Opvoeden van een peuter tweeling

24 juni 2018

Gekscherend zeggen we wel eens, we hadden onze jongens wel Yin en Yang kunnen noemen. Waar Tijn tijdens de zwangerschap in stuit lag, lag Mees met zijn hoofdje naar beneden. De één is meer introvert en de ander extravert. En zo zijn er nog wel meer tegenstellingen te noemen… Maar ondanks deze verschillen is onze tweeling soms ook weer zo gelijk.

Lees ook: ik ben een tweelingmama >>

Ontwikkeling van onze tweeling

tweeling, peuter tweeling, opvoeden van een tweeling, babylabelDe ontwikkeling van onze jongens gaat op de meeste gebieden vrij gelijk op. Soms met een paar uur en andere keren met een paar dagen verschil. Zo rolden ze enkele dagen na elkaar om, leek het of ze hadden afgesproken wanneer ze zouden gaan kruipen en verschilde het staan en lopen slechts enkele dagen van elkaar.  Met leren praten zagen we een groter verschil ontstaan. Mees die kreeg plots door hoe het werkte en ontwikkelde zijn woordenschat in een rap tempo. Tijn wilde wel, maar kreeg het niet voor elkaar. Dit uitte zich in grote frustratie en driftbuien. Hoewel ik Tijn voor 99% van de tijd begrijp, zijn er momenten dat ik vreselijk mijn best doe, maar niet versta wat hij zegt.

Vaak komt Mees dan naar me toe en zegt wat Tijn bedoelt. Dit blijf ik zo bijzonder vinden dat ik er soms letterlijk even van sta te kijken.

Twee karaktertjes

Vanaf de geboorte wisten we dat het twee hele verschillende mannetjes waren. Nu ze ouder worden beginnen de karaktertjes steeds meer tot uiting te komen. Mees verkent de wereld en trekt zich daarbij niet altijd even veel aan van wat er om hem heen gebeurt. Lees; ik ga op ontdekking en hoor papa en mama niet vragen of ik terug wil komen. Hij maakt zich daarbij ook niet druk over het feit hoever hij bij ons vandaan loopt, zijn ontdekkingstocht is alles wat dan nog telt.

Tijn is daarin behoedzamer. Hij wil wel op pad, maar zorgt er altijd voor dat we binnen zichtafstand zijn. Dovemansoortjes hebben ze beide wel, maar als we zeggen: “Jongens wij gaan!”en na de zoveelste keer zeggen: “Doei, wij gaan.” Dan komt Tijn met een hoop bombarie naar ons toe en vindt Mees het best.

Wanneer er wat uit te twisten valt tussen beide ventjes dan zet Mees het meestal op een gillen en gooit Tijn alles in de strijd, helaas tot bijten aan toe. Of er echt een de baas is? Nee, ze zijn wat dat betreft aan elkaar gewaagd. Het zijn broers die binnen enkele seconden van twee handen op één buik tot echte vechtersbazen tegenover elkaar kunnen staan. Gelukkig hebben ze het overall vooral heel leuk met elkaar en helpen ze elkaar nieuwe stappen te zetten.

Tweeling talk

Nu beide mannetjes zich steeds beter verstaanbaar kunnen maken, zie ik echt leuke dingen gebeuren. Er kan heel wat op los gediscussieerd worden, maar er worden ook bijzondere plannen gesmeed. Als echte pro’s kunnen ze overleggen of zingen ze liedjes uit volle borst. Echt genietmomentjes! Beide mannetjes zijn in het bezit van een heerlijke droge humor. Waar we met z’n allen flink om kunnen lachen. Ook rollenspellen zijn niet meer weg te denken. Dit zijn van die momenten dat je alles even laat voor wat het is en vanaf een afstandje staat te genieten. Wat een artiesten!

Lees meer over twee-eiige tweelingen >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

z8-xmas-24mood0809-24980

Feestkleding voor de kleintjes

Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent dat veel mensen zich klaar maken voor de feestdagen....
Ontwerp-zonder-titel-1

Gaat jouw kind straks tot de Indoor generatie behoren?

Er zijn veel verschillen in de manier waarop onze kinderen opgroeien in vergelijking met vroeger. Eén van de belangrijkste verschillen...
image

Toenemende armoede in Nederland leidt tot tekort babypakketten

Er is een landelijk tekort aan babypakketten voor baby’s die in armoede geboren worden. Stichting Babyspullen, die gezinnen in armoede...