemen en daarmee houd je de botten van je kind gezond. Dit zit vooral in vette vis en eieren en met wat lagere niveaus in vlees en volle melk producten. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Je hebt tijdens de zwangerschap ook extra vitamine D nodig. Gebruik per dag tien microgram vitamine D.

IJzer

Een goede ijzervoorraad voorkomt bloedarmoede. Als je bloedarmoede hebt, heb je te weinig rode bloedcellen in het bloed die zuurstof kunnen vervoeren. IJzer zit vooral in rund- en lamsvlees, volkorenbrood, broccoli en sperziebonen. Eet je geen of heel weinig vlees en donkergroene bladgroenten overweeg dan om vitamine B12 bestellen. Cobaloamine is een van de 8 B-vitaminen uit het vitamine B-complex en tref je alleen in dierlijke producten aan. Het bevordert de energiestofwisseling in het lichaam en vitamine B12 helpt ook vermoeidheid te verminderen en zorgt mede voor een goede weerstand.

Eiwitten en vetzuren

Eiwitten zijn belangrijk als je in verwachting bent. Deze zijn belangrijk voor de ontwikkeling van jouw kind. Het is dus erg belangrijk voldoende eiwitten te gebruiken. Eet en drink daarom zuivelproducten zoals yoghurt en (karne)melk, maar ook eieren. De vetzuren uit vis zijn gezond vooral voor zwangere vrouwen. Aanbevolen wordt voldoende omega-vetzuren te gebruiken. Door elke week twee of drie keer vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis, wordt deze aanbeveling gehaald.

Tijdens de zwangerschap is gevarieerd eten nodig om zo al de voedingsstoffen binnen te krijgen. Citrusvruchten, (blad)groenten en zuivelproducten zijn belangrijke voedingsstoffen. Eet geen rauw of half rauw vlees omdat deze besmet kunnen zijn met bepaalde bacteriën. En regel nummer 1; gebruik geen alcohol.

LEES OOK:

vitamines tijdens zwangerschap zijn nodig, welke vitamines heb je nodig tijdens je zwangerschap

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

IMG_1074-scaled-1

5 unieke manieren om jouw zwangerschap vast te leggen!

Een bijzondere tijd is aangebroken. Alles staat nu in het teken van jouw zwangerschap en deze periode wil je natuurlijk...
IMG-20240317-WA0007

Budget zwangerschapskleding van Zeeman!

Voor mijn eerste zwangerschap keek ik wel eens online. Ik zag altijd zoveel moois aan zwangerschapskleding! Maar toen het eenmaal...
positiekleding-zwangerschapskleding-voedings-bh

Comfortabel maar stijlvol: outfit ideeën voor mama’s met een baby

Als kersverse mama doe je er alles aan om zo goed mogelijk voor je kleintje te zorgen. Dat kost veel...