Van baby naar dreumes, wat gaat het snel allemaal!

6 oktober 2019

Wanneer je kindje een jaar wordt zijn ze vaak baby-af zoals we dat noemen en dragen ze de naam dreumes. Dat kleine hulpeloze wezentje krijgt steeds meer een eigen mening en kan ook steeds meer. Eigenlijk begin je als moeder zijnde al een beetje met loslaten.

van baby naar dreumes, baby

Van baby naar dreumes

Toen Alessia voor het eerst zelfstandig kon zitten voelde dat voor mij al een klein beetje als baby-af. Natuurlijk moest ik nog in de buurt blijven want ze tuimelde anders gewoon om, maar dat kleine meisje wat eerst niet meer kon dan rollen en wat tijgeren kon opeens zelf zitten.

Uit mijn optiek gaat het dan opeens hard. De wereld ging letterlijk voor haar open en smaakte naar meer.

Alessia is altijd al erg nieuwsgierig geweest en dat werd nu niet minder. Al snel ontwikkelden zich de volgende handelingen en voordat ik het wist had ik discussies met een kind van één jaar in beide een aparte taal.

buik liggen baby

Het dreumes zijn is voor mij begonnen

Toch is het wel geleidelijk gegaan, alleen de laatste maanden gaan voor je gevoel zo ontzettend hard. Dingen worden ook snel vanzelfsprekend. Wanneer ze een paar weken of een maand tijgeren zit je te wachten op het kruipen, wanneer ze kruipen kijk je ze eigenlijk groot naar het lopen. Althans zo ging dat bij mij.

Niet dat ik niet van iedere periode genoot, absoluut! Ik was gewoon rete nieuwsgierig naar Alessia haar ontwikkeling en hoe iedere nieuwe fase er uit zag. Alessia ging mede door haar nieuwsgierigheid heel makkelijk vooruit. Ik denk dat ze daarom voor mijn gevoel ook opeens een dreumes was. Met omrollen had ze geen haast. Zitten kon ze ook iets later als de aangegeven maanden (richtlijn ik weet het), maar vanaf dat moment leek ze de verloren tijd in te halen.

Tijgeren vond ze prachtig en even leek ze niet genoeg geduld te hebben om het kruipen te ontdekken, en dan opeens was dat daar ook.

baby kruipen

Weer een eye opener. De wereld weer vanuit een ander perspectief. Optrekken is ook zo’n voorbeeld. Opeens staat ze wijs in de box rechtovereind en moeten we de salontafels in de gaten houden. Ik heb nooit dingen opgeruimd. Mijn huis blijft ook mijn huis en is geen speelparadijs. Ik vind dat ze moet leren om van dingen af te blijven en eerlijk het gaat me goed af.

Consequent blijven, weer een ontwikkeling die je kind dichter naar het dreumes zijn brengt.

Je merkt langzaamaan dat de betekenis van woorden nu duidelijker wordt en dat ze (hoe klein ook) gaan uitproberen. Grenzen verleggen en ontdekken!

Je wordt wat makkelijker met dingen uitproberen en laten uitproberen, het meest kwetsbare gaat er langzaam een beetje vanaf. Het verzorgen wordt voortaan gecombineerd met opvoeden. Men zegt de moeilijkste taak, we zullen het gaan ervaren!

Bekijk dit leuke filmpje van Alessia

Officieel dreumes

En dan is daar de eerste verjaardag, hieperdepiep hoera! Officieel dreumes. Officieel mag ze (bijna) alles eten. Mag.. want wat ik daarmee doe is mijn pakkie aan. Ze krijgt steeds meer een eigen wil en eigen karakter. Laat zich niet altijd meer kneden en voor de gek houden. Kopieert moeiteloos je gedrag en houd me eigenlijk een spiegel voor. Ontwikkelt haar eigen angsten en verlegt nog meer grenzen. Voor het eerst moet ik echt mopperen, maar voor het eerst komt ze ook bewust knuffelen.

baby 1 jaar, babymeisje, van baby naar dreumes, dreumes meisje

Het opvoeden is nu inderdaad begonnen, maar ik vind het heerlijk! Ieder fase heeft zijn charmes, maar dit is mijn meest favoriete! Het kwetsbare wordt steeds minder en verdwijnt langzaam. Er ontwikkelt zich een mini-mensje en jij moet haar of hem nu meenemen op ontdekkingsreis in de wereld. Klinkt heel zwaar, maar het is fantastisch. Natuurlijk blijft ze altijd mijn kleine meisje en wil ik haar voor alles beschermen waartegen ik haar nooit kan beschermen, maar dat is moedergevoel.

Van baby naar dreumes, het gebeurt in een jaar maar dat jaar vliegt voorbij. Als het baby zijn jouw favoriete periode is geniet er dan van. Voor je het weet zijn ze geen baby meer ;).

dreumes, babylabel

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...