Opvoeden van een peuter tweeling

24 juni 2018

Gekscherend zeggen we wel eens, we hadden onze jongens wel Yin en Yang kunnen noemen. Waar Tijn tijdens de zwangerschap in stuit lag, lag Mees met zijn hoofdje naar beneden. De één is meer introvert en de ander extravert. En zo zijn er nog wel meer tegenstellingen te noemen… Maar ondanks deze verschillen is onze tweeling soms ook weer zo gelijk.

Lees ook: ik ben een tweelingmama >>

Ontwikkeling van onze tweeling

tweeling, peuter tweeling, opvoeden van een tweeling, babylabelDe ontwikkeling van onze jongens gaat op de meeste gebieden vrij gelijk op. Soms met een paar uur en andere keren met een paar dagen verschil. Zo rolden ze enkele dagen na elkaar om, leek het of ze hadden afgesproken wanneer ze zouden gaan kruipen en verschilde het staan en lopen slechts enkele dagen van elkaar.  Met leren praten zagen we een groter verschil ontstaan. Mees die kreeg plots door hoe het werkte en ontwikkelde zijn woordenschat in een rap tempo. Tijn wilde wel, maar kreeg het niet voor elkaar. Dit uitte zich in grote frustratie en driftbuien. Hoewel ik Tijn voor 99% van de tijd begrijp, zijn er momenten dat ik vreselijk mijn best doe, maar niet versta wat hij zegt.

Vaak komt Mees dan naar me toe en zegt wat Tijn bedoelt. Dit blijf ik zo bijzonder vinden dat ik er soms letterlijk even van sta te kijken.

Twee karaktertjes

Vanaf de geboorte wisten we dat het twee hele verschillende mannetjes waren. Nu ze ouder worden beginnen de karaktertjes steeds meer tot uiting te komen. Mees verkent de wereld en trekt zich daarbij niet altijd even veel aan van wat er om hem heen gebeurt. Lees; ik ga op ontdekking en hoor papa en mama niet vragen of ik terug wil komen. Hij maakt zich daarbij ook niet druk over het feit hoever hij bij ons vandaan loopt, zijn ontdekkingstocht is alles wat dan nog telt.

Tijn is daarin behoedzamer. Hij wil wel op pad, maar zorgt er altijd voor dat we binnen zichtafstand zijn. Dovemansoortjes hebben ze beide wel, maar als we zeggen: “Jongens wij gaan!”en na de zoveelste keer zeggen: “Doei, wij gaan.” Dan komt Tijn met een hoop bombarie naar ons toe en vindt Mees het best.

Wanneer er wat uit te twisten valt tussen beide ventjes dan zet Mees het meestal op een gillen en gooit Tijn alles in de strijd, helaas tot bijten aan toe. Of er echt een de baas is? Nee, ze zijn wat dat betreft aan elkaar gewaagd. Het zijn broers die binnen enkele seconden van twee handen op één buik tot echte vechtersbazen tegenover elkaar kunnen staan. Gelukkig hebben ze het overall vooral heel leuk met elkaar en helpen ze elkaar nieuwe stappen te zetten.

Tweeling talk

Nu beide mannetjes zich steeds beter verstaanbaar kunnen maken, zie ik echt leuke dingen gebeuren. Er kan heel wat op los gediscussieerd worden, maar er worden ook bijzondere plannen gesmeed. Als echte pro’s kunnen ze overleggen of zingen ze liedjes uit volle borst. Echt genietmomentjes! Beide mannetjes zijn in het bezit van een heerlijke droge humor. Waar we met z’n allen flink om kunnen lachen. Ook rollenspellen zijn niet meer weg te denken. Dit zijn van die momenten dat je alles even laat voor wat het is en vanaf een afstandje staat te genieten. Wat een artiesten!

Lees meer over twee-eiige tweelingen >>

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

het slaapatelier, kinderslaapcoach, kinderslaap coach, slaapproblemen bij kinderen, slaapprobleem baby, slaapprobleem ouders,slaap

Gluren bij de buren: een dag in het leven van een kinderslaapcoach

Slaap is mijn passie, mijn werk en mijn hobby. Uren kan ik erover doorpraten. De ontwikkeling van slaap, hoe we...
alfabet kaarten, maan amsterdam

Spelenderwijs je kindje het alfabet leren?

Spelenderwijs je kindje het alfabet leren? Hier is het doosje met alfabet kaarten van Maan Amsterdam een echte hit. Op...
zindelijkheidsbox, kind zindelijk maken, zindelijk worden kind, welke leeftijd kind zindelijk, zindelijk worden tips

Je kindje snel zindelijk met de zindelijkheidsbox + WINACTIE

Tja, hoe doe je dat zindelijk maken van je kind? Geen idee hoe ik dit aan moest pakken. En dan...